Η άσκηση:
Δίνεται η ακολουθία:

(i) Αν η ακολουθία συγκλίνει να, υπολογίσετε το όριό της.
(ii) Να δείξετε ότι η ακολουθία συγκλίνει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

Επειδή πιθανότατα πρόκειται για άσκηση στο σπίτι από μαθήματα που παρακολουθείς, θα δώσω μόνο υπόδειξη.Jimaraz97 έγραψε:Καλησπέρα, θα μπορούσε κάποιος να μου δώσει μια απάντηση στην άσκηση που ακολουθεί. Η αλήθεια είναι πως αν και ξέρω να την απαντήσω δεν γνωρίζω πως να το γράψω καθώς δεν έχω ξανά δει παρόμοια (αναδρομικός τύπος). Θα ήθελα να δω την μεθοδολογία γραφής της δηλαδή.
Η άσκηση:
Δίνεται η ακολουθία:
Την απόδειξη ότι είναι αύξουσα την έκανα γράφοντας τους πρώτους της ορούς της και επισημαινοντας πως αυτό παρατηρώ, σωστή είναι ως διαδικασία έτσι;Mihalis_Lambrou έγραψε:Στο θέμα μας: Δείξε ότι η ακολουθία είναι αύξουσα και φραγμένη.Jimaraz97 έγραψε:Καλησπέρα, θα μπορούσε κάποιος να μου δώσει μια απάντηση στην άσκηση που ακολουθεί. Η αλήθεια είναι πως αν και ξέρω να την απαντήσω δεν γνωρίζω πως να το γράψω καθώς δεν έχω ξανά δει παρόμοια (αναδρομικός τύπος). Θα ήθελα να δω την μεθοδολογία γραφής της δηλαδή.
Η άσκηση:
Δίνεται η ακολουθία:
Όχι, δεν είναι σωστή. Τι κάνουν οι λίγοι πρώτοι όροι δεν λέει τίποτα ως προς την απόδειξη της μονοτονίας.Jimaraz97 έγραψε: Την απόδειξη ότι είναι αύξουσα την έκανα γράφοντας τους πρώτους της ορούς της και επισημαινοντας πως αυτό παρατηρώ, σωστή είναι ως διαδικασία έτσι;
Η "αυξητική τάση" δεν λέει τίποτα. Όπως πριν, η συμπεριφορά λίγων πρώτων όρων δεν λέει τίποτα για το αν η ακολουθία φράσσεται ή όχι.Jimaraz97 έγραψε:Στην συνεχεία στο να δείξω ότι είναι φραγμένη δεν μπορώ πως να το εκφράσω δηλαδή ότι είναι άνω φραγμένη. Παρατηρώ πως έχει μια αυξητική τάση άλλα το ότι κάπου φράσσεται πως να το δείξω;
Λοιπόν την ξανά τσεκάρω και λέω τη σκέψη μου, όχι δεν είμαι σε μαθηματικό, Πολυτεχνείο ηλεκτρολόγων.Mihalis_Lambrou έγραψε:Όχι, δεν είναι σωστή. Τι κάνουν οι λίγοι πρώτοι όροι δεν λέει τίποτα ως προς την απόδειξη της μονοτονίας.Jimaraz97 έγραψε: Την απόδειξη ότι είναι αύξουσα την έκανα γράφοντας τους πρώτους της ορούς της και επισημαινοντας πως αυτό παρατηρώ, σωστή είναι ως διαδικασία έτσι;
Η "αυξητική τάση" δεν λέει τίποτα. Όπως πριν, η συμπεριφορά λίγων πρώτων όρων δεν λέει τίποτα για το αν η ακολουθία φράσσεται ή όχι.Jimaraz97 έγραψε:Στην συνεχεία στο να δείξω ότι είναι φραγμένη δεν μπορώ πως να το εκφράσω δηλαδή ότι είναι άνω φραγμένη. Παρατηρώ πως έχει μια αυξητική τάση άλλα το ότι κάπου φράσσεται πως να το δείξω;
Θα σε παρότρυνα να επεξεργαστείς την άσκηση για αρκετό χρόνο ακόμη, διαβάζοντας και την σχετική θεωρία από τα βιβλία σου.
Και μία ερώτηση: Σε ποιο Τμήμα παρακολουθείς; Είσαι σε Μαθηματικό Τμήμα;
Η αρχική μου σκέψη ήταν πράγματι λάθος και επιπόλαια. Μεσώ της επαγωγής απέδειξα πως είναι γνησίως αύξουσα και στη συνέχεια με την ίδια μέθοδο απέδειξα πως είναι άνω φραγμένη με άνω φράγμα το 1. Είναι σωστός τρόπος σκέψης;-σωστή απάντηση;Mihalis_Lambrou έγραψε:Όχι, δεν είναι σωστή. Τι κάνουν οι λίγοι πρώτοι όροι δεν λέει τίποτα ως προς την απόδειξη της μονοτονίας.Jimaraz97 έγραψε: Την απόδειξη ότι είναι αύξουσα την έκανα γράφοντας τους πρώτους της ορούς της και επισημαινοντας πως αυτό παρατηρώ, σωστή είναι ως διαδικασία έτσι;
Θα σε παρότρυνα να επεξεργαστείς την άσκηση για αρκετό χρόνο ακόμη, διαβάζοντας και την σχετική θεωρία από τα βιβλία σου.
Αν απέδειξες αυτά, τότε απέδειξες ότι η ακολουθία είναι συγκλίνουσα.Jimaraz97 έγραψε:..Μεσώ της επαγωγής απέδειξα πως είναι γνησίως αύξουσα και στη συνέχεια με την ίδια μέθοδο απέδειξα πως είναι άνω φραγμένη με άνω φράγμα το 1. Είναι σωστός τρόπος σκέψης;-σωστή απάντηση;

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης