συγκλίνει αν και μόνο αν
.Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
συγκλίνει αν και μόνο αν
.
,
η σειρά συγκλίνει απόλυτα. Για τη γενική περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εξής Θεώρημα τύπου Leibniz:
ακολουθία φραγμένης κύμανσης και
, τότε η σειρά
συγκλίνει.
ισχύει
για κάθε
, βρίσκουμε ότι η
είναι φραγμένης κύμανσης.
είναι προφανές ότι αποκλίνει.Η ακολουθίαpeter έγραψε:Καλημέρα, Αναστάση! Να κάνω κι εγώ μια απόπειρα.
Όπως έγραψε ο κος Λουρίδας, όταν τοη σειρά συγκλίνει απόλυτα. Για τη γενική περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εξής Θεώρημα τύπου Leibniz:
Ανακολουθία φραγμένης κύμανσης και
, τότε η σειρά
συγκλίνει.
Παρατηρώντας ότι για τηισχύει
για κάθε
, βρίσκουμε ότι η
είναι φραγμένης κύμανσης.
Γιαείναι προφανές ότι αποκλίνει.
είναι φραγμένης κύμανσης, όμως
.
τότε το ολοκλήρωμα
συγκλίνει.
. Τότε
.
(εύκολα αποδείξιμο). Άρα
.
το ολοκλήρωμα
αποκλίνει.

και επομένως η σειρά συγκλίνει αν και μόνον αν 

.Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά αν δε συνεχίζω να είμαι ζαλισμένος, έχω την εντύπωση ότι αυτή δεν είναι φραγμένης κύμανσης:Σεραφείμ έγραψε: Η ακολουθίαείναι φραγμένης κύμανσης, όμως
.
.Πέτρο δεν ήξερα τον όρο ακριβώς, άλλο είχα κατα νου. Μετά από επικοινωνία με τον Αναστάση (και σχετικό ψάξιμο στο διαδίκτυο) διαπιστώνω πως, το αντιπαράδειγμά μου δεν κολλάει στα αναγραφόμενά σου. Μου άρεσε το σχετικό θέμα (της φραγμένης κύμανσης), θα το κοιτάξω λεπτομερέστερα.peter έγραψε:Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά αν δε συνεχίζω να είμαι ζαλισμένος, έχω την εντύπωση ότι αυτή δεν είναι φραγμένης κύμανσης:Σεραφείμ έγραψε: Η ακολουθίαείναι φραγμένης κύμανσης, όμως
.
.
λέγεται φραγμένης κύμανσης, αν
. Μπορεί εύκολα να δείξεις κανείς ότι κάθε τέτοια είναι Cauchy.
μηδενική ακολουθία φραγμένης κύμανσης, τότε η σειρά
είναι συγκλίνουσα. Αρκεί να πληρείται το κριτήριο του Cauchy: Αν
τότε,
.
.
είναι φραγμένης κύμανσης και μηδενική έχουμε το ζητούμενο.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες