Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και κυρίως για την παραπάνω λύση του προβλήματος 12(1).Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιούλ 29, 2023 1:42 amΓια την άσκηση στο συνημμένο 335:
Τα τρίγωναείναι ίσα διότι
(υπόθεση),
(από το εγγράψιμμο
) και
(από το εγγράψιμμο
). Άρα
(δηλαδή ίσες χορδές του επάνω κύκλου), που σημαίνει ότι το
είναι στην διχοτόμα της
. 'Ομοια το αντίστροφο.
Δεν έχει νόημα να γράφουμε ιστορίες ολόκληρες για θέματα που είναι προφανή, της μισς ή δυο γραμμών. Τα Μαθηματικά θέλουν οικονομία και κομψότητα. Όταν πλατειάζουμε, χάνουμε την ουσία. Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στους μαθητές μας είναι να εργάζονται με λιτότητα και συμπάγεια. Και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί έχω χρέος ως δάσκαλος να δίνω τον μπούσουλα της ορθής Μαθηματικής πρακτικής.
.
Όσον αφορά στο παραπάνω σχόλιο, έχω να πω τα εξής:
---Σεβαστές όλες οι απόψεις, οι οποίες προφανώς και κρίνονται από τους αναγνώστες.
---Εδώ [γ.τ. 12(1)] πχ δεν πρέπει να εξετασθεί τι συμβαίνει όταν οι κύκλοι τέμνονται εκτός της κυρτής γωνίας χΚψ;
---Στην ερώτηση που έχει προκύψει στο παραπάνω ποστ 115, για την Κατασκευή 1ζ(44), δεν είναι σωστό να δοθεί απάντηση;
---Το πώς φθάνουμε σε μια λύση, δεν χρειάζεται να φαίνεται πως σκεφθήκαμε για να φθάσουμε στη λύση και που δε την είδαμε κάπου αλλού, αλλά και για μαθησιακούς λόγους σε άτομα που έχουν περιορισμένες γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο;
---Δε θα ήθελα να αναφέρω παραδείγματα μαθητών οι οποίοι μου ζητούν να τους δώσω προσωπικά εγώ λύσεις σε προβλήματά τους, γιατί δε τα κατανοούν αλλού. Πολλές φορές τούτο συμβαίνει και σε μένα (Συναντώ κενά σε αποδείξεις-λύσεις άλλων). Γιατί να το αποκρύψομε άλλωστε; κτλ, κτλ.
Λύση του Γεωμετρικού Τόπου 12(1).
Αγαπητοί φίλοι,
Με το παρακάτω συνημμένο μου 335, το οποίο και επαναφέρω συμπληρωμένο, αναρτώ, όπως έχω υποσχεθεί, τη δική μου λύση του γ.τ. αυτού.
βασιζόμενοι στο παραπάνω πρόβλημα, θα μας είναι εύκολη και η απόδειξη-λύση σχετικών Προτάσεων και Προβλημάτων, τα οποία θα μας δίνονται μελλοντικά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το επινόησα.
Παρακαλώ για τις δικές σας λύσεις και για τα σχετικά σχόλιά σας.
Με αγάπη
Νίκος Κυριαζής
https://www.mathematica.gr/forum/viewto ... &start=560
https://www.amazon.co.uk/Nikos-D.-Kyria ... 07HDDXTGF/

είναι ίσα διότι
(υπόθεση),
(από το εγγράψιμμο
) και
(από το εγγράψιμμο
). Άρα
(δηλαδή ίσες χορδές του επάνω κύκλου), που σημαίνει ότι το
είναι στην διχοτόμα της
. 'Ομοια το αντίστροφο.
το δοθέν μήκος, οπότε θέλουμε
. Αν οι κάθετες από τα κέντρα
των κύκλων τέμνουν την ζητούμενη στα
, και αν η κάθετος από το
στο
. Οπότε το ορθογώνιο τρίγωνο
έχει δοθείσα υποτείνουσα
και δοθείσα την μία κάθετο
, άρα κατασκευάζεται. Το κατασκευάζουμε. Φέρνουμε τώρα παράλληλη της
η οποία διέρχεται από το σημείο τομής
των κύκλων. Είναι τώρα σαφές ότι τα σημεία
óπου η εν λόγω παράλληλη τέμνει τους κύκλους, δίνουν την ζητούμενη
με μήκος
.
και λοιπά).
, οπότε η
είναι η εν λόγω διχοτόμος, η οποία βέβαια διέρχεται από το σταθερό σημείο
από το
και
έχουν ίσες τις γωνίες
(λόγος εμβαδών). Άρα
.
, δηλαδή
, από όπου έπεται ότι το
, όπως και τα
στο ποστ #120, με συγκεκριμένη διάταξη. Με άλλη διάταξη μπορεί να τέμνονται στην άλλη διχοτόμο. Αλλά προσοχή, αφού τα
να είναι σε διαφορετικές διχοτόμους. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το ζητούμενο της άσκησης. Θεώρησα ότι οι διατάξεις των σημείων είναι παρόμοιες.
έχουμε
και θέλουμε να απoδείξουμε ότι
.
(από το εγγράψιμο
),
(από το εγγράψιμο
) και
(από το εγγράψιμο
. Προς τούτο έχουμε
, όπως θέλαμε.
με την ευθεία Pascal, που είναι η
στο σχήμα, έχουμε από τα εγγράψιμα
ότι γωνίες
, από όπου το ζητούμενο. (Ας σχολιάσω ότι η παραλληλία αυτή αποδεικνύεται πιο εύκολα με όρους Προβολικής Γεωμετρίας αλλά προτίμησα τον κλασσικό τρόπο για να μείνουμε στην Ευκλείδεια. Με Προβολική έχουμε: Οι
τέμνονται στην Pascal. Αλλά ως παράλληλες, τέμνοται στο επ' άπειρον σημείο. Άρα η Pascal και οι δύο προηγούμενες συντρέχουν στο επ' άπειρον σημείο, και άρα είναι παράλληλες μεταξύ τους.)
και
είναι ορθές. Μία μικρή γενίκευση αυτού (που μας αρκεί για τα αποδεικτέα) είναι να υποθέσουμε ότι οι εν λόγω γωνίες είναι ίσες (όχι κατ' ανάγκη ορθές). Η απόδειξη που έδωσα, λέξη προς λέξη, περιλαμβάνει και αυτή την περίπτωση.
και μετά την παραλληλία μιας εκ των δύο με την ευθεία Pascal
. Είναι λίγο πιο εύκολο να δείξουμε απευθείας την παραλληλία κάθε μιας από τις
(ισχύει και στην περίπτωση της γενίκευσης που μόλις ανέφερα). Πράγματι, για την
λέμε:
(από το εγγράψιμο
) και η
είναι ίση με την εξωτερική
(από το εγγράψιμο
, όπως θέλαμε.
, αντίστοιχα. Τελειώσαμε.