Μαθηματικά κατεύθυνσης 2013
Re: Μαθηματικά κατεύθυνσης 2013
Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές. Δεκαετίες πριν, επί Δεσμών, οι εφημερίδες βγαίνανε με πηχαίους τίτλους "ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ...EINSTEIN" και τα παρόμοια. Ας μην υποπέσουμε ενδεχομένως στο ίδιο σφάλμα.
Πολλοί μαθητές τότε γράφανε άριστα, και ακόμα περισσότεροι γράφανε κάτω από τη βάση. Πολλοί από εκείνους τους μαθητές, κι από τις δυο ομάδες είναι συνάδελφοι μαθηματικοί, φυσικοί κ.α.
Οι άριστοι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν γράψει την υψηλότερη βαθμολογία σήμερα, μετά οι καλύτεροι, οι καλοί, οι μέτριοι...κοκ.
Οι άριστοι θα περάσουν κατά πάσα πιθανότητα σε πολύ καλές σχολές. Αλοίμονο σε αυτούς που π.χ. θα περάσουν σε κάποιο Μαθηματικό ή Φυσικό Τμήμα γράφοντας πολύ χαμηλά σήμερα, και θα πρέπει σε λίγα χρόνια να αποφοιτήσουν, να προετοιμάσουν μαθητές για Πανελλαδικές, ή καλύτερα να διδάξουν!
Πολλά μπορεί να πει κανείς για τα θέματα, τόσο σήμερα όσο και την περασμένη Δευτέρα. Νομίζω, όμως, πως σήμερα είναι αρκετά νωρίς...
Φιλικά,
Αχιλλέας
Πολλοί μαθητές τότε γράφανε άριστα, και ακόμα περισσότεροι γράφανε κάτω από τη βάση. Πολλοί από εκείνους τους μαθητές, κι από τις δυο ομάδες είναι συνάδελφοι μαθηματικοί, φυσικοί κ.α.
Οι άριστοι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν γράψει την υψηλότερη βαθμολογία σήμερα, μετά οι καλύτεροι, οι καλοί, οι μέτριοι...κοκ.
Οι άριστοι θα περάσουν κατά πάσα πιθανότητα σε πολύ καλές σχολές. Αλοίμονο σε αυτούς που π.χ. θα περάσουν σε κάποιο Μαθηματικό ή Φυσικό Τμήμα γράφοντας πολύ χαμηλά σήμερα, και θα πρέπει σε λίγα χρόνια να αποφοιτήσουν, να προετοιμάσουν μαθητές για Πανελλαδικές, ή καλύτερα να διδάξουν!
Πολλά μπορεί να πει κανείς για τα θέματα, τόσο σήμερα όσο και την περασμένη Δευτέρα. Νομίζω, όμως, πως σήμερα είναι αρκετά νωρίς...
Φιλικά,
Αχιλλέας
- parmenides51
- Επικοινωνία:
Έψαξα το βιβλίο των Ολυμπιάδω Β' Λυκείου του Γ.Μπαϊλάκη και βρήκα ουσιαστικά την άσκησηfstavridis έγραψε:Το έχει ο Μπαιλάκης σε ένα βιβλίο με θέματα Ολυμπιάδωνgbaloglou έγραψε:Τεκμηρίωση;;;Γιάννης Βενιέρης έγραψε:Το Β3 είναι από Ολυμπιάδα Μαθηματικών...
viewtopic.php?f=21&t=2404
στην οποία παραπέμπει ο parmenidis παραπάνω σε ένα από τα link.
Να σημειώσω ότι η άσκηση αναφέρεται σε πραγματικούς, δεν είναι ακριβώς η ίδια, υπάρχει σε πολλά βιβλία πολυωνύμων ή άλγεβρας γενικότερα.
Ο δε τρόπος επίλυσής της, ως αλγεβρικό πρόβλημα, είναι ο σύνηθες και δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Ως θέμα πανελλαδικών είναι άλλη ιστορία....
Φιλικά,
Αχιλλέας
-
Θανάσης Νικολόπουλος
Συμφωνώ εν γένει με την τοποθέτηση του συναδέλφουΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:Δημήτρης Μοσχόπουλος έγραψε:Δεν ξέρουν τι σημαίνει ψυχολογία; Δεν ξέρουν ότι εξετάζουν παιδιά; Δεν ξέρουν ότι, πολλά εξ αυτών, δεν έχουν επιπλέον βοήθεια; Σε ποιούς απευθύνονταν σήμερα; (
Έτσι ακριβώς Δημήτρη. ΟΙ άνθρωποι αυτοί που βάζουν τα θέματα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά!!! Με ποια λογική, βάζουν στο ξεκίνημα των θεμάτων ένα τόσο δύσκολο ερώτημα (Β3);;;;
Όλοι γνωρίζουμε ότι αν του υποψήφιου του ρίξουμε το ηθικό, τότε παύει να λειτουργεί με ψυχραιμία και παθαίνει αυτό που λέμε ¨ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ". Τι είδους παιδαγωγοί είναι;;;; Τέλος πάντω ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ. Όλοι κρινόμαστε και πρέπει να κρινόμαστε. Δεν είναι αστείο η ψυχή των παιδιών!!!! Όσο δεν ανακοινώνονται τα ονόματα αυτών που μετέχουν στην επιτροπή, τότε και εγώ δικαιούμαι να σκέφτομαι ότι θέλω για τους κυρίους αυτούς.
Μια απορία έχω και πρέπει οι υπεύθυνοι να μου την λύσουν: Η επιτροπή είναι η ίδια που έβγαλε τα θέματα και στα μαθηματικά γενικής παιδείας;;; Αν ναί, τότε δεν σέβεται ΚΑΝΕΝΑΣ τίποτα. Αν όχι, .... ότι και να πω είναι λίγο.
Εγώ κύριοι, με τόσα χρόνια εμπειρία, ξεκίνησα να λύνω τα θέματα μόλις έφτασα στο σπίτι, ώρα 12:30. Αλλά με τους ίδιους όρους, με έναν υποψήφιο καλά προετοιμασμένο. Δηλαδή, να εξηγώ αναλυτικά τα πάντα, (όχι παραλείποντας τα ευκόλως εννοούμενα), και κάνοντας κάπως προσεγμένα γράμματα ώστε να μπορεί να τα διαβάσει ο βαθμολογητής. Δεν είχα προλάβει μέσα σε τρεις ώρες να ολοκληρώσω με τέλειο τρόπο τα θέματα. Βέβαια, μέσα στο τρίωρο, έπρεπε για μισή ώρα, να προσπαθήσω να ηρεμήσω τα νεύρα μου και να συγκρατήσω την αγανάκτησή μου, όπως φαντάζομαι θα έκαναν και αρκετοί υποψήφιοι.
Κλείνω την παρέμβασή μου, με μια παράκληση:
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, που για πάνω από ένα χρόνο, και με τόσο αβέβαιο το μέλλον τους, ΜΟΧΘΟΥΝ για να σπουδάσουν
ΣΕΒΑΣΜΟ στους γονείς, που όλοι γνωρίζουμε το τι σημαίνει να έχουν παιδί υποψήφιο.
ΝΑΙ σε κάποια δύσκολα ερωτήματα , αλλά όχι αψυχολόγητα, ούτε και να απέχουν πολύ από το σχολικό βιβλίο.
ΟΧΙ στα υπερβολικά πρωτότυπα θέματα, φοβούμενοι μήπως κάποιο θέμα υπάρχει κάπου γραμμένο.
Θα συμφωνήσω με την ΕΜΕ, ότι πρέπει να γίνει σοβαρός διάλογος για να μην έχουμε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.
Φαντάζομαι ότι οι θεματοδότες δεν ανακοινώνονται για να αποφευχθούν φαινόμενα εκδίκησης από αποτυχόντες μαθητές ή αγανακτισμένους γονείς ή όποιον άλλο θα ήθελε να "τιμωρήσει" αυτούς...
Από κει και πέρα αγαπητέ εγώ θα πάω τη συλλογιστική σας ένα βήμα πιο πέρα... Δεν είναι μόνο τι θέματα ορίζουν οι θεματοδότες, καθώς υπάρχει και μία ολομέλεια ΚΕΕ που τα ελέγχει... Είναι τελικά τι θέματα θέλει η ΗΓΕΣΙΑ του υπουργείου για τις Πανελλήνιες... και τι σκοπιμότητα εξυπηρετούν αυτά...
Πχ αν σκοπεύω να αλλάξω το σύστημα Πανελληνίων σύντομα, δεν βολεύει να κάψω μία γενιά υποψηφίων με θέματα σαν τα φετινά (να θυμίσω ότι δεν έχουμε το αποκλειστικό προνόμιο, χαμός έγινε και στη Φυσική), ώστε και καλά να αναδειχθούν όλες οι παθογένειες του τωρινού συστήματος; Και με την αλλαγή του συστήματος να έρθει και μία "φουρνιά" "καλών" θεμάτων, ώστε όλοι να αναφωνήσουν ανακουφισμένοι "πόσο καλά έπραξε η ηγεσία του Υπουργείου που άλλαξε το σύστημα εξετάσεων /εισαγωγής";
Στο κάτω κάτω δεν μπορώ με τίποτα να χωνέψω πως τόσες μέρες υπό την υποτιθέμενη απειλή απεργίας κατηγορηθήκαμε για "κακοποιήση της ψυχικής υγείας των υποψηφίων"... Για να κυνηγηθούμε ανελέητα (βλ. επιστράτευση) και να υποταχθούμε... Και να έρθουν στη συνέχεια τέτοια θέματα και να καταρρακώσουν κάθε ψυχική ηρεμία κάθε υποψήφιου... τόση πρεμούρα να ελέγξουμε τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικών, αλλά μας διέφυγαν οι 3-4 που έβαλαν τα θέματα των Πανελληνίων... Ναι, καλά...
Νικολόπουλος Αθανάσιος
Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κατασταρίου Ζακύνθου
Γυμνάσιο & ΓΕΛ Κατασταρίου Ζακύνθου
-
nick antiparos
-
ji2mada2006
- Επικοινωνία:
Στο Δ
. θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και ΘΜΤ στη
στα διαστήματα
και
οπότε θα προκύπτουν τα
με τη δοσμένη ανίσωση να γίνεται
και επειδή
είναι γ.αύξουσα τοτε
άρα θα αρκεί
(αρκεί;)
. θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και ΘΜΤ στη
στα διαστήματα
και
οπότε θα προκύπτουν τα
και επειδή
είναι γ.αύξουσα τοτε
άρα θα αρκεί
(αρκεί;)Δημήτρης Ε. Κοντόκωστας
www.commonmaths.weebly.com
Καλησπέρα σε όλους σας.
Σήμερα παρακολουθήσαμε μία επανάληψη του επεισοδίου που είδαμε με τα θέματα του μαθήματος των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής.
Λογικά θα έπρεπε οι μαθητές να μπορούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις, με βάση τις γνώσεις που αποκτούν στο σχολείο,
το αναλυτικό πρόγραμμα των Μαθηματικών και το βιβλίο από το οποίο διδάσκονται τα Μαθηματικά στο χρονικό διάστημα της Γ΄Λυκείου.
Λογικά τα θέματα θα έπρεπε να είναι τέτοια, ώστε να ελέγχουν αν οι μαθητές εμπέδωσαν την ύλη που διδάχθηκαν, με βάση τους στόχους που θέτει αναλυτικό πρόγραμμα των Μαθηματικών,
και αν τελικά μπορούν να μεταβούν στην Ανώτατη εκπαίδευση , έχοντας αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις
μιας Πανεπιστημιακής Σχολής.
Πιστεύει λοιπόν κάποιος ότι τα φετινά θέματα των Μαθηματικών ανταποκρίνονται στους στόχους που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο Δημόσιο Σχολείο;
Ποιούς από τους στόχους αυτούς εξυπηρετεί το ερώτημα Β3; (Αλλα και κάποια από τα άλλα ερωτήματα στα οποία ίσως αναφερθώ κάποια άλλη φορά)
Μήπως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο των εξετάσεων και από Πανελλαδικές ( απολυτήριες) εξετάσεις να ψάξουμε για κάποιο νέο τίτλο; (ειδικά για το μάθημα των Μαθηματικών);
Ισως όμως η επιλογή των θεμάτων δεν είναι τυχαία, αλλά έχει ως στόχο να δείξει οτι το ισχύον εξεταστικό σύστημα έχει φτάσει στο τέλος του και να απαξιώσει ακόμη περισσότερο το Δημόσιο Σχολείο.
Το μεγάλο κακό όμως είναι ότι με τέτοια θέματα απομακρύνουμε πάρα πολύ και πάρα πολλούς μαθητές από τα Μαθηματικά.
Μήπως οι καθηγητές του Δημόσιου Σχολείου πρέπει να προκαλέσουν κάποια συζήτηση σχετικά με τα θέματα των εξετάσεων; Μήπως όλοι οι Σχολικοί Σύμβουλοι των μαθηματικών πρέπει να πάρουν θέση;
Σήμερα παρακολουθήσαμε μία επανάληψη του επεισοδίου που είδαμε με τα θέματα του μαθήματος των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής.
Λογικά θα έπρεπε οι μαθητές να μπορούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις, με βάση τις γνώσεις που αποκτούν στο σχολείο,
το αναλυτικό πρόγραμμα των Μαθηματικών και το βιβλίο από το οποίο διδάσκονται τα Μαθηματικά στο χρονικό διάστημα της Γ΄Λυκείου.
Λογικά τα θέματα θα έπρεπε να είναι τέτοια, ώστε να ελέγχουν αν οι μαθητές εμπέδωσαν την ύλη που διδάχθηκαν, με βάση τους στόχους που θέτει αναλυτικό πρόγραμμα των Μαθηματικών,
και αν τελικά μπορούν να μεταβούν στην Ανώτατη εκπαίδευση , έχοντας αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις
μιας Πανεπιστημιακής Σχολής.
Πιστεύει λοιπόν κάποιος ότι τα φετινά θέματα των Μαθηματικών ανταποκρίνονται στους στόχους που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο Δημόσιο Σχολείο;
Ποιούς από τους στόχους αυτούς εξυπηρετεί το ερώτημα Β3; (Αλλα και κάποια από τα άλλα ερωτήματα στα οποία ίσως αναφερθώ κάποια άλλη φορά)
Μήπως θα πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο των εξετάσεων και από Πανελλαδικές ( απολυτήριες) εξετάσεις να ψάξουμε για κάποιο νέο τίτλο; (ειδικά για το μάθημα των Μαθηματικών);
Ισως όμως η επιλογή των θεμάτων δεν είναι τυχαία, αλλά έχει ως στόχο να δείξει οτι το ισχύον εξεταστικό σύστημα έχει φτάσει στο τέλος του και να απαξιώσει ακόμη περισσότερο το Δημόσιο Σχολείο.
Το μεγάλο κακό όμως είναι ότι με τέτοια θέματα απομακρύνουμε πάρα πολύ και πάρα πολλούς μαθητές από τα Μαθηματικά.
Μήπως οι καθηγητές του Δημόσιου Σχολείου πρέπει να προκαλέσουν κάποια συζήτηση σχετικά με τα θέματα των εξετάσεων; Μήπως όλοι οι Σχολικοί Σύμβουλοι των μαθηματικών πρέπει να πάρουν θέση;
Σαν λύση είναι λάθος γιατί για να μην τέμνονται τα διαστήματα θα έπρεπεji2mada2006 έγραψε:Στο Δ. θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και ΘΜΤ στη
στα διαστήματα
και
οπότε θα προκύπτουν τα
και επειδή
είναι γ.αύξουσα τοτε
άρα θα αρκεί
(αρκεί;)
(και αυτό αρκεί για να ισχύει
) αλλά η
μπορεί να ισχύει και για άλλες τιμές που x που δεν μπορούμε να βρούμε έτσι.Π.χ. για να λύσω την
είναι λάθος να απαντήσω ότι αρκεί
, γιατί, αν και όντως αρκεί, δεν έχω λύσει την ανίσωση.Νίκος Σιώμος
Nick1990 έγραψε:Με όλο το σεβασμό δε θα έλεγα ότι είναι εξετάσεις παιδιών. Είναι εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Νομίζω ότι τα βατά θέματα με 3-4 έξυπνα και δύσκολα ερωτήματα όπως τα Β3, Γ2, Δ2 είναι ότι πρέπει για να ξεχωρίσει αυτός με την καλή μαθηματική σκέψη, και από τη στιγμή που τα αποτελέσματα είναι συγκριτικά, δεν βλέπω το λόγο (πέρα από λόγους ψυχολογίας) να πρέπει κάποιοι να πιάσουν το τέλειο (20) για να πετύχουν το στόχο τους. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο η καλή μαθηματική σκέψη είναι απαραίτητη για να γίνει κάποιος καλός γιατρός, οπότε ίσως θα πρέπει η Θετική να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την Τεχνολογική που αφορά σχολές που στηρίζονται στη μαθηματική επιστήμη.
chris_gatos έγραψε:Συμφωνώ. Και γιατί όχι άλλωστε (εννοώ φυσικά να αυτοσχεδιάσει). Μικρή μου ένσταση είναι πως καλύτερα να αυτοσχεδίαζε αλλού (σε άλλο ερώτημα)zorba_the_freak έγραψε:Μια ακόμα παρατήρηση. Ανέβηκε αρκετά ο πήχης στους μιγαδικούς. Δε νομίζω να ήταν θέμα τυποποιημένο και σαφώς έχει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα θέματα των προηγούμενων ετών. Δε φτάνει ο μαθητής να είχε λύσει ασκήσεις...έπρεπε να ξέρει και να αυτοσχεδιάσει, (ερώτημα τρίτο).
και όχι στο δεύτερο θέμα. Αλλά εντάξει έτσι επέλεξαν και είναι σεβαστό. Επιτέλους κάνουμε κουβέντα για μαθηματικά και δεν ...γκρινιάζουμε!
Ας είναι πάντα έτσι.
Συμφωνώ απόλυτα με το Νίκο και το Χρήστο Κυριαζή! Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια και τα ίδια απορώ δεν βαρεθήκαμε; Εδώ και 3 χρόνια αν ψάξετε τις συζητήσεις του φόρουμ θα διαπιστώσετε ότι όλως παραδόξως τα θέματα είναι τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών και εκτός πνεύματος σχολικού βιβλίου.Έπειτα βρίζουμε επιτροπές ,φωνάζουμε,κάνουμε βαρύγδουπες ανακοινώσεις κτλ.
Μήπως θα έπρεπε να μας απασχολήσει και λίγο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και μαθητές που λένε ότι ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν δύσκολα και έξυπνα ερωτήματα; Με τις απαιτήσεις μας σε λίγο θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο αν βάλουν ως ερώτημα να λυθεί η εξίσωση x+3=0 και ακόμα και εκεί κάποιος θα παραπονεθεί...Αν είναι δυνατόν.Πως θα ξεχωρίσει επιτέλους αυτός που ξέρει μαθηματικά από αυτόν που ξέρει μεθοδολογίες; Καταφέραμε να καταντήσει το μάθημα παπαγαλία 2ης κατηγορίας και μόλις ο υποψήφιος βλέπει μια άσκηση σκέφτεται παπαγαλίζοντας όλα τα κόλπα που έχει μάθει(ή που του έχουν μάθει) και αν δεν πιάσουν σηκώνει τα χέρια ψηλά.Παράδοση άνευ όρων.
Εγώ είδα ότι όλες οι ιδέες των ερωτημάτων έχουν σίγουρα διδαχτεί όχι μόνο σε φροντιστήρια αλλά και στο σχολείο(τουλάχιστον σε μας είχαν διδαχτεί όλα αυτά τα στυλ ερωτημάτων) με εξαίρεση ίσως το Β3. Ακόμη και το Δ3, που δε διαφωνώ ότι είναι πιο δύσκολο, σίγουρα έχει διδαχτεί. Κάποιος φίλος ανέφερε ότι το Β3 πρόκειται για ερώτημα ολυμπιάδων! Ας αποφύγουμε τέτοια υπερβολή καλύτερα εκτός αν θέλουμε να καθησυχάσουμε όσους δεν το έλυσαν ή να καθησυχάσουμε τους καθηγητές τους!Μάλλον θα καθησυχάζαμε καλύτερα και τις 2 κατηγορίες όμως λέγοντας ότι απλά ήταν έξω από τις δυνατότητες κάποιων μαθητών αυτό το ερώτημα.Πως να το κάνουμε τώρα; Ήταν για 50-100 άτομα στην Ελλάδα(τυχαία ο αριθμός) που απέδειξαν ότι κατέχουν το αντικείμενο καλύτερα από τους άλλους . Αυτοί θα πάρουν το άριστα και αυτοί πρέπει να το πάρουν.
Από εκεί και πέρα οι βάσεις και οι επιδόσεις των μαθητών σαν σύνολο θα κρίνουν τα πάντα.Αυτό είναι οι πανελλήνιες με το παρών σύστημα(το οποίο μπάζει σε κάποια σημεία αλλά δεν είναι της παρούσης).Δεν έχει σημασία μόνο το τι θα πάρεις στα μαθηματικά ,στη φυσική και στα άλλα μαθήματα αλλά και το τι θα πάρουν οι άλλοι. Ας μην είμαστε υπερβολικοί και ας μη διυλίζουμε τον κώνωπα.
ΥΓ1: Στο μόνο που συμφωνώ και εγώ είναι στο ότι το δύσκολο ερώτημα θα έπρεπε να ήταν στο 4ο θέμα, για λόγους διαβάθμισης.
ΥΓ2: Προβλέπω από τώρα ότι του χρόνου θα λέμε τα ίδια , χωρίς να έχω δει τα θέματα.Ακόμη και πιο εύκολα να είναι σαν σύνολο τα θέματα, θα λέμε ότι ήταν εκτός πνεύματος σχολικού βιβλίου ενώ το 60% των μαθητών θα είναι κάτω από τη βάση. Δυστυχώς ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ δεν έχει τέτοια στοιχήματα να βγάλουμε κανά ψιλό.
Καλησπέρα σας και καλή συνέχεια στα παιδιά που δίνουν!
Στραγάλης Χρήστος
-
ji2mada2006
- Επικοινωνία:
Ευχαριστώ για την εξήγηση , ήσουν κατατοπιστικός.siobaras έγραψε:Σαν λύση είναι λάθος γιατί για να μην τέμνονται τα διαστήματα θα έπρεπεji2mada2006 έγραψε:Στο Δ. θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και ΘΜΤ στη
στα διαστήματα
και
οπότε θα προκύπτουν τα
και επειδή
είναι γ.αύξουσα τοτε
άρα θα αρκεί
(αρκεί;)
) αλλά η
μπορεί να ισχύει και για άλλες τιμές που x που δεν μπορούμε να βρούμε έτσι.
Π.χ. για να λύσω τηνείναι λάθος να απαντήσω ότι αρκεί
, γιατί, αν και όντως αρκεί, δεν έχω λύσει την ανίσωση.
Δημήτρης Ε. Κοντόκωστας
Θλίψη … όχι για τα θέματα (αυτά μου προκαλούν οργή) , θλίψη με αυτά που διαβάζω εδώ μέσα έστω και από λίγους : «γκρινιάζατε για τα μαθηματικά γενικής παιδείας που αδικήθηκαν τα αγγελούδια σας» , «δεν βλέπω το λόγο (πέρα από λόγους ψυχολογίας) να πρέπει κάποιοι να πιάσουν το τέλειο (20)» . Μου θυμίζουν τόσο έντονα κάποιους απολιθωμένους καθηγητές του Πανεπιστήμιου που επί 5 χρόνια δεν είχαν βαθμό πάνω από το 7 στο μάθημα τους , που έψαχναν την φοβερή εξυπνάδα - τον απολυτό εντυπωσιασμό που ουδεμία σχέση είχε με την ΟΥΣΙΑ του μαθήματος τους και ήταν οι ίδιοι που απέκλεισαν ένα από τα καλυτέρα μυαλά που γνώρισα προσωπικά από διδακτορικό τίτλο …
Αν μπορώ να το παραλληλίσω είναι σαν να έχουμε έναν αγώνα μαραθωνίου και στην διάρκεια της διαδρομής να υπάρχουν γκρεμοί , σαρκοβόρα θηρία και ελεύθεροι σκοπευτές . Ναι κάποιοι θα τερματίσουν και ίσως εσείς που επικροτείται την σημερινή κατάσταση να ήσασταν εκ των νικητών . Όμως το υπόλοιπο 80% το οποίο δεν θα τερματίσει το βάζεις στο ίδιο τσουβάλι , μέσα σε αυτό το 80% υπάρχει και ο μέτριος και ο καλός και ο πολύ καλός .
Φτάσαμε να αναζητούμε στα γραπτά των 17,5 + μονάδων το μαθηματικό ταλέντο και το ταλέντο στην στενογραφία ή μήπως πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην εποχή των Δεσμών που χιλιάδες 18χρονοι αφιέρωναν ένα χρόνο από τη ζωή τους ώστε να γράψουν έναν καλό βαθμό στα Μαθηματικά ;
Αν μπορώ να το παραλληλίσω είναι σαν να έχουμε έναν αγώνα μαραθωνίου και στην διάρκεια της διαδρομής να υπάρχουν γκρεμοί , σαρκοβόρα θηρία και ελεύθεροι σκοπευτές . Ναι κάποιοι θα τερματίσουν και ίσως εσείς που επικροτείται την σημερινή κατάσταση να ήσασταν εκ των νικητών . Όμως το υπόλοιπο 80% το οποίο δεν θα τερματίσει το βάζεις στο ίδιο τσουβάλι , μέσα σε αυτό το 80% υπάρχει και ο μέτριος και ο καλός και ο πολύ καλός .
Φτάσαμε να αναζητούμε στα γραπτά των 17,5 + μονάδων το μαθηματικό ταλέντο και το ταλέντο στην στενογραφία ή μήπως πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην εποχή των Δεσμών που χιλιάδες 18χρονοι αφιέρωναν ένα χρόνο από τη ζωή τους ώστε να γράψουν έναν καλό βαθμό στα Μαθηματικά ;
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω με όλη μου την ειλικρινή διάθεση την δεύτερη για φέτος υψηλού κύρους ανακοίνωση της Ε. Μ. Ε. που αφορά στο άνοιγμα του διαλόγου που θα διαμορφώσει την επιστημονική πλατφόρμα πάνω στο θέμα της ποιότητας και ποσότητας των θεμάτων επί των Μαθηματικών για τον σκοπό αυτό.
Στην συνέχεια θα ήθελα να πω πως σε κάποιες άλλες εποχές ο βαθμός 16-17 (ας υποθέσουμε ότι έχουμε σαν κλίμακα την τότε 1-20) ήταν κατόρθωμα που σε έβαζε στις καλλίτερες σχολές αιχμής. Θα ήθελα να πω ότι οι μόνοι βαθμοί δεν είναι το 1 ή το 20. Δηλαδή σε πιθανή πτώση των βάσεων δυνατόν ο άλλος να εισαχθεί σε σχολή αιχμής με βαθμό χαμηλότερο του 18,… και.
Πραγματικά επιτρέψτε μου να δυσκολεύομαι να κατανοήσω ότι η μόνη Βασική αιτία Της Μαθηματικοφοβίας και του μίσους προς τα Μαθηματικά είναι το είδος των θεμάτων για τις εισαγωγικές. Ναι είναι η αίσθηση μιας κακής άχλης που μένει σε μια τελική φάση της πορείας της γνώσης αλλά δεν είναι το μόνο. Θα ήταν το μόνο αν όλα τα άλλα λειτουργούσαν ρολόι όπως: τα προγράμματα των «σοφών» που καθορίζουν την διαδρομή κτισίματος της Μαθηματικής γνώσης, η διδασκαλία ημών τε και ημών, η έμπνευση που αντανακλάται από υμάς τε και ημάς, το ΜΗ κυνήγι της σκοπιμότητας επαγγελματικής (ή μη) μέσω της Επιστήμης και τόσα άλλα.
Ένα βασικό ερώτημα είναι:
Τι θα πούμε στους Μαθητές εκείνους που έγραψαν πάνω από 18 ή 19 σε αυτές τις εξετάσεις επί των Μαθηματικών; Ότι κακώς έγραψαν τόσο; Ότι κακώς βρήκαν τέχνασμα επίλυσης ενός ή δύο ερωτημάτων;
Σε παλαιότερες εποχές υπήρχε η διδαχθείσα ύλη, αλλά εξεταζόμασταν επί της διδακτέας ύλης. Ναι όπως το ακούτε και αγωνιστήκαμε σκληρά για να αλλάξει αυτό.
Προσωπικά πιστεύω ότι η μόνη σοβαρή πλατφόρμα συζήτησης που στοχεύει στον πυρήνα είναι: Εξετάσεις ή Μη εξετάσεις. Όσο υπάρχουν εξετάσεις διάφοροι παράγοντες είτε είναι πηγάζοντες από σκοπιμότητα είτε από ουσία θα υπάρχουν και θα υπάρχουν και ενστάσεις. Το θέμα δεν είναι η εξαφάνιση των ενστάσεων αλλά η μείωση.
Πιστεύω ότι στον επιστημονικό διάλογο της Ε.Μ.Ε. που δεσμεύτηκε πως θα αρχίσει θα λυθούν πολλά από αυτά.
Κατά την άποψη μου το θέμα αυτό θα έπρεπε να ήταν Τίτλος Συνεδρίου.
Ας έχουμε τέλος και λίγο εμπιστοσύνη στους συναδέλφους και την ηθική τους που διορθώνουν αυτή τη στιγμή τα γραπτά των παιδιών μας και που κάνουν τις αναγκαίες υπερβάσεις και ας προχωρήσουμε συμμετέχοντες στον διάλογο που πλέον θα ανοίξει.
Με την ελπίδα να έγινε κατανοητό ότι οι σκέψεις μου αυτές δεν έχουν σαν στόχο την υπεράσπιση ή όχι των θεμάτων της κατεύθυνσης (μη θεωρώντας κατάλληλη την χρονική στιγμή) αλλά την διατήρηση της ψυχολογίας των Νέων ψηλά αφού ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυτός που είναι και θα μπουν τόσοι. Και βέβαια υπάρχει και συνέχεια και υπάρχει και ο χρόνος μέχρι τα αποτελέσματα που τα παιδιά αυτά θα πρέπει να «σβήσουν» σιγά-σιγά την κούραση τους και την πιθανή αίσθηση ότι κάτι δεν πήγε και τόσο καλά, ώστε να έχουν την δύναμη να συνεχίσουν και να αγωνιστούν για ένα καλλίτερο αύριο.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω με όλη μου την ειλικρινή διάθεση την δεύτερη για φέτος υψηλού κύρους ανακοίνωση της Ε. Μ. Ε. που αφορά στο άνοιγμα του διαλόγου που θα διαμορφώσει την επιστημονική πλατφόρμα πάνω στο θέμα της ποιότητας και ποσότητας των θεμάτων επί των Μαθηματικών για τον σκοπό αυτό.
Στην συνέχεια θα ήθελα να πω πως σε κάποιες άλλες εποχές ο βαθμός 16-17 (ας υποθέσουμε ότι έχουμε σαν κλίμακα την τότε 1-20) ήταν κατόρθωμα που σε έβαζε στις καλλίτερες σχολές αιχμής. Θα ήθελα να πω ότι οι μόνοι βαθμοί δεν είναι το 1 ή το 20. Δηλαδή σε πιθανή πτώση των βάσεων δυνατόν ο άλλος να εισαχθεί σε σχολή αιχμής με βαθμό χαμηλότερο του 18,… και.
Πραγματικά επιτρέψτε μου να δυσκολεύομαι να κατανοήσω ότι η μόνη Βασική αιτία Της Μαθηματικοφοβίας και του μίσους προς τα Μαθηματικά είναι το είδος των θεμάτων για τις εισαγωγικές. Ναι είναι η αίσθηση μιας κακής άχλης που μένει σε μια τελική φάση της πορείας της γνώσης αλλά δεν είναι το μόνο. Θα ήταν το μόνο αν όλα τα άλλα λειτουργούσαν ρολόι όπως: τα προγράμματα των «σοφών» που καθορίζουν την διαδρομή κτισίματος της Μαθηματικής γνώσης, η διδασκαλία ημών τε και ημών, η έμπνευση που αντανακλάται από υμάς τε και ημάς, το ΜΗ κυνήγι της σκοπιμότητας επαγγελματικής (ή μη) μέσω της Επιστήμης και τόσα άλλα.
Ένα βασικό ερώτημα είναι:
Τι θα πούμε στους Μαθητές εκείνους που έγραψαν πάνω από 18 ή 19 σε αυτές τις εξετάσεις επί των Μαθηματικών; Ότι κακώς έγραψαν τόσο; Ότι κακώς βρήκαν τέχνασμα επίλυσης ενός ή δύο ερωτημάτων;
Σε παλαιότερες εποχές υπήρχε η διδαχθείσα ύλη, αλλά εξεταζόμασταν επί της διδακτέας ύλης. Ναι όπως το ακούτε και αγωνιστήκαμε σκληρά για να αλλάξει αυτό.
Προσωπικά πιστεύω ότι η μόνη σοβαρή πλατφόρμα συζήτησης που στοχεύει στον πυρήνα είναι: Εξετάσεις ή Μη εξετάσεις. Όσο υπάρχουν εξετάσεις διάφοροι παράγοντες είτε είναι πηγάζοντες από σκοπιμότητα είτε από ουσία θα υπάρχουν και θα υπάρχουν και ενστάσεις. Το θέμα δεν είναι η εξαφάνιση των ενστάσεων αλλά η μείωση.
Πιστεύω ότι στον επιστημονικό διάλογο της Ε.Μ.Ε. που δεσμεύτηκε πως θα αρχίσει θα λυθούν πολλά από αυτά.
Κατά την άποψη μου το θέμα αυτό θα έπρεπε να ήταν Τίτλος Συνεδρίου.
Ας έχουμε τέλος και λίγο εμπιστοσύνη στους συναδέλφους και την ηθική τους που διορθώνουν αυτή τη στιγμή τα γραπτά των παιδιών μας και που κάνουν τις αναγκαίες υπερβάσεις και ας προχωρήσουμε συμμετέχοντες στον διάλογο που πλέον θα ανοίξει.
Με την ελπίδα να έγινε κατανοητό ότι οι σκέψεις μου αυτές δεν έχουν σαν στόχο την υπεράσπιση ή όχι των θεμάτων της κατεύθυνσης (μη θεωρώντας κατάλληλη την χρονική στιγμή) αλλά την διατήρηση της ψυχολογίας των Νέων ψηλά αφού ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυτός που είναι και θα μπουν τόσοι. Και βέβαια υπάρχει και συνέχεια και υπάρχει και ο χρόνος μέχρι τα αποτελέσματα που τα παιδιά αυτά θα πρέπει να «σβήσουν» σιγά-σιγά την κούραση τους και την πιθανή αίσθηση ότι κάτι δεν πήγε και τόσο καλά, ώστε να έχουν την δύναμη να συνεχίσουν και να αγωνιστούν για ένα καλλίτερο αύριο.
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
-
nick antiparos
Ένα ευχαριστώ και από εμένα για την εξήγηση!!!
ji2mada2006 έγραψε:Ευχαριστώ για την εξήγηση , ήσουν κατατοπιστικός.siobaras έγραψε:Σαν λύση είναι λάθος γιατί για να μην τέμνονται τα διαστήματα θα έπρεπεji2mada2006 έγραψε:Στο Δ. θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε και ΘΜΤ στη
στα διαστήματα
και
οπότε θα προκύπτουν τα
και επειδή
είναι γ.αύξουσα τοτε
άρα θα αρκεί
(αρκεί;)
) αλλά η
μπορεί να ισχύει και για άλλες τιμές που x που δεν μπορούμε να βρούμε έτσι.
Π.χ. για να λύσω τηνείναι λάθος να απαντήσω ότι αρκεί
, γιατί, αν και όντως αρκεί, δεν έχω λύσει την ανίσωση.
Στο Ερώτημα Α4 α για
δεν ισχύει η πρόταση;
Ασφαλώς κατά την άποψή μου, ναι.
δεν ισχύει η πρόταση;Ασφαλώς κατά την άποψή μου, ναι.
τελευταία επεξεργασία από 1=object? σε Δευ Μάιος 27, 2013 6:28 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ναι είναι προτασιακός τύπος, μου το επεσήμανε και ο κυρ Αντώνης σε μέιλ.1=object? έγραψε:Στο Ερώτημα Α4 α γιαδεν ισχύει η πρόταση;
Να υπενθυμίσω σε όσους καλοβλέπουν τα θέματα (έστω με μικρή θετική ματιά) ότι οι πανελλήνιες δεν είναι μαθηματικός διαγωνισμός. Με λύπη μου βλέπω ως καθηγητής του δημοσίου ότι η ταμπέλα του ανίκανου που φέρω ενισχύεται με τέτοια θέματα...και απορώ...υπάρχουν καθηγητές σχολείου ή σχολικοί σύμβουλοι μέσα στην ΚΕΕ;;; Αν ναι, σήμερα ήταν εκεί ή πετούσαν χαρταετό;;; Είναι δυνατόν να μην κόβουν το Β3;;;
Έχει πάψει το προηγούμενο να δίνει απευθείας λύση για το επόμενο. Τα θέματα μοιάζουν δεσμίτικα που απαιτούν πολλαπλή αυτενέργεια από τον μαθητή.
Μαυροφρύδης Βασίλης ανίκανος διορισμένος τεμπέλης καθηγητής του δημοσίου σχολείου.
τελευταία επεξεργασία από mathxl σε Δευ Μάιος 27, 2013 6:23 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος
Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
- parmenides51
- Επικοινωνία:
μια χαρά ήταν τα θέματα, κι εδώ και στα μαθηματικά γενικής
προσωπικά μου άρεσαν, δύσκολο με την έννοια ανορθόδοξο το Β3 στα μαθηματικά κατεύθυνσης, τα υπόλοιπα κλασικά,
στα μαθηματικά γενικής δεν είχε κάτι ακραίο, αρκετά συνδυαστικά ήταν (και δεν συγχωρούσαν κενά από άλλες τάξεις πχ. συστήματα, λογάριθμοι)
αλλά η ορθή αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ένας μαθητής διαβασμένος κατά την γνώμη μου είναι
''πως αν δεν βγει με την 1η, 2η σκέψη ερώτημα, το αφήνει για το τέλος'' και πιστεύω αν είχε λύσει όλα τα υπόλοιπα , θα το ξανακοίταγε με άλλη ψυχολογία
αντίπαλος στις εξετάσεις είναι και ο χρόνος, πρέπει να μπορεί να κάνει ορθή διαχείριση του χρόνου που έχει στην διάθεση του κάθε μαθητής
αν τώρα φάει ένα μισαωρο σε ερώτημα και δεν του βγει, με τι ψυχολογία να συνεχίσει;
δοκιμάζει τα πρώτα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό και αν δεν βγει, το αφήνει για μετά (αν τα αφήνει όλα για μετά, μάλλον δεν διάβασε
)
ας προσθέσω και άλλο ένα θέμα στην παρέα
θα χαιρόμασταν όλοι εαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είχαν την κλιμάκωση βαθμολογίας που είχε πχ. η Χημεία Κατεύθυνσης τα τελευταία χρόνια;
αναφέρω μόνο τα ποσοστά όσων έγραψαν από 18-20 : 50,60 % (2008) 45,33% (2009) 42,93% (2010) 36,54% (2011) 28,57% (2012)
εγώ πάντως όχι
ας δούμε τι γίνεται και στα δικά μας:
για τα Μαθηματικά Θετικής από 18-20: 9,37% (2008) 26,50% (2009) 24,23% (2010) 11,09 % (2011) 9,79% (2012) (οι ίδιοι μαθητές που έγραψαν και ΧΗΜΕΙΑ)
για τα Μαθηματικά Γενικής από 18-20: 27,71% (2008) 39,61% (2009) 27,23% (2010) 21,30% (2011) 22,23% (2012) (ΘΕΤΙΚΗ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ)
για τα Μαθηματικά Τεχν.1 από 18-20: 10,48% (2008) 20,34% (2009) 21,64% (2010) 8,77 % (2011) 9,21% (2012) (αυτοί με την ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ)
για τα Μαθηματικά Τεχν.2 από 18-20: 2,29% (2008) 7,81% (2009) 6,62% (2010) 3,04 % (2011) 2,47% (2012) (αυτοί με το ΑΟΔΕ)
δεν αναφέρω άλλα ποσοστά, οι ενδιαφερόμενοι ας δουν τις πηγες ή ας ψάξουν στο ίντερνετ με τους ορούς '''κλιμάκωση βαθμολογίας''
πηγές: 01, 02
προσωπικά μου άρεσαν, δύσκολο με την έννοια ανορθόδοξο το Β3 στα μαθηματικά κατεύθυνσης, τα υπόλοιπα κλασικά,
στα μαθηματικά γενικής δεν είχε κάτι ακραίο, αρκετά συνδυαστικά ήταν (και δεν συγχωρούσαν κενά από άλλες τάξεις πχ. συστήματα, λογάριθμοι)
αλλά η ορθή αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ένας μαθητής διαβασμένος κατά την γνώμη μου είναι
''πως αν δεν βγει με την 1η, 2η σκέψη ερώτημα, το αφήνει για το τέλος'' και πιστεύω αν είχε λύσει όλα τα υπόλοιπα , θα το ξανακοίταγε με άλλη ψυχολογία
αντίπαλος στις εξετάσεις είναι και ο χρόνος, πρέπει να μπορεί να κάνει ορθή διαχείριση του χρόνου που έχει στην διάθεση του κάθε μαθητής
αν τώρα φάει ένα μισαωρο σε ερώτημα και δεν του βγει, με τι ψυχολογία να συνεχίσει;
δοκιμάζει τα πρώτα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό και αν δεν βγει, το αφήνει για μετά (αν τα αφήνει όλα για μετά, μάλλον δεν διάβασε
ας προσθέσω και άλλο ένα θέμα στην παρέα
θα χαιρόμασταν όλοι εαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είχαν την κλιμάκωση βαθμολογίας που είχε πχ. η Χημεία Κατεύθυνσης τα τελευταία χρόνια;
αναφέρω μόνο τα ποσοστά όσων έγραψαν από 18-20 : 50,60 % (2008) 45,33% (2009) 42,93% (2010) 36,54% (2011) 28,57% (2012)
εγώ πάντως όχι
ας δούμε τι γίνεται και στα δικά μας:
για τα Μαθηματικά Θετικής από 18-20: 9,37% (2008) 26,50% (2009) 24,23% (2010) 11,09 % (2011) 9,79% (2012) (οι ίδιοι μαθητές που έγραψαν και ΧΗΜΕΙΑ)
για τα Μαθηματικά Γενικής από 18-20: 27,71% (2008) 39,61% (2009) 27,23% (2010) 21,30% (2011) 22,23% (2012) (ΘΕΤΙΚΗ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ)
για τα Μαθηματικά Τεχν.1 από 18-20: 10,48% (2008) 20,34% (2009) 21,64% (2010) 8,77 % (2011) 9,21% (2012) (αυτοί με την ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ)
για τα Μαθηματικά Τεχν.2 από 18-20: 2,29% (2008) 7,81% (2009) 6,62% (2010) 3,04 % (2011) 2,47% (2012) (αυτοί με το ΑΟΔΕ)
δεν αναφέρω άλλα ποσοστά, οι ενδιαφερόμενοι ας δουν τις πηγες ή ας ψάξουν στο ίντερνετ με τους ορούς '''κλιμάκωση βαθμολογίας''
πηγές: 01, 02
τελευταία επεξεργασία από parmenides51 σε Δευ Μάιος 27, 2013 6:23 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Από την ανακοίνωση της Ε.Μ.Ε: ''Τα θέματα είναι τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών και απαιτούν ειδικές τεχνικές, που ίσως δεν προωθούν την έλξη και την αγάπη των μαθητών στα Μαθηματικά''.
Συμφωνώ απόλυτα...όσο για το περιβόητο Β3. τι να πεις;...
Συμφωνώ απόλυτα...όσο για το περιβόητο Β3. τι να πεις;...
Επίσης, το Β3 βγαίνει και με μελέτη συνάρτησης ως προς το μέτρο, οπότε πάλι δεν πρόκειται περί ακραίου θέματος.
Κολλιοπουλος Νικος.
Μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Στοχαστικές ΜΔΕ, ασυμπτωτική ανάλυση στοχαστικών συστημάτων, εφαρμογές αυτών στα χρηματοοικονομικά και στη διαχείριση ρίσκων.
Καλή έίναι η κριτική και η παράθεση απόψεων έστω και αντίθετων.Nick1990 έγραψε:Επίσης, το Β3 βγαίνει και με μελέτη συνάρτησης ως προς το μέτρο, οπότε πάλι δεν πρόκειται περί ακραίου θέματος.
Πες μου αφού κρίνεις ως μη ακραίο το θέμα, πως πρέπει να στήνεται ένα θέμα Β και από ποιους μαθητές πρέπει να αναμένουμε την λύση του; . Δείξε μου κάποιες παρόμοιες στο σχολικό βιβλίο ή σε βοηθήματα. Σκέψου τι εφόδια πρέπει να έχει ένας μαθητής για να το λύσει;; Σε τι πράγμα πρέπει να έχει εμπειρία;;; Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, αν και είσαι καταπληκτικό μυαλό με γνώσεις...από θεματοδοσία δεν είσαι ψημένος...και είναι λογικό.
Σου απαντώ γιατί είμαι ένας από αυτούς που θεωρούν το β3 απαράδεκτο. Όπως έγραψα και παραπάνω οι πανελλήνιες δεν είναι ούτε Θαλής ούτε Ευκλείδης ούτε Αρχιμήδης ούτε έσωτερικός διαγωνισμός για την συγκρότηση εθνικής ομάδας.
Ανοιχτή ερώτηση: Ο πανεπιστημιακός της ΚΕΕ προτείνει θέματα ;; Ελπίζω να μένει μόνο στον επιστημονικό έλεγχο.
΄΄Ισως η μοναδική φορά που με καλύπτει αρκετά η μαθηματική εταιρεία.
Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Ίσως οι θεματοδότες για το Β3, να είχαν στο μυαλό τους την απαγωγή σε άτοπο που συναντάται και σε εφαρμογή του σχολικού (σελίδα 99)
Πλατής Παναγιώτης
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης