Όντως!SmbdTLv έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 5:42 pmΣυμφωνώ απολύτως. Οι σκέψεις μου κατά την εξέτασηkostasthegreat6 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 5:41 pmΠιστεύω οτι τα θέματα δεν ήταν καθόλου διαβαθμισμένα στα γυμνάσια!Το ενα και το 3 τα λύνουν μαθητές δημοτικού ενώ το 2 και το 4 ελάχιστοι εως κανενας στην Ελλάδα
Φιλικά
ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2024
Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates
-
Ilovemath156
Re: ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2024
Λέξεις Κλειδιά:
-
nasiaser1977
Eυχαριστω!Ilovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 4:17 pmΛογικά την άλλη βδομάδαnasiaser1977 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 1:45 pmKαλησπέρα, μήπως γνωρίζουμε πότε περιμένουμε τα αποτελέσματα του Αρχιμήδη;
ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Καλησπέρα σ'όλο το
!
Φέτος τα θέματα του Αρχιμήδη μικρών ήταν δύσκολα ( μερικά πολύ δύσκολα
), αλλά πολύ ωραία και πιστεύω πως έδωσαν την ευκαρία να δούμε την ομορφιά των θεμάτων των "juniors" και τις ενδεχομένως υπέροχες λύσεις που διαθέτουν
. Ας παραθέσουμε εδώ εναλλακτικές και ωραιότερες λύσεις προβλημάτων του διαγωνισμού <<Ο Αρχιμήδης>> των τάξεων του Γυμνασίου, κάτι που εντέλει θα οδηγήσει σε πλούσιο υλικό προς μελέτη για μαθητες Γυμνασίου.
Φέτος τα θέματα του Αρχιμήδη μικρών ήταν δύσκολα ( μερικά πολύ δύσκολα
Ε. Γιουβανόπουλος
Μια λύση για το 4 των μεγάλων. Ας αναζητήσουμε λύσειςmathaboveallelse έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 5:20 pmΚαλησπέρα σας,
Υπάρχει κάποια προτεινόμενη λύση για το θέμα 4 των μεγάλων?
της μορφής
και
με
. Τότε, με προσεκτικές πράξεις, η δεδομένη εξίσωση απλοποιείται αισθητά και γίνεται
. Επιλέγοντας
, βλέπουμε ότι η προηγούμενη εξίσωση έχει τουλάχιστον 2025 λύσεις στους θετικούς ακεραίους, τις
Τώρα, αν δείξουμε ότι αυτές οι λύσεις ορίζουν διαφορετικά
, η απόδειξη θα είναι πλήρης. Έστω λοιπόν
με
οι αντίστοιχες λύσεις για το
στην αρχική, δοθείσα εξίσωση. Εφόσον
, έχουμε ότι 
για
, και τώρα βλέπουμε ότι τα
είναι διαφορετικά ανά δύο ειδάλλως θα υπήρχαν θετικοί ακέραιοι
τέτοιοι ώστε
,που προφανώς και είναι άτοπο. Βάσει, λοιπόν, της παραπάνω εξήγησης η απόδειξη έχει ολοκλρωθεί.
τελευταία επεξεργασία από sachstyl σε Κυρ Φεβ 25, 2024 8:41 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ανέβασα μία λύση εδώ (προς την αρχή) κι απ' ό,τι είδα υπάρχει κι άλλη μία, αλλά για να μη γελιόμαστε, πιστεύω ότι η λύση μου είναι δύσκολο να αναπαραχθεί από μαθητή Γυμνασίου, πόσο μάλλον με χρονικό όριο σε συνθήκες διαγωνισμού. Την ανέβασα για αυτούς που ενδιαφέρονται να δουν μια λύση γενικά.
Σας ευχαριστώ πολύ! Υπάρχει άραγε απλούστερη λύση;sachstyl έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 8:33 pmΑνέβασα μία λύση εδώ (προς την αρχή) κι απ' ό,τι είδα υπάρχει κι άλλη μία, αλλά για να μη γελιόμαστε, πιστεύω ότι η λύση μου είναι δύσκολο να αναπαραχθεί από μαθητή Γυμνασίου, πόσο μάλλον με χρονικό όριο σε συνθήκες διαγωνισμού. Την ανέβασα για αυτούς που ενδιαφέρονται να δουν μια λύση γενικά.
Ε. Γιουβανόπουλος
Η λύση του post 11 μού φαίνεται πιο απλή και γενικά θεωρώ ότι κι η επίσημη λύση θα είναι πιο απλή.SmbdTLv έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 8:45 pmΣας ευχαριστώ πολύ! Υπάρχει άραγε απλούστερη λύση;sachstyl έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 8:33 pmΑνέβασα μία λύση εδώ (προς την αρχή) κι απ' ό,τι είδα υπάρχει κι άλλη μία, αλλά για να μη γελιόμαστε, πιστεύω ότι η λύση μου είναι δύσκολο να αναπαραχθεί από μαθητή Γυμνασίου, πόσο μάλλον με χρονικό όριο σε συνθήκες διαγωνισμού. Την ανέβασα για αυτούς που ενδιαφέρονται να δουν μια λύση γενικά.
Πιστεύω οτι τα θέματα δεν ήταν καθόλου διαβαθμισμένα στα γυμνάσια!Το ενα και το 3 τα λύνουν μαθητές δημοτικού ενώ το 2 και το 4 ελάχιστοι εως κανενας στην Ελλάδα
Φιλικά
[/quote]
Συμφωνώ απολύτως. Οι σκέψεις μου κατά την εξέταση
Θεωρώ ότι το 1α ήταν αρκέτα εύκολο παρ’όλα αυτά το 1β ήθελε σκέψη να καταλάβεις οτι συνδέεται με το 1ο και το 3ο θεμα επρεπε να καταλαβεις οτι ισούνται με 3x + 1 και 3x+2. Τα υπόλοιπα ηταν αρκετά δυσκολα
Φιλικά
[/quote]
Συμφωνώ απολύτως. Οι σκέψεις μου κατά την εξέταση
Θεωρώ ότι το 1α ήταν αρκέτα εύκολο παρ’όλα αυτά το 1β ήθελε σκέψη να καταλάβεις οτι συνδέεται με το 1ο και το 3ο θεμα επρεπε να καταλαβεις οτι ισούνται με 3x + 1 και 3x+2. Τα υπόλοιπα ηταν αρκετά δυσκολα
-
Mathnus Carlsen
Ποια πιστευετε οτι θα ειναι η βαση; Εγω θεωρω οτι αρκετοί θα ελυσαν το 1ο (τουλαχιστον το Α) και πολλοι το 3ο, αρα γυρω στα 7-7.5
-
Ilovemath156
Αναφέρεσαι στα θέματα των μικρών τάξεων;Mathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:08 pmΠοια πιστευετε οτι θα ειναι η βαση; Εγω θεωρω οτι αρκετοί θα ελυσαν το 1ο (τουλαχιστον το Α) και πολλοι το 3ο, αρα γυρω στα 7-7.5
-
Mathnus Carlsen
ΝαιIlovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:15 pmΑναφέρεσαι στα θέματα των μικρών τάξεων;Mathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:08 pmΠοια πιστευετε οτι θα ειναι η βαση; Εγω θεωρω οτι αρκετοί θα ελυσαν το 1ο (τουλαχιστον το Α) και πολλοι το 3ο, αρα γυρω στα 7-7.5
-
Ilovemath156
Δεν νομίζω 7 είναι αρκετά ψηλό..Πιστεύω η βάση θα είναι ακριβως στο ένα θέμαMathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:17 pmΝαιIlovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:15 pmΑναφέρεσαι στα θέματα των μικρών τάξεων;Mathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:08 pmΠοια πιστευετε οτι θα ειναι η βαση; Εγω θεωρω οτι αρκετοί θα ελυσαν το 1ο (τουλαχιστον το Α) και πολλοι το 3ο, αρα γυρω στα 7-7.5
Υπομονή να ολοκληρωθεί η διαδικασία βαθμολόγησης
Φιλικά
Ilovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:27 pmΔεν νομίζω 7 είναι αρκετά ψηλό..Πιστεύω η βάση θα είναι ακριβως στο ένα θέμαMathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:17 pmΝαιIlovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:15 pmΑναφέρεσαι στα θέματα των μικρών τάξεων;Mathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:08 pmΠοια πιστευετε οτι θα ειναι η βαση; Εγω θεωρω οτι αρκετοί θα ελυσαν το 1ο (τουλαχιστον το Α) και πολλοι το 3ο, αρα γυρω στα 7-7.5
Φιλικά
Μαθητές αρα που έγραψαν τουλαχιστον 5; Ή εστω ενα ολοκληρωμένο θεμα
-
Ilovemath156
Κοίτα υπάρχουν πιθανότητες να περνας με 5Alktsak έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:37 pmIlovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:27 pmΔεν νομίζω 7 είναι αρκετά ψηλό..Πιστεύω η βάση θα είναι ακριβως στο ένα θέμαMathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:17 pmΝαιIlovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:15 pmΑναφέρεσαι στα θέματα των μικρών τάξεων;Mathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:08 pmΠοια πιστευετε οτι θα ειναι η βαση; Εγω θεωρω οτι αρκετοί θα ελυσαν το 1ο (τουλαχιστον το Α) και πολλοι το 3ο, αρα γυρω στα 7-7.5
Φιλικά
-
Mathnus Carlsen
Προσωπικα πιστευω οτι για να παρει μεταλλιο καποιος θα επρεπε να γραψει λιγο παραπανω. Βεβαια επειδη τα θεματα φετος ηταν οπως ηταν μπορει η βαση να ειναι στο ενα θεμα, δηλαδη οσοι εγραψαν ενα θεμα να επιβραυευτουν με χαλκινο μεταλλιο.Alktsak έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:37 pmIlovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:27 pmΔεν νομίζω 7 είναι αρκετά ψηλό..Πιστεύω η βάση θα είναι ακριβως στο ένα θέμαMathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:17 pmΝαιIlovemath156 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:15 pmΑναφέρεσαι στα θέματα των μικρών τάξεων;Mathnus Carlsen έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 10:08 pmΠοια πιστευετε οτι θα ειναι η βαση; Εγω θεωρω οτι αρκετοί θα ελυσαν το 1ο (τουλαχιστον το Α) και πολλοι το 3ο, αρα γυρω στα 7-7.5
Φιλικά
- Ανδρέας Πούλος
Για το θέμα 1β των μικρών.
Μία λύση που δεν αξιοποιεί το πρώτο ερώτημα-δεδομένο.
Σημειώνουμε ότι οι αριθμοί
είναι θετικοί από τα δεδομένα.
Ονομάζουμε για συντομία
,
,
.
Από τα δεδομένα έχουμε
, (1).
Το ζητούμενο
είναι ισοδύναμο λόγω της (1) με:
, δηλαδή είναι ισοδύναμο με την:
μετά από πράξεις καταλήγουμε στην ισοδύναμη:
, (2)
Αρκεί να αποδείξουμε ότι η ανισότητα (2) είναι σωστή.
Κάνουμε χρήση της ανισότητας Andreescu και έχουμε

Η τελευταία με απλές αλγεβρικές πράξεις είναι ισοδύναμη με την (2).
Άρα, αποδείχθηκε το ζητούμενο.
Μία λύση που δεν αξιοποιεί το πρώτο ερώτημα-δεδομένο.
Σημειώνουμε ότι οι αριθμοί
είναι θετικοί από τα δεδομένα.Ονομάζουμε για συντομία
,
,
.Από τα δεδομένα έχουμε
, (1).Το ζητούμενο
είναι ισοδύναμο λόγω της (1) με:
, δηλαδή είναι ισοδύναμο με την:
μετά από πράξεις καταλήγουμε στην ισοδύναμη:
, (2)Αρκεί να αποδείξουμε ότι η ανισότητα (2) είναι σωστή.
Κάνουμε χρήση της ανισότητας Andreescu και έχουμε

Η τελευταία με απλές αλγεβρικές πράξεις είναι ισοδύναμη με την (2).
Άρα, αποδείχθηκε το ζητούμενο.
-
Τσιαλας Νικολαος
Επειδή βλέπω τους μικρούς μας φίλους να αναρωτιούνται για το τέταρτο θέμα, να ενημερώσω πως όπως είναι λογικό πρέπει να υπάρχει ένα θέμα θεωρίας αριθμών. Προφανώς ο θεματοδότης το έφτιαξε ώστε να είναι τέτοιο. Η λύση λοιπόν είναι με vieta jumping. Θεωρώ αρκετά ακατάλληλο το θέμα αυτό και την λύση του για γυμνάσιο και πιστεύω πως δεν θα υπάρξει παιδί που να το έλυσε έτσι. Δυστυχώς αυτό το θέμα " έκαψε" αυτούς που ήταν δουλεμένοι στην θεωρία αριθμών και πήγαν απευθείας ή σχεδόν απευθείας σε εκείνο. Όπως και να έχει η επιτροπή επωμίζεται το πιο "βαρύ" φορτίο για μένα που είναι η θεματοδοσία και αν έκρινε ότι πρέπει να μπει αυτό το θέμα είναι απολύτως αποδεκτό. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία όλοι τα αποτελέσματα!
Καλησπερα. Κατα την γνωμη σας πιστευετε μηπως το θεμα της θεωριας αριθμων και της γεωμετριας λιγοτερο ηταν λιγο υπερβολικο για μαθητες γυμνασιου; Επισης ποια αναμενουμε να ειναι η βαση;
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης