, τότε η εξίσωση
, με
, έχει μοναδική λύση
.Αναρωτιόμουν, αν δεν γνωρίζουμε ότι ο
είναι αντιστρέψιμος, τη συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε για την εξίσωση
;Συντονιστής: Demetres
, τότε η εξίσωση
, με
, έχει μοναδική λύση
.
είναι αντιστρέψιμος, τη συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε για την εξίσωση
;
δηλαδή με
εξισώσεις και
αγνώστους
του συστήματος που προκύπτει αν στον
προσθέσουμε μία ακόμη στήλη γράφοντας δίπλα το διάνυσμα-στήλη
.
το σύστημα έχει λύση. Στην περίπτωση αυτή η λύση είναι μοναδική αν η τάξη είναι
και υπάρχουν άπειρες λύσεις αν η τάξη είναι μικρότερη του
.
το σύστημα δεν έχει λύση.Μμμμμ.... Μπερδεύτηκα. Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;nsmavrogiannis έγραψε:Καλησπέρα
Ισχύει το θεώρημα Kronecker-Capelli και αναφέρεται, πιο γενικά, σε συστήματαδηλαδή με
εξισώσεις και
αγνώστους
Η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται από την τάξη του επαυξημένου πίνακατου συστήματος που προκύπτει αν στον
προσθέσουμε μία ακόμη στήλη γράφοντας δίπλα το διάνυσμα-στήλη
.
-Αν η τάξη του επαξημένου πίνακα είναι ίση με την τάξη τουτο σύστημα έχει λύση. Στην περίπτωση αυτή η λύση είναι μοναδική αν η τάξη είναι
και υπάρχουν άπειρες λύσεις αν η τάξη είναι μικρότερη του
.
-Αν η τάξη του επαυξημένου πίνακα είναι μεγαλύτερη από την τάξη τουτο σύστημα δεν έχει λύση.
Ως τάξη του πίνακα ορίζεται η διάσταση του χώρου που παράγουν οι στήλες τού ( ή το αυτό: οι γραμμές του). Είναι ίση δε με το μέγιστο "πλάτος" που μπορεί να έχει ένας τετραγωνικός υποπίνακας του με μή μηδενική ορίζουσα.
Μαυρογιάννης
Λογικά παραδείγματα θα έχει το βιβλίο Γραμμικής Άλγεβρας που διαβάζεις (αλήθεια ποιό;).Σπύρος98 έγραψε:Μμμμμ.... Μπερδεύτηκα. Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;
Το έχει σίγουρα.Κοίταξε το καλά.Θα το κάνετε αργότερα και στο μάθημα.Σπύρος98 έγραψε:Δεν έχω βρει κάτι. Το βιβλίο που χρησιμοποιώ είναι του Βάρσου και κάποιων άλλων.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες