περιγράφουμε τρίγωνο με βάση
, που κινείται μόνον οριζόντια .Ας βρούμε τον γεωμετρικό τόπο της κορυφής
του τριγώνου ( εξίσωση της μπλε γραμμής ) .Συντονιστής: gbaloglou
περιγράφουμε τρίγωνο με βάση
, που κινείται μόνον οριζόντια .
του τριγώνου ( εξίσωση της μπλε γραμμής ) .
-- με 'επαλήθευση' στο συνημμένοΝομίζω Γιώργο ότι το "κάτω" μέρος της υπερβολής που βρήκες δεν είναι κομμάτι του ζητούμενου γεωμετρικού τόπου αν "διαβάζω" καλά (από το σχήμα του Θανάση) ότι η
εφάπτεται του κύκλου στο "νότιο πόλο" του (πράγμα που δεν διευκρινίζεται σαφώς).
είναι μικρότερη του
ή η τετμημένη του
είναι μεγαλύτερη του
νομίζω ότι ο κύκλος δεν θα είναι εγγεγραμμένος στο τρίγωνο αλλά παρεγεγραμμένος Στάθη συμφωνώ σε όλα, παράλειψη μου το ότι δεν εξαίρεσα τον προφανώς άτοπο χαμηλότερο κλάδο της υπερβολής. Και, ναι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο κύκλος είναι παρεγγεγραμμένος ... και αυτές προκύπτουν από τον χαμηλότερο κλάδο (νομίζω)ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ έγραψε: ↑Τετ Δεκ 22, 2021 11:38 pmΝομίζω Γιώργο ότι το "κάτω" μέρος της υπερβολής που βρήκες δεν είναι κομμάτι του ζητούμενου γεωμετρικού τόπου αν "διαβάζω" καλά (από το σχήμα του Θανάση) ότι ηεφάπτεται του κύκλου στο "νότιο πόλο" του (πράγμα που δεν διευκρινίζεται σαφώς).
Νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε "συνθετικά" (με αναλυτική γεωμετρία) την σωστή εξίσωση της υπερβολής (της μισής κατ' εμένα) και θα επανέλθω κάποια στιγμή (ίσως αύριο)
Αν όντως τα πράγματα είναι έτσι (όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι(θα παρακαλούσα τον Θανάση να το διευκρινήσει)) τότε αν (ως προς το σύστημα που αναφέρεις (διαφαίνεται από την εξίσωση του κύκλου σου) ) η τετμημένη τουείναι μικρότερη του
ή η τετμημένη του
είναι μεγαλύτερη του
νομίζω ότι ο κύκλος δεν θα είναι εγγεγραμμένος στο τρίγωνο αλλά παρεγεγραμμένος
Ισως να μην βλέπω κάτι
Θα τα ξαναπούμε σύντομα![]()
αλλά μετά το
, κλπ κλπ]Mε αρχή των αξόνων το
τότε για κάποιο μεταβλητό
είναι
καί άρα
.
είναι
οπότε από τον τύπο της διπλάσιας γωνίας (υπόψη
) η κλίση της
είναι
. Άρα η
έχει εξίσωση 
έχει εξίσωση 
ως
.
βρίσκουμε (το έκανα με λογισμικό γιατί με το χέρι θα έκανα λάθος τις πράξεις, αν και το βήμα αυτό είναι ρουτίνα) ότι
.
, όπως έκανε ο Γιώργος, απλά κάνουμε μεταφορά αξόνων κατά
προς τα πάνω, οπότε θα βρούμε 
του κύκλου , τον οποίο
είναι στον οριζόντιο άξονα .
, είναι αυτοί του Γιώργου Μπαλόγλου .Ίσως αντί "συνθετικά" έπρεπε να είχα γράψει "Ευκλείδεια"; Τέλος πάντων, από που προκύπτει ότι τα σημεία που δημιουργούν οριζόντια βάση σταθερού μήκους
είναι ακριβώς εκείνα -- στον άνω κλάδο της υπερβολής -- των οποίων η διαφορά αποστάσεων από τα
και
είναι σταθερά ίση προς
; Υπάρχει κάποιος 'γεωμετρικός' τρόπος να το δούμε αυτό; (ΔΕΝ γνωρίζω προς το παρόν, οι "λεπτομέρειες" που αναφέρω παραπάνω έχουν να κάνουν κυρίως με τον αναλυτικό προσδιορισμό του γεωμετρικού τόπου, σε γενικότερο πλαίσιο.)
, η προκύπτουσα υπερβολή , είναι η :
, της οποίας οι εστίες είναι τα σημεία
και
, αφού :
.
του άνω κλάδου της υπερβολής , ισχύει :
.Καλημέρα και Καλές Γιορτές σε όλους με υγεία πάνω από ΟΛΑ .
του τριγώνου
χωρίς λογισμικό
(μας βολεύει το σύστημα που έχει διαλέξει ο Θανάσης πιο πάνω αλλά θεωρώ ότι είναι «ζαβολιά» γιατί προέκυψε μετά την εύρεση του ζητούμενου γ.τ)
σε συνδυασμό με το σταθερό μόνο σε μέγεθος
προκύπτει ότι
. Από τον έγκυκλο προκύπτει ότι
και φυσικά
και με
θα έχουμε
Από τα ισοβασικά τρίγωνα

![{{x}^{2}}+{{\left( y-3 \right)}^{2}}-9={{\left[ 2\left( y-6 \right) \right]}^{2}},y>6 {{x}^{2}}+{{\left( y-3 \right)}^{2}}-9={{\left[ 2\left( y-6 \right) \right]}^{2}},y>6](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/00b92cfe96804c90606ee4a4f072f554.png)
και ο ζητούμενος γεωμετρικός τόπος (κλάδος υπερβολής) έχει βρεθείΘανάση ανταποδίδω τις ευχές σου με δωράκι: ένα παράδειγμα όπου ο κύκλοςKARKAR έγραψε: ↑Σάβ Δεκ 25, 2021 7:56 amΠεριγραφή.pngΓιώργο χρόνια πολλά ! Δεν απαντώ στην ευκλείδεια απορία σου , προτείνω όμως μια πιο κατανοητή εκδοχή του
σχήματος . Μεταφέροντας το κέντρο του κύκλου στο σημείο, η προκύπτουσα υπερβολή , είναι η :
, της οποίας οι εστίες είναι τα σημεία
και
, αφού :
.
Τώρα γίνεται φανερό , ότι για κάθε σημείοτου άνω κλάδου της υπερβολής , ισχύει :
.
είναι παρεγγεγραμμένος, με
,
, αντίστοιχα ρητά σημεία επαφής εφαπτομένων από
,
στα
,
, και σημείο τομής εφαπτομένων
(επί του κάτω κλάδου της υπερβολής
).Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Γιώργος Μήτσιος και 0 επισκέπτες