Η αλήθεια είναι πως με ξάφνιασε κάπως γιατί δεν είχα ασχοληθεί ποτέ ιδιαίτερα με αυτόν τον διαγωνισμό (μόνο τους διαγωνισμούς φυσικής έβλεπα σοβαρά).
Θα ήθελα πολύ να δώσω όλο μου τον εαυτό για τον προκριματικό διαγωνισμό με την ελπίδα ότι θα είμαι αναπληρωματικός ή να πάρω μέρος σε κάποια ολυμπιάδα τέλος πάντων να προκριθώ σε λογικά για εμένα πλαίσια, αλλά υπάρχουν αρκετά εμπόδια στον δρόμο μου : καταρχάς δεν ξέρω ευκλείδεια γεωμετρία (πέρασα λύνοντας τα άλλα τρία προβλήματα , σε κάθε φάση έτσι περνούσα ακόμα και στο Θαλή η γεωμετρία ήταν κάτι ξένο για εμένα). Όμως αυτό είναι πολύ χάλια γιατί άκουσα ότι φέτος η γεωμετρία ήταν σχετικά εύκολη και γενικά δεν μπορώ να συνεχίσω χωρίς να ξέρω καθόλου γεωμετρία. Μακάρι να μπορούσα να μπω στο πνεύμα των θεμάτων γεωμετρίας κατά κάποιο τρόπο (αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο βιβλίο ίσως).
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό : η ύλη του προκριματικού είναι πολύ μεγαλύτερη (ή μπορεί και να είναι η ίδια με του Αρχιμήδη απλά να μην έτυχε να την συναντήσω) : ξέρετε πόσο πονάει να πας να λύσεις ένα πρόβλημα , να παιδεύεσαι τόση ώρα κι εκεί που τα παρατάς και περιμένεις μια έξυπνη απάντηση με νορμάλ μαθηματικά να χρησιμοποιούν μικρό θεώρημα Fermat και Cauchy-Scwarz ανισότητα που δεν τα είχα ξανακούσει στη ζωή μου? Δεν ξέρω πόσα άλλα θεωρήματα υπάρχουν ή ακριβώς την ύλη .
Το θέμα είναι ότι μένω στη Σέρρες και κανείς δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμος να με βοηθήσει . Μόνο μου έδωσε ένας τα θέματα παλιών ετών σε βιβλίο και κάτι ηλεκτρονικές σημειώσεις . Έχω και να διαβάσω πόσα άλλα άκυρα με τα μαθηματικά πράγματα οπότε αμφιβάλλω αν θα καταφέρω τίποτα μέσα σε τρεις εβδομάδες .
Αν μπορείτε να με βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο θα ήταν

τότε ο συντελεστής του μεγιστοβάθμιου όρου του πολυωνύμου
είναι
.

του
. Αλλά από όλους τους υπόλοιπους όρους ο μεγαλύτερος βαθμός που μπορούμε να πάρουμε είναι
. Άρα ο 
στο ανάπτυγμα που ψάχνεις προκύπτει από τον δεύτερο όρο του
και τον αντίστοιχο του
. Ο πρώτος όρος, που δίνει
, απλοποιείται.