.Αν κάποιος μαθητής πάρει τύπους De Morgan, φυσικά χωρίς απόδειξη, πόσα μόρια θα δίνατε; Υπενθυμίζω ότι το κάθε ενδεχόμενο έπαιρνε από 3 μονάδες...
Υπάρχει λόγος που το ρωτάω...
.
.Γεια σου Άλεξ με τις γρήγορες λύσεις (άρα και σκέψεις!) σου!cretanman έγραψε:Μάκη νομίζω ότι καταλαβαίνω γιατί το ρωτάς. Στο σχολικό βιβλίο δεν υπάρχουν οι τύποι αλλά η επιτροπή τους χρησιμοποιεί στις επίσημες λύσεις της. Παρά ταύτα οι απαντήσεις της επιτροπής είναι "ενδεικτικές" όπως αναφέρουν πάνω και όχι οι πλήρεις απαντήσεις. Είναι για να βοηθήσουν τον βαθμολογητή στην εξέταση του γραπτού. Εκτιμώ ότι ο μαθητής πρέπει να αναφέρει με κάποιο τρόπο (σχηματικό ή έστω με λόγια) μία εξήγηση για τον τύπο διαφορετικά θα χάσει (το πολύ) μία μονάδα (από τις συνολικά 3 που δίνονται για την εύρεση της πιθανότητας.
Αλέξανδρος

, γράφει
και έπειτα ότι
καταλήγοντας στο σωστό τύπο χωρίς να μου παραθέσει σχήμα της σκέψης του. Κονταστάθηκα....έξυσα την καράφλα μου, σχεδίασα και είδα ότι σκέφτηκε το ανάπτυγμα το οποίο το έβαλε μέσα σε ορθογώνιο και αφαίρεσε τέσσερα τετράγωνα....!!!!Με βάση τον ορισμό του βιβλίου (σελ. 159) αν μια συνάρτηση ΔΕΝ ορίζεται σε σύνολο της μορφήςAΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ έγραψε:Για παράδειγμα τι θα απαντούσατε στο ερώτημα: Αν υπάρχουν τα όρια των συναρτήσεωνκαι
στο
, τότε
.
Τι γίνεται αν οι δύο συναρτήσεις ορίζονται μόνο από μία πλευρά τουαλλά από διαφορετική μεριά; Για παράδειγμα:
.
δεν έχει όριο. Άρα στο παράδειγμά σου τα όρια των
και
δεν υπάρχουν.
για τους προβληματισμούς του σχετικά με τα στοιχεία Μαθηματικής Λογικής που πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές ...Διδάσκονται οι μαθητές στοιχεία Μαθηματικής Λογικής ; Πιστεύω ότι μαθαίνουνε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων....και γιατί η επιτροπη εξετάσεων τότε έδωσε (μαλλον ΔΕΝ το κατάλαβαν) ψευδή υπόθεση και αληθές συμπέρασμα ; Οταν τελειώσουν οι εξετάσεις θα τα πούμε .....Για λόγους ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ δεν συνεχίζω
παρατηρήσεις. Η μικρότερη είναι
και η μεγαλύτερη 
"παίζουν", ακόμα γίνονται
ή 
, τότε η μέση τιμή είναι
και η διακύμανση 
, τότε η μέση τιμή είναι
και η διακύμανση 
και διακύμανση
, πρέπει να πάρω μερικά
και μερικά 
έχω μέση τιμή
, αλλά διακύμανση μόνο 
και να πλησιάσω την διακύμανση προς το 
δεκαδικός),
έχω διακύμανση
, αλλά μέση τιμή μόνο 
και να πλησιάσω τη μέση τιμή προς το 
είναι πως δεν είναι δυνατόν. Η απλή απόδειξη βασίζεται στην ανισότητα Bhatia-Davis (http://en.wikipedia.org/wiki/Bhatia%E2% ... inequality), η οποία απαιτείκατά πόσο είναι δυνατό η μέση τιμή να είναι 8, η τυπική απόκλιση 2 και οι αριθμοί να περιορίζονται στο [5, 9].
δηλαδή
, που προφανώς δεν είναι αληθές.Απο την εκφώνιση έχουμεKostasZK έγραψε:Σκέψη για το Δ2 με μπακαλίστικη ματιά.
Έχουμε 15 παρατηρήσεις. Η μικρότερη είναι 5 και η μεγαλύτερη 9.
Οι άλλες 13 "παίζουν", ακόμα γίνονται 5 ή 9.
Αν όλες γίνουν 9, τότε η μέση τιμή είναι 8,7333... και η διακύμανση 1,5333...
Αν όλες γίνουν 5, τότε η μέση τιμή είναι 5,2666... και η διακύμανση 8,4666...
Άρα για να μπορέσω να έχω μέση τιμή 8 και διακύμανση 4, πρέπει να πάρω μερικά 5 και μερικά 9.
Αν οι αριθμοί είναι οι 5,5,5,6,9,9,9,9,9,9,9,9,9,9,9 έχω μέση τιμή 8, αλλά διακύμανση μόνο 2,8.
Δεν βλέπω τι να μεταβάλλω, ώστε να κρατήσω τη μέση τιμή 8 και να πλησιάσω την διακύμανση προς το 4.
Αν οι αριθμοί είναι οι 5,5,5,5,5,(5,550510257 δεκαδικός),9,9,9,9,9,9,9,9,9 έχω διακύμανση 4, αλλά μέση τιμή μόνο 7,436700684.
Δεν βλέπω τι να μεταβάλλω, ώστε να κρατήσω την διακύμανση 4 και να πλησιάσω τη μέση τιμή προς το 8.
, όπου 
""Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες