Αλλαγή ορίων με Ιακωβιανή...

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

stratos_mgr

Αλλαγή ορίων με Ιακωβιανή...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stratos_mgr » Σάβ Ιαν 08, 2011 4:50 pm

Καλησπέρα.

Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει με την αλλαγή των ορίων στον υπολογισμό του ολοκληρώματος στην παρακάτω άσκηση?

\int _{-2}^{2} \int _{0}^{\sqrt{4 -x^2}} 1 / (\sqrt{4 -x^2 - y^2 }) dydx

πως βγάζω τα νέα όρια?

Ευχαριστώ.

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Αλλαγή ορίων με Ιακωβιανή...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Ιαν 08, 2011 5:10 pm

stratos_mgr έγραψε:Καλησπέρα.

Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει με την αλλαγή των ορίων στον υπολογισμό του ολοκληρώματος στην παρακάτω άσκηση?

πως βγάζω τα νέα όρια?

\int _{0}^{2} \int _{-\sqrt{4 -y^2}}^{\sqrt{4 -y^2}} 1 / (\sqrt{4 -x^2 - y^2 }) dxdy

stratos_mgr

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stratos_mgr » Σάβ Ιαν 08, 2011 5:29 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
stratos_mgr έγραψε:Καλησπέρα.

πως βγάζω τα νέα όρια?

\int _{0}^{2} \int _{-\sqrt{4 -y^2}}^{\sqrt{4 -y^2}} 1 / (\sqrt{4 -x^2 - y^2 }) dxdy

Οπότε, ορίσω χ=rσυνθ και y=rημθ , και έπειτα μετά την αλλαγή μεταβλητών, ποια είναι η μεθοδολογια με την οποία βγάζουμε τα νέα όρια στο D' ?

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Σάβ Ιαν 08, 2011 9:01 pm

stratos_mgr έγραψε:
Οπότε, ορίσω χ=rσυνθ και y=rημθ , και έπειτα μετά την αλλαγή μεταβλητών, ποια είναι η μεθοδολογια με την οποία βγάζουμε τα νέα όρια στο D' ?
Είναι πολύ δύσκολο από πληκτρολόγιο να εξηγήσω την διαδικασία. Περιγράφεται πάντως επαρκέστατα, είμαι βέβαιος, στην βιβλιογραφία που ακολουθείς.

Με λίγα λόγια πάντως:

α) ζωγράφισε το σχήμα στο οποίο κάνεις την ολοκλήεωση. Είναι ημικύκλιο κέντρου (0,0) ακτίνας 2, πάνω από τον άξονα των x.

β) Δες πώς περιγράφεται το ίδιο σχήμα όταν κάνεις αλλαγή σε πολικές. Θα διαπιστώσεις ότι είναι το 0 \le r \le 2, \, 0 \le \theta \le \pi.

Ελπίζω να βοήθησα, και ζητώ συγνώμη που δεν γράφω περισσότερα αλλά θα μου έπερνε πολλές σελίδες. Στον πίνακα, παραδείγματος χάριν, η πλήρης περιγραφή θα μου έπερνε μία διδακτική ώρα με σχήματα κλπ. Δεν γίνεται από πληκτρολόγιο.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου

stratos_mgr

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stratos_mgr » Κυρ Ιαν 09, 2011 10:57 am

Mihalis_Lambrou έγραψε:
stratos_mgr έγραψε:
Είναι πολύ δύσκολο από πληκτρολόγιο να εξηγήσω την διαδικασία. Περιγράφεται πάντως επαρκέστατα, είμαι βέβαιος, στην βιβλιογραφία που ακολουθείς.

Με λίγα λόγια πάντως:

α) ζωγράφισε το σχήμα στο οποίο κάνεις την ολοκλήεωση. Είναι ημικύκλιο κέντρου (0,0) ακτίνας 2, πάνω από τον άξονα των x.

β) Δες πώς περιγράφεται το ίδιο σχήμα όταν κάνεις αλλαγή σε πολικές. Θα διαπιστώσεις ότι είναι το 0 \le r \le 2, \, 0 \le \theta \le \pi.

Ελπίζω να βοήθησα, και ζητώ συγνώμη που δεν γράφω περισσότερα αλλά θα μου έπερνε πολλές σελίδες. Στον πίνακα, παραδείγματος χάριν, η πλήρης περιγραφή θα μου έπερνε μία διδακτική ώρα με σχήματα κλπ. Δεν γίνεται από πληκτρολόγιο.

Φιλικά,

Μιχάλης Λάμπρου
Καλημέρα.

Ακόμα και αυτά τα λίγα που μου περιγράψατε, είναι αρκετα σαφή και κατανοητά ώστε να κατάλαβω!

Ευχαριστώ πολύ, για τον χρόνο και τις γνώσεις σας που μοιράζεστε μαζί μου.

Με εκτίμιση,
Στράτος.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης