με αρχική συνθήκη
.EDIT: Διορθώθηκε η αρχική συνθήκη. Ζητώ συγγνώμη
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
με αρχική συνθήκη
.
.
και η σχέση αυτή για την αρχική συνθήκη θα μας δώσει ![y \left( x \right) =-{\frac {\sqrt [4]{3} \left( -1 \right) ^{3/4}
\sqrt [4]{x-2}}{\sqrt [4]{x+2}}} y \left( x \right) =-{\frac {\sqrt [4]{3} \left( -1 \right) ^{3/4}
\sqrt [4]{x-2}}{\sqrt [4]{x+2}}}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/3cbd1b5476e9fda43bdda52fe95da894.png)
, αν δεν έχω κάνει λάθος.
. Μετά...;
. Είναι η παραπάνω μια τέτοια μορφή;
; Με βάση τους δικούς μου υπολογισμούς βγαίνει
. Επίσης για το θεωρητικό ερώτημα σου, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς. 
.
, προκύπτει
.
για την οποία ισχύει:
,
.
, με
, λόγω της αρχικής μορφής της εξισωσης,
, τότε
και επειδή η
είναι συνεχής στο
, θα διατηρεί πρόσημο στα διαστήματα
, συνεπώς
από τους τύπους
και
, ενώ στο
, λόγω της αρχικής συνθήκης θα είναι
.
αφού αρχικά δεν μας περιορίζει η εκφώνηση μόνο στους πραγματικούς. Είναι κλασικό πρόβλημα από συνήθεις διαφορικές εξισώσεις.
).Σωστόόόςςς καμμιά φορά το μυελό μου δε λειτουργεί....!!!!!Mancar Camoran έγραψε:Γιατί δεν προσπαθείς να γράψεις y=5*abs((x-2)/(x+2))^(1/4) κάτω στο πλαίσιο εντολών νομίζω θα το βγάλει αλλά πρόσεξε το πεδίο ορισμού είναι (2,).
έχω θετικό πρόσημο λόγω της αρχικής συνθήκης..Κατα' αρχάς να δηλώσω ότι οι γνώσεις μου στις διαφορικές εξισώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες..gbag έγραψε:Αναστάσιε, η διαφορική εξίσωση είναι συνήθης 1ης τάξης και λύνεται με χωρισμό των μεταβλητών όπως σωστά έχει προαναφερθεί. Μιγαδικές λύσεις έχουμε από 2ης τάξης και πάνω.
Οι λύσεις σύμφωνα με το θεώρημα του Picard ύπαρξης και μοναδικότητας για πρόβλημα αρχικών τιμών διαφορικής εξίσωσης 1ης τάξης, δηλαδή όπως αυτή που έχεις εσύ, βρίσκονται σε διάστημα γύρω από την αρχική τιμή του χ=3 και όχι αριστερά του 2 διότι στο 2 έχουμε ασυνέχεια.
Φιλικά
Γιώργος
με
ικανοποιεί τη διαφορική
με αρχική συνθήκη
.
όπου βρίσκεται και ο μαχαλάς του 3. Η συνάρτηση όμως που ικανοποιεί την αρχική διαφορική και την δεδομένη αρχική συνθήκη μπορεί να οριστεί και στα διαστήματα
και
. Αν δεν ήταν έτσι τα πράματα, θα έπρεπε να ορίσουμε τη συνάρτηση μόνο στο μαχαλά του 3, που σίγουρα δεν είναι όλο το
. Χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός, ειλικρινά δε βλέπω πού είναι το πρόβλημα...Επίσης στο 2 δεν έχουμε ασυνέχεια διότι στο 2 δεν ορίζεται καν η συνάρτηση.

![\begin{array}{l}
{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}} \cdot f'\left( x \right) - {\left[ {{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}}} \right]^\prime }f\left( x \right) = 0 \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow {\left[ {\frac{{f\left( x \right)}}{{{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}}}}} \right]^\prime } = 0 \\
\end{array} \begin{array}{l}
{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}} \cdot f'\left( x \right) - {\left[ {{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}}} \right]^\prime }f\left( x \right) = 0 \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow {\left[ {\frac{{f\left( x \right)}}{{{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}}}}} \right]^\prime } = 0 \\
\end{array}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/d3ef849a4126c499420f98ebbbb93e90.png)

![\begin{array}{l}
\bullet \frac{{f\left( x \right)}}{{{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}}}} = {c_3},x > 2 \Leftrightarrow f\left( x \right) = {c_3} \cdot {e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}} \\
x = 3,1 = {c_3} \cdot {e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{3 - 2}}{{3 + 2}}} \right)}} \Leftrightarrow {c_3} = \sqrt[4]{5} \\
\end{array} \begin{array}{l}
\bullet \frac{{f\left( x \right)}}{{{e^{\frac{1}{4}\ln \left| {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right|}}}} = {c_3},x > 2 \Leftrightarrow f\left( x \right) = {c_3} \cdot {e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}} \\
x = 3,1 = {c_3} \cdot {e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{3 - 2}}{{3 + 2}}} \right)}} \Leftrightarrow {c_3} = \sqrt[4]{5} \\
\end{array}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/1d6105b9b397ae22bf3d5baf9ab37516.png)
![f\left( x \right) = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{{c_1}\cdot{e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}},x < - 2} \\
{{c_2}\cdot{e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{2 - x}}{{x + 2}}} \right)}}, - 2 < x < 2} \\
{\sqrt[4]{5}\cdot{e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}},x > 2} \\
\end{array}} \right. = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{{c_1}\cdot\sqrt[4]{{\frac{{x - 2}}{{x + 2}}}},x < - 2} \\
{{c_2}\cdot\sqrt[4]{{\frac{{2 - x}}{{x + 2}}}}, - 2 < x < 2} \\
{\sqrt[4]{{5\left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}},x > 2} \\
\end{array}} \right. f\left( x \right) = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{{c_1}\cdot{e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}},x < - 2} \\
{{c_2}\cdot{e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{2 - x}}{{x + 2}}} \right)}}, - 2 < x < 2} \\
{\sqrt[4]{5}\cdot{e^{\frac{1}{4}\ln \left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}},x > 2} \\
\end{array}} \right. = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{{c_1}\cdot\sqrt[4]{{\frac{{x - 2}}{{x + 2}}}},x < - 2} \\
{{c_2}\cdot\sqrt[4]{{\frac{{2 - x}}{{x + 2}}}}, - 2 < x < 2} \\
{\sqrt[4]{{5\left( {\frac{{x - 2}}{{x + 2}}} \right)}},x > 2} \\
\end{array}} \right.](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/7fdbe821ee1b9b5dfce62bbfa6dd4ed7.png)
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης