Εισαγωγή εικόνας
Συντονιστής: grigkost
Εισαγωγή εικόνας
Καλημέρα,
Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορούμε να κάνουμε εισαγωγή εικόνας .jpg;
Επίσης, αν τη βάλουμε πώς θα μπορούμε να την έχουμε παράλληλα με το κείμενό μας;
Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορούμε να κάνουμε εισαγωγή εικόνας .jpg;
Επίσης, αν τη βάλουμε πώς θα μπορούμε να την έχουμε παράλληλα με το κείμενό μας;
- nsmavrogiannis
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Re: Εισαγωγή εικόνας
Απ΄όσο γνωρίζω όταν στο αρχείο tex γίνεται μεταγλώττιση (compilation) με το
τότε οι εικόνες πρέπει να είναι σε αρχεία pοstcript (eps). Έχω διαβάσει ότι αν η μεταγλώττιση γίνεται με το pdfLaTeX τότε μπορούν να εισαχθούν απευθείας εικόνες jpg. Δεν το έχω όμως δοκιμάσει οπότε γράφω δυο λέξεις για το πως εισάγω εικόνες με το 
α) Μετατρέπω τις εικόνες που με ενδιαφέρουν σε eps. Υπάρχουν πολλά και δωρεάν προγράμματα για αυτή την δουλειά. Προσωπικά μάλλον από σηνήθεια για τις εικόνες bitmap χρησιμοποιώ το painshop και για πιο απαιτητικές δουλειές το inkscape. Aς σημειωθεί ότι πλείστα προγράμματα Μαθηματικών παράγουν αρχεία κατευθείαν eps. Φυσικά και η geogebra.
β) φροντίζω στο προοίμιο του αρχείου που δουλεύω να έχει μπει η εντολή
\usepackage{graphicx}
γ) Αν θέλω να εισαγάγω την εικόνα picture.eps την αποθηκεύω στον ίδιο φάκελο με στον οποίο υπάρχει το αρχείο tex και δίνω
\includegraphics[scale=0.60]{ picture.eps}
Το 0.60 δηλώνει την κλίμακα με την οποία θα εισαχθεί η εικόνα.
Η εικόνα θα μπει ακριβώς στο σημείο του εγγράφου όπου θα εισαχθεί η εντολή.
Άλλη επιλογή είναι η εικόνα να εισαχθεί με την εντολή:
\begin{figure}
...
\end{figure}
Μαυρογιάννης
τότε οι εικόνες πρέπει να είναι σε αρχεία pοstcript (eps). Έχω διαβάσει ότι αν η μεταγλώττιση γίνεται με το pdfLaTeX τότε μπορούν να εισαχθούν απευθείας εικόνες jpg. Δεν το έχω όμως δοκιμάσει οπότε γράφω δυο λέξεις για το πως εισάγω εικόνες με το 
α) Μετατρέπω τις εικόνες που με ενδιαφέρουν σε eps. Υπάρχουν πολλά και δωρεάν προγράμματα για αυτή την δουλειά. Προσωπικά μάλλον από σηνήθεια για τις εικόνες bitmap χρησιμοποιώ το painshop και για πιο απαιτητικές δουλειές το inkscape. Aς σημειωθεί ότι πλείστα προγράμματα Μαθηματικών παράγουν αρχεία κατευθείαν eps. Φυσικά και η geogebra.
\usepackage{graphicx}
γ) Αν θέλω να εισαγάγω την εικόνα picture.eps την αποθηκεύω στον ίδιο φάκελο με στον οποίο υπάρχει το αρχείο tex και δίνω
\begin{figure}
...
\end{figure}
Μαυρογιάννης
Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
Ηράκλειτος
Θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ!nsmavrogiannis έγραψε:Απ΄όσο γνωρίζω όταν στο αρχείο tex γίνεται μεταγλώττιση (compilation) με τοτότε οι εικόνες πρέπει να είναι σε αρχεία pοstcript (eps). Έχω διαβάσει ότι αν η μεταγλώττιση γίνεται με το pdfLaTeX τότε μπορούν να εισαχθούν απευθείας εικόνες jpg. Δεν το έχω όμως δοκιμάσει οπότε γράφω δυο λέξεις για το πως εισάγω εικόνες με το
\usepackage{graphicx}
\begin{figure}
...
\end{figure}
Μαυρογιάννης
- Demetres
- Γενικός Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Είχα ψάξει πρόσφατα πως μπορείς να έχεις εικόνα παράλληλα με το κείμενο. Αυτό μπορεί να γίνει με το πακέτο wrapfig. Η εντολή που χρησιμοποίησα ήταν
\begin{wrapfigure}[6]{l}{0.184\textwidth}
\vspace{-14pt}
\includegraphics{εικόνα}
\end{wrapfigure}
Κείμενο που θα μπει δίπλα από την εικόνα ...
Το [6] δηλώνει ότι το κείμενο δίπλα από την εικόνα θα είναι έξι γραμμών. Μετά από αυτό το κείμενο θα συνεχίζει κανονικά όπως και αν δεν υπήρχε εικόνα. Το {l} δηλώνει ότι η εικόνα θα μπει στα αριστερά. Το {0.184\textwidth} δηλώνει ότι το μήκος που θα καταλαμβάνει η εικόνα (δηλαδή ο χώρος όπου δεν θα γραφτεί κείμενο). είναι 18.4% του συνολικού μήκους της γραμμής. [Εδώ το δηλώνεις διότι το latex απλά τοποθετεί την εικόνα. Δεν ξέρει πόσο χώρο καταλαμβάνει.] Πριν από το {0.184\textwidth} και μετά από τα {l} μπορείς να δηλώσεις ακόμη ένα μήκος της μορφής [*] που μετακινεί to άκρο της εικόνας πιο αριστερά ή πιο δεξιά ανάλογα. Το \vspace{-14pt} το χρησιμοποίησα επειδή έτσι όπως ήταν κομμένη η εικόνα εμφανιζόταν πιο χαμηλά και ήθελα να την ανεβάζω πιο ψηλά.
\begin{wrapfigure}[6]{l}{0.184\textwidth}
\vspace{-14pt}
\includegraphics{εικόνα}
\end{wrapfigure}
Κείμενο που θα μπει δίπλα από την εικόνα ...
Το [6] δηλώνει ότι το κείμενο δίπλα από την εικόνα θα είναι έξι γραμμών. Μετά από αυτό το κείμενο θα συνεχίζει κανονικά όπως και αν δεν υπήρχε εικόνα. Το {l} δηλώνει ότι η εικόνα θα μπει στα αριστερά. Το {0.184\textwidth} δηλώνει ότι το μήκος που θα καταλαμβάνει η εικόνα (δηλαδή ο χώρος όπου δεν θα γραφτεί κείμενο). είναι 18.4% του συνολικού μήκους της γραμμής. [Εδώ το δηλώνεις διότι το latex απλά τοποθετεί την εικόνα. Δεν ξέρει πόσο χώρο καταλαμβάνει.] Πριν από το {0.184\textwidth} και μετά από τα {l} μπορείς να δηλώσεις ακόμη ένα μήκος της μορφής [*] που μετακινεί to άκρο της εικόνας πιο αριστερά ή πιο δεξιά ανάλογα. Το \vspace{-14pt} το χρησιμοποίησα επειδή έτσι όπως ήταν κομμένη η εικόνα εμφανιζόταν πιο χαμηλά και ήθελα να την ανεβάζω πιο ψηλά.
- Κοτρώνης Αναστάσιος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Μετατροπή αρχείου σε eps μπορεί να κάνει πανεύκολα, online, και δωρεάν κανείς από δω.
Επίσης το pdflatex δέχεται και εικόνες σε pdf να δεν κάνω λάθος.
Επίσης το pdflatex δέχεται και εικόνες σε pdf να δεν κάνω λάθος.
Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
- Πρωτοπαπάς Λευτέρης
- Συντονιστής
- Επικοινωνία:
Καλησπέρα.
Ακολουθώ τις οδηγίες και χρησιμοποιώ τον κώδικα:
\begin{figure}
\caption{Translating RBC}
\includegraphics[scale=0.60]{fig2.eps}
\end{figure}
Γιατί δεν εμφανίζει το σχήμα; Ξέρει κάποιος;
Ακολουθώ τις οδηγίες και χρησιμοποιώ τον κώδικα:
\begin{figure}
\caption{Translating RBC}
\includegraphics[scale=0.60]{fig2.eps}
\end{figure}
Γιατί δεν εμφανίζει το σχήμα; Ξέρει κάποιος;
Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
- Κοτρώνης Αναστάσιος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Δεν ξέρω αν φταίει αυτό, αλλά αν χρησιμοποιείς το winedt, κάπου στα tex options έχει μια επιλογή που δίνεις να κάνει πρώτα eps και μετά σε pdf. Για δες το.
Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης