Άλυτη άσκηση στα τυχαία τετράπλευρα

Συντονιστής: gbaloglou

arismou
Επικοινωνία:

Άλυτη άσκηση στα τυχαία τετράπλευρα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από arismou » Σάβ Ιουν 20, 2015 3:07 pm

Μια άσκηση που έθεσα στον εαυτό μου πριν από καιρό αλλά ακόμη μου αντιστέκεται (μεγαλοπρεπώς) είναι η εξής:

Να βρεθεί η ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε οι διχοτόμοι των απέναντι γωνιών ενός τυχαίου κυρτού τετραπλεύρου να τέμνονται εντός του τετραπλεύρου.

Αριστείδης Μουζακίτης

Άβαταρ μέλους
gbaloglou
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Άλυτη άσκηση στα τυχαία τετράπλευρα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gbaloglou » Τρί Ιουν 30, 2015 5:06 pm

Κάποιες σκέψεις ... αναλυτικές (με κάποιες ... επιφυλάξεις):

Ας πούμε ότι οι τρεις κορυφές είναι γνωστές: O=(0,0), A=(a,ra), B=(b,-rb), όπου a, b, r θετικοί, είναι δηλαδή ο άξονας των x διχοτόμος της AOB. Το ερώτημα είναι: που μπορεί να βρίσκεται η τέταρτη κορυφή, E=(c,d), έτσι ώστε η διχοτόμος της BEA να τέμνει τον άξονα των x δεξιά του O και εντός του τετραπλεύρου;

Ας παρατηρηθεί εδώ ότι αυτό που θέλουμε είναι ισοδύναμο, αν μεν d>0 προς την Oa<Ob, αν δε d<0 προς την Oa>Ob, όπου Oa, Ob οι αποστάσεις του O από τις EA, EB, αντίστοιχα. Αυτό που μπορούμε επομένως να κάνουμε είναι να βρούμε την εξίσωση και το γράφημα της Oa=Ob, και αναλόγως να προσδιορίσουμε τις επιθυμητές περιοχές.

Στο συνημμένο βλέπετε ένα παράδειγμα για a=3, b=1, r=2: έχω ευνοήτως αντικαταστήσει τα c, d από τα x, y, και έχω παραλείψει τις υπολογιστικές λεπτομέρειες (παραθέτοντας ωστόσο την εξίσωση της Oa=Ob) -- βλέπουμε ότι υπάρχει μία 'μικρή' αποδεκτή περιοχή πάνω από τον άξονα των x στα δεξιά φυσικά της AB, ενώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα κάτω από τον άξονα των x ... πλην μιας κάποιας αξιοπρόσεκτης απαγορευμένης περιοχής (που έχω επισημάνει με κόκκινο).

Γιώργος Μπαλόγλου
Συνημμένα
tetraplevro.png
tetraplevro.png (15.02 KiB) Προβλήθηκε 467 φορές

Γιώργος Μπαλόγλου -- κρυσταλλογράφω άρα υπάρχω

Ὁρᾷς, τὸ κάλλος ὅσσον ἐστὶ τῆς λίθου, ἐν ταῖς ἀτάκτοις τῶν φλεβῶν εὐταξίαις. -- Παλατινή Ανθολογία 9.695 -- Ιδού του πετραδιού η άμετρη ομορφιά, μεσ' των φλεβών τις άναρχες πειθαρχίες.
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης