Οδικός χάρτης προετοιμασίας για τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

basil9

Οδικός χάρτης προετοιμασίας για τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από basil9 » Δευ Σεπ 15, 2025 1:56 pm

Καλησπέρα σε όλους και εύχομαι να έχουμε μια εποικοδομητική σχολική χρονιά!

Θα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό και να ζητήσω την πολύτιμη συμβουλή των πιο έμπειρων της κοινότητας για ένα θέμα που με απασχολεί ως γονιό αλλά και ως εκπαιδευτικό.

Καταρχάς να πω ότι είμαι οικονομολόγος (διδακτορικό) με 20ετη φροντιστηριακή πείρα στην προετοιμασία μαθητών για το αντίστοιχο μάθημα (ΑΟΘ) των Πανελληνίων Εξετάσεων και στην παρούσα φάση εργάζομαι σε ερευνητικό φορέα του δημοσίου. Επιπλέον, έχω 3 παιδιά που φοιτούν σε δημόσιο Δημοτικό, το μεγαλύτερο είναι στην Δ' τάξη και τα υπόλοιπα στη Γ' και Α' τάξη αντίστοιχα. Για λόγους που πιστεύω είναι εύκολα κατανοητοί, θα ήθελα να φοιτήσουν σε κάποιο Πρότυπο Γυμνάσιο, οπότε αναγκαστικά θα κληθούν να περάσουν από τη δοκιμασία των αντίστοιχων εξετάσεων.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ανακύπτει ο προβληματισμός μου και γι' αυτό ζητώ τη συνδρομή σας. Ποια είναι η καλύτερη παιδαγωγική προσέγγιση ώστε να μεγιστοποιήσω τις πιθανότητες επιτυχίας στις εξετάσεις χωρίς όμως να υποβάλω τα παιδιά σε μια πιεστική χρονιά στην ΣΤ' Δημοτικού με φροντιστήρια και εξαντλητικά ωράρια (για να είμαι ειλικρινής με απασχολεί και το κόστος) με αμφίβολα αποτελέσματα; Η εμπειρία μου αφορά σε μεγαλύτερα παιδιά και δε νομίζω να μου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πρακτικά, αυτό που προσανατολίζομαι να κάνω, προς το παρόν μόνο για το μεγάλο παιδί, είναι να προμηθευτώ από 1 βοήθημα σε Γλώσσα και Μαθηματικά και να κάνουμε 1-2 ώρες την εβδομάδα έξτρα ασκήσεις και επανάληψη της θεωρίας. Να πω σε αυτό το σημείο ότι τέτοιου είδους "μαθήματα" κάνουμε ήδη με τα 2 μεγάλα παιδιά, απλά όχι σε συστηματική βάση. Επιπλέον, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν εκτεθεί σε μαθηματικούς διαγωνισμούς (ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ & ΚΑΓΚΟΥΡΟ) ώστε να εξοικειώνονται με την εξεταστική διαδικασία και να μάθουν να αποβάλουν το άγχος τους.

Νομίζω έδωσα το στίγμα που ήθελα και δεν έχει νόημα να μακρηγορήσω άλλο. Θα εκτιμούσα να εκφραστούν οι διαφορετικές απόψεις, κυρίως αν παρουσιάσουν κάποια οπτική του ζητήματος που δε φαίνεται να έχω λάβει υπόψη μου. Φυσικά, οποιαδήποτε συμβουλή είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Φιλικά,
Βασίλης

Λέξεις Κλειδιά:
ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ

Re: Οδικός χάρτης προετοιμασίας για τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ » Τρί Σεπ 16, 2025 10:14 am

basil9 έγραψε:
Δευ Σεπ 15, 2025 1:56 pm

Πρακτικά, αυτό που προσανατολίζομαι να κάνω, προς το παρόν μόνο για το μεγάλο παιδί, είναι να προμηθευτώ από 1 βοήθημα σε Γλώσσα και Μαθηματικά και να κάνουμε 1-2 ώρες την εβδομάδα έξτρα ασκήσεις και επανάληψη της θεωρίας.
Κάνε ακριβώς αυτό. Δύο ώρες το πολύ την εβδομάδα. Είτε το παιδί περάσει τις εξετάσεις είτε όχι, το κέρδος θα υπάρχει.
Το καλό είναι ότι το πιο μεγάλο παιδί έχει σχεδόν τρία χρόνια μπροστά του μέχρι τις εξετάσεις, υπάρχει χρόνος για να γίνει δουλειά σε βάθος.

basil9

Re: Οδικός χάρτης προετοιμασίας για τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από basil9 » Τρί Σεπ 16, 2025 10:28 am

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ έγραψε:
Τρί Σεπ 16, 2025 10:14 am

Κάνε ακριβώς αυτό. Δύο ώρες το πολύ την εβδομάδα. Είτε το παιδί περάσει τις εξετάσεις είτε όχι, το κέρδος θα υπάρχει.
Το καλό είναι ότι το πιο μεγάλο παιδί έχει σχεδόν τρία χρόνια μπροστά του μέχρι τις εξετάσεις, υπάρχει χρόνος για να γίνει δουλειά σε βάθος.
Ευχαριστώ για την απόκριση. Μάλλον είναι μια "ασφαλής" λύση προς το παρόν για να μη νιώσουν και τα παιδιά περαιτέρω πίεση.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΔΗΜΟΤΙΚΟ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης