ώστε
. (Το όριο υπάρχει και επιτρέπεται να είναι πεπερασμένο ή άπειρο.) Να δειχθεί ότι 
Επεξεργασία: Έγινε διόρθωση του θέματος. Ευχαριστώ τον Σιλουανό που παρατήρησε εγκαίρως ότι ανάρτησα το περσινό!
Συντονιστής: Demetres
ώστε
. (Το όριο υπάρχει και επιτρέπεται να είναι πεπερασμένο ή άπειρο.) Να δειχθεί ότι 
,
, τέτοιο ώστε:
, για
. Παρατηρούμε επίσης από θεώρημα παρεμβολής ότι
καθώς
.
, το οποίο όμως από γνωστά θεωρήματα (πχ Cesaro-Stolz) έχει την ίδια οριακή συμπεριφορά με το
, το οποίο τείνει στο
, από την αρχή μεταφοράς.Βεβαίως. Η άσκηση είναι μάλλον απλή για τέτοιο διαγωνισμό:fdns έγραψε:Αν και νομίζω ότι υπάρχει πιο απλός τρόπος
, έστω
. Υπάρχει
τέτοιο ώστε για
είναι
. Άρα για
έχουμε 
για αρκούντως μεγάλο
.
.
και χρησιμοποιήσουμε την "ισχυρή μορφή του DLH" τότε βγάζουμε το αποτέλεσμα αφού μετά την εφαρμογή του κανόνα θα έχουμε
.

, όπου η συνεχής 
ικανοποιεί την
. Θεωρούμε την πραγματική ακολουθία
. Έστω
. Εφ' όσον 
ώστε
. Για το
, υπάρχει
με
, οπότε για κάθε
ισχύει
και άρα 
Βαγγέλη, ας παρατηρηθεί ότι δεν πρόκειται για άλλη ιδέα αλλά ουσιαστικά είναι ακριβώς η ίδια λύση με μόνη διαφορά ότι είναι διατυπωμένη/ντυμένη με άλλα λόγια (τα περισσότερα από τα οποία είναι και περιττά).BAGGP93 έγραψε:Άλλη μια ιδέα
έσπασες το ολοκλήρωμαBAGGP93 έγραψε:.

Με άλλα λόγια το βήμα αυτό είναι περιττό, αφού μπορούσες να εργαστείς απευθείας με τοBAGGP93 έγραψε:
χωρίς το κόπο να το κόψεις και να το ξαναράψεις. Ο απευθείας τρόπος, όπως στην δική μου λύση, κάνει ακριβώς τα ίδια βήματα, χωρίς τα περιττά. Ας δούμε λύση με l' Hospital. Προσθέτω ότι με ένα μικρό τέχνασμα μπορούμε να αποφύγουμε την ισχυρή μορφή, μια και είναι εκτός ύλης.Tolaso J Kos έγραψε:Χμμ.. νομίζω πως αν κάνουμε τη αλλαγή μεταβλητήςκαι χρησιμοποιήσουμε την "ισχυρή μορφή του DLH" τότε βγάζουμε το αποτέλεσμα αφού μετά την εφαρμογή του κανόνα θα έχουμε
.
στην θέση της
, αν χρειαστεί, μπορούμε να υποθέσουμε ότι
. Επίσης, χωρίς βλάβη
. Τότε (παίρνω
αντί
) είναι
οπότε από l' Hospital 
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες