Σημαντική Επιστημονική και Κοινωνική Παρέμβαση:
Συντονιστής: spyros
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Σημαντική Επιστημονική και Κοινωνική Παρέμβαση:
Από λίαν αξιόπιστες πηγές προέκυψε η πληροφορία ότι το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε. αποφάσισε η Ε.Μ.Ε να οργανώσει σεμινάρια επιμόρφωσης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία για νέους συναδέλφους κάτι που η Μαθηματική κοινότητα ζητούσε. Δεν μπορώ να μην χαιρετήσω την απόφαση αυτή και να πω ότι είναι προσφορά αιχμής για τα Μαθηματικά πράγματα της Πατρίδας. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος τέτοιων ουσιαστικών παρεμβάσεων. Μάλιστα σε εισηγήσεις μου στο θέμα αυτό παραθέτω την άποψη ότι η ενασχόληση με την Γεωμετρία δυναμώνει τον Νου και την Μαθηματική σκέψη ευρύτερα (Ήδη κατέθεσα τελευταία και άλλη μία εργασία για το συνέδριο των ΠΠΣ που θα γίνει άμεσα και την οποία έτσι ή αλλιώς και θα εκθέσω εδώ στο mathematica και που φαίνεται η αναγκαιότητα της επαναφοράς της διδασκαλίας της Γεωμετρίας προς την κατεύθυνση αυτή). Προφανώς όποιος έχει Μαθηματική Σκέψη δύναται να ασχοληθεί και να «προπονηθεί» δυναμώνοντας τη με την Γεωμετρία, θεωρώντας ότι όποιος δεν έχει αντιληφθεί το ενιαίο της Μαθηματικής σκέψης θα πρέπει ίσως να αναθεωρήσει.
(*) Και βέβαια η προσφορά της αυτοδύναμης Επιστήμης "Ευκλείδεια Γεωμετρία" στην πρόοδο και την επιστημονική ανέλιξη δεν εξαντλείται εδώ, τουναντίον μάλιστα.
(*) Και βέβαια η προσφορά της αυτοδύναμης Επιστήμης "Ευκλείδεια Γεωμετρία" στην πρόοδο και την επιστημονική ανέλιξη δεν εξαντλείται εδώ, τουναντίον μάλιστα.
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
Re: Σημαντική Επιστημονική και Κοινωνική Παρέμβαση:
Χαιρετίζω και εγώ Σωτήρη την απόφαση αυτή της ΕΜΕ . Είναι πλέον καιρός να δούμε την γεωμετρία να ανθίζει και πάλι.
- george visvikis
- Επιμελητής
Θεωρώ ότι είναι μία πολύ ελπιδοφόρα ενέργεια.
Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την απόφαση.
Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την απόφαση.
...και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, καλό θα ήταν η ΕΜΕ να μεριμνήσει ώστε οι επιμορφώσεις να γίνουν και στα παραρτήματα της!
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Προσωπικά συμφωνώ απολύτως.bokalos έγραψε:...και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, καλό θα ήταν η ΕΜΕ να μεριμνήσει ώστε οι επιμορφώσεις να γίνουν και στα παραρτήματα της!
S.E.Louridas
ή αν δεν είναι αυτό εφικτό, να μεταδίδονται οι συναντήσεις - ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα - μέσω ίντερνετ.bokalos έγραψε:...και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, καλό θα ήταν η ΕΜΕ να μεριμνήσει ώστε οι επιμορφώσεις να γίνουν και στα παραρτήματα της!
+ 1 για την πρωτοβουλία.
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Απλά η "τεκμηρίωση" από το site της Ε.Μ.Ε.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. 22/02/2014
...
Θέμα: Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία
Το Δ.Σ. της ΕΜΕ αποφάσισε τη διοργάνωση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία 30 ωρών με κόστος συμμετοχής για τα μέλη της ΕΜΕ 20 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και επιστημονικό υπεύθυνο- συντονιστή τον κ. Διονύσιο Λάππα, Αναπληρωτή καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς αμοιβές για τους εκπαιδευτικούς και τον επιστημονικό υπεύθυνο.
Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής από τους συναδέλφους θα γίνονται δεκτές στα γραφεία της ΕΜΕ έως το τέλος Μαρτίου 2014, αυτοπροσώπως, με επιστολή ταχυδρομική ή ηλεκτρονικά.
...
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. 22/02/2014
...
Θέμα: Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία
Το Δ.Σ. της ΕΜΕ αποφάσισε τη διοργάνωση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης στην Ευκλείδεια Γεωμετρία 30 ωρών με κόστος συμμετοχής για τα μέλη της ΕΜΕ 20 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και επιστημονικό υπεύθυνο- συντονιστή τον κ. Διονύσιο Λάππα, Αναπληρωτή καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς αμοιβές για τους εκπαιδευτικούς και τον επιστημονικό υπεύθυνο.
Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής από τους συναδέλφους θα γίνονται δεκτές στα γραφεία της ΕΜΕ έως το τέλος Μαρτίου 2014, αυτοπροσώπως, με επιστολή ταχυδρομική ή ηλεκτρονικά.
...
S.E.Louridas
-
kostas.zig
S.E.Louridas έγραψε:Προσωπικά συμφωνώ απολύτως.bokalos έγραψε:...και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, καλό θα ήταν η ΕΜΕ να μεριμνήσει ώστε οι επιμορφώσεις να γίνουν και στα παραρτήματα της!
Να συμφωνήσω ότι είναι σημαντική επιστημονική και κοινωνική παρέμβαση.
Μακάρι, να υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και σε κάποιες άλλες πόλεις... Δεν νομίζω όμως από την ανακοίνωση της ΕΜΕ να διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Κάνω λάθος; Ίσως δεν είναι εφικτό! Πόσοι άραγε συνάδελφοι θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον για να καλυφθούν και έξοδα περισσότερα που απαιτούνται σε άλλες πόλεις;
Γιατί όμως δεν προχωρούν στην υλοποίηση αυτής της πρότασης του συναδέλφου, δηλαδή να μεταδοθούν έστω δικτυακά; Θέλει περισσότερο δουλειά και προετοιμασία, αλλά νομίζω πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία για να γίνει.
Ζυγούρης Κώστας
-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Συγχαίρω αρχικά τον εκλεκτό συνάδελφο Σωτήρη Λουρίδα για την υπέροχη ιδέα διοργάνωσης ενός τέτοιου προγράμματος , τον αξιότιμο Καθηγητή Διον.Λάππα που αναλαμβάνει την εποπτεία (και ό,τι άλλο απαιτείται) και μαζί την ΕΜΕ που διέβλεψε την αξία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και τη θεσμοθετεί .
Προτείνω σε όλους τους νέους συναδέλφους να στηρίξουν την προσπάθεια.Κάποια στιγμή αυτή η πνευματική επένδυση θα αποδώσει τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Η συνδρομή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ, ώστε το υλικό των μαθημάτων να μπορέσει να πληκτρολογηθεί και να πάρει μια τελείως επαγγελματική μορφή, όπως ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο επιστημονικό σωματείο. Με τα 20 ευρώ κανονικά πρέπει να υπάρξει συνωστισμός !
Εύχομαι καλή επιτυχία !!!
Προτείνω σε όλους τους νέους συναδέλφους να στηρίξουν την προσπάθεια.Κάποια στιγμή αυτή η πνευματική επένδυση θα αποδώσει τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Η συνδρομή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ, ώστε το υλικό των μαθημάτων να μπορέσει να πληκτρολογηθεί και να πάρει μια τελείως επαγγελματική μορφή, όπως ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο επιστημονικό σωματείο. Με τα 20 ευρώ κανονικά πρέπει να υπάρξει συνωστισμός !
Εύχομαι καλή επιτυχία !!!
- nkatsipis
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Είναι γνωστή η χρονική περίοδος πραγματοποίησης του σεμιναρίου;
Δεν είναι ανάγκη να μεταδοθούν οι διαλέξεις ζωντανά.Μπορούν να απλά να βιντεοσκοπηθούν και να ανέβουν στο youtube.Έτσι θα υπάρχουν ανεβασμένες οι διαλέξεις και θα μπορούν να τις δουν όλοι,οποιαδήποτε στιγμή.kostas.zig έγραψε:S.E.Louridas έγραψε:Προσωπικά συμφωνώ απολύτως.bokalos έγραψε:...και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, καλό θα ήταν η ΕΜΕ να μεριμνήσει ώστε οι επιμορφώσεις να γίνουν και στα παραρτήματα της!
Να συμφωνήσω ότι είναι σημαντική επιστημονική και κοινωνική παρέμβαση.
Μακάρι, να υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και σε κάποιες άλλες πόλεις... Δεν νομίζω όμως από την ανακοίνωση της ΕΜΕ να διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Κάνω λάθος; Ίσως δεν είναι εφικτό! Πόσοι άραγε συνάδελφοι θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον για να καλυφθούν και έξοδα περισσότερα που απαιτούνται σε άλλες πόλεις;
Γιατί όμως δεν προχωρούν στην υλοποίηση αυτής της πρότασης του συναδέλφου, δηλαδή να μεταδοθούν έστω δικτυακά; Θέλει περισσότερο δουλειά και προετοιμασία, αλλά νομίζω πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία για να γίνει.
Κάτι παρόμοιο έχουν κάνει και οι ρώσοι εδώ:http://geometry.ru/video.php
- gbaloglou
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Απόψε πάντως ... ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Πλατής -- που μίλησε στην Μαθηματική Εβδομάδα με θέμα "Το θεώρημα του Πτολεμαίου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας" -- ανέφερε ότι το μάθημα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ... μάλλον βαίνει προς κατάργηση
Γιώργος Μπαλόγλου
Γιώργος Μπαλόγλου
Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
-
nikolaos p.
Είναι λυπηρό να συμβαίνει αυτό στη Γεωμετρία! Ας ελπίσουμε να το ξανασκεφτούν στο Παν/μιο Κρήτης!
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Αυτό θα αποτελέσει τον ορισμό του Μαθηματικού Λάθους όσον αφορά την Μαθηματική απόδοση του Νου, την Μαθηματική Σκέψη γενικότερα και μετά από καιρό θαgbaloglou έγραψε:Απόψε πάντως ... ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Πλατής -- που μίλησε στην Μαθηματική Εβδομάδα με θέμα "Το θεώρημα του Πτολεμαίου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας" -- ανέφερε ότι το μάθημα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ... μάλλον βαίνει προς κατάργηση![]()
Γιώργος Μπαλόγλου
ψάχνουμε για το τι φταίει για την αρνητική απόδοση στα Μαθηματικά. Αλλά θα μου πεις ότι εδώ "ορισμένοι σοφοί" προσπαθούν να πείσουν πως καλός Μαθηματικός μπορεί να είναι και κάποιος έστω και αν αυτός δεν μπορεί να λύσει Μαθηματικά προβλήματα βαφτίζοντες μάλιστα την όποια έξυπνη λύση "τρικ". Όσα δεν φτάνει η αλεπού...και δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν πολλές τέτοιες Αλεπούδες με φωνή. Πιθανόν αυτοί οι τύποι να βγάλουν στο μέλλον από τις εξετάσεις τα προβλήματα προς λύση.
S.E.Louridas
-
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
- Επιμελητής
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ, ποιος είναι αυτός που έχει κινήσει τα νήματα ώστε να λέει ένας πανεπιστημιακός (πιστεύω με πικρία), ότι η Ευκλείδεια Γεωμετρία βαίνει μάλλον προς κατάργηση σε ένα απο τα λίγα Πανεπιστήμια που ακόμα διδάσκουν το μάθημα αυτό, ώστε να διατηρηθεί ζωντανό. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι στο άμεσο μέλλον, ΄δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένας μαθηματικός, που να είναι γνώστης της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. ΚΑΙ ΟΧΙ , μην μας πουν "γραφικούς" όλους όσους από εμάς στηρίζουμε την γεωμετρία, γιατί τότε με την ίδια ευκολία θα πω και εγώ ότι όσοι το αποφασίσουν , είναι όσοι δεν είχαν την τύχη να την γνωρίσουν και να την μάθουν ΠΟΤΕ!!! "ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΩ..."gbaloglou έγραψε:Απόψε πάντως ... ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Πλατής -- που μίλησε στην Μαθηματική Εβδομάδα με θέμα "Το θεώρημα του Πτολεμαίου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας" -- ανέφερε ότι το μάθημα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ... μάλλον βαίνει προς κατάργηση![]()
Γιώργος Μπαλόγλου
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες