Διαφορική f''(x) = -f(x)

Εδώ θα καταχωρούνται ασκήσεις οι οποίες συνδυάζουν τουλάχιστον δύο διαφορετικά εκ των παραπάνω κεφάλαια και έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα.

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

Άβαταρ μέλους
dijkstra

Διαφορική f''(x) = -f(x)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dijkstra » Τρί Απρ 17, 2012 2:53 pm

Να λυθεί η διαφορική
\displaystyle{ 
f''(x) = -2 f(x),  f'(0) = f(0)=1 
}

edit:
Αν θέλετε το πιστεύετε, αλλά μόλις πόσταρα αυτή την άσκηση ανακάλυψα ότι η αμέσως προηγούμενη άσκηση (Τύπος Συνάρτησης) τη οποία πήγα να λύσω καταλήγει κάποια στιγμή σε αυτή!!!!
Επειδή αυτό που προτείνω μου φαίνεται κλασικό έψαξα στο φόρουμ αν υπάρχει και δεν το βρήκα, για αυτό το ανέβασα.
Αν θεωρείται πλεονασμός πείτε μου να το διαγράψω
τελευταία επεξεργασία από dijkstra σε Τρί Απρ 17, 2012 5:03 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Διαφορική f''(x) = -f(x)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Απρ 17, 2012 4:24 pm

dijkstra έγραψε:Να λυθεί η διαφορική f''(x) = -f(x). με f(0)=f'(0)=1
Η λύση της υπάρχει σε όλα τα βιβλία διαφορικών εξισώσεων, και δεν υπάρχει λόγος να την επαναλάβουμε εδώ. Εμπίπτει στην κατηγορία των γραμμικών (εδώ δευτεροβάθμιων) διαφορικών εξισώσεων με σταθερούς συντελεστές.

Η συγκεκριμένη έχει γενική λύση την y= A \sin x + B\cos x. Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχικές συνθήκες, θα βρούμε A=B=1.

M.

Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 » Τρί Απρ 17, 2012 4:26 pm

λυκειακά εδώ

Άβαταρ μέλους
dijkstra

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dijkstra » Τρί Απρ 17, 2012 4:29 pm

Ναι, έτσι είναι, αλλά αυτό ισχύει σε ένα μάθημα διαφορικών εξισώσεων στο πανεπιστήμιο όπου έχει διδαχθεί και η ανάλογη θεωρία.
Εννοούσα να το λύσει κάποιος με τα σχολικά μαθηματικά, με τεχνάσματα χωρίς να κάνει χρήση της θεωρίας.
όπως στο παρακάτω link
viewtopic.php?f=54&t=24996
Mihalis_Lambrou έγραψε:
dijkstra έγραψε:Να λυθεί η διαφορική f''(x) = -f(x). με f(0)=f'(0)=1
Η λύση της υπάρχει σε όλα τα βιβλία διαφορικών εξισώσεων, και δεν υπάρχει λόγος να την επαναλάβουμε εδώ. Εμπίπτει στην κατηγορία των γραμμικών (εδώ δευτεροβάθμιων) διαφορικών εξισώσεων με σταθερούς συντελεστές.

Η συγκεκριμένη έχει γενική λύση την y= A \sin x + B\cos x. Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχικές συνθήκες, θα βρούμε A=B=1.

M.

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Τρί Απρ 17, 2012 4:31 pm

Σχολικά μπορούμε να δουλέψουμε με την \displaystyle{h\left( x \right) = {\left( {f\left( x \right) - \eta \mu x - \sigma \upsilon \nu x} \right)^2} + {\left( {f'\left( x \right) + \eta \mu x - \sigma \upsilon \nu x} \right)^2}} που βέβαια την ορίζεις μόνο αν έχεις τις γνώσεις (βλέπε παραπάνω την αντιμετώπιση από τον Μιχάλη).

Έχουμε \displaystyle{h\left( 0 \right) = 0 \wedge h'\left( x \right) = 0} κτλ

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Άβαταρ μέλους
dijkstra

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dijkstra » Τρί Απρ 17, 2012 4:34 pm

Αν αντί να ζητάμε την f λέμε να αποδείξει ο μαθητής ότι f(x) =  \sin x + \cos x
πιστεύετε ότι είναι αρκετά έξω από τη σχολική πραγματικότητα? Θα το θεωρούσατε υπερβολικό αν την έβαζε κάποιος σε ένα τεστ?
mathxl έγραψε:Σχολικά μπορούμε να δουλέψουμε με την \displaystyle{h\left( x \right) = {\left( {f\left( x \right) - \eta \mu x - \sigma \upsilon \nu x} \right)^2} + {\left( {f'\left( x \right) + \eta \mu x - \sigma \upsilon \nu x} \right)^2}} που βέβαια την ορίζεις μόνο αν έχεις τις γνώσεις (βλέπε παραπάνω την αντιμετώπιση από τον Μιχάλη).

Έχουμε \displaystyle{h\left( 0 \right) = 0 \wedge h'\left( x \right) = 0} κτλ
τελευταία επεξεργασία από dijkstra σε Τρί Απρ 17, 2012 5:07 pm, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
mathxl
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathxl » Τρί Απρ 17, 2012 4:38 pm

Εμμμ η γνώμη μου είναι πως έτσι ξεφεύγει έστω και εάν προσωπικά έχω δώσει μεθοδολογία που υποστηρίζει τον ορισμό της συνάρτησης που όρισα. Δηλαδή το θεωρώ τραβηγμένο για εξετάσεις πανελλήνιες. Θα προτιμούσα να δειχθεί ότι η \displaystyle{h} είναι σταθερή και κατόπιν ένα ερώτημα που να ζητά τον τύπο της \displaystyle{f}.
Τώρα για τεστ συναδέλφου τα πράγματα αλλάζουν διότι δεν γνωρίζω που έχει επιμείνει και τι έχει διδάξει σε βάθος, οπότε δεν έχω άποψη.

Ποτε δεν κάνω λάθος! Μια φορά νομιζα πως είχα κάνει, αλλά τελικά έκανα λάθος!
Απ' τα τσακάλια δεν γλυτώνεις μ' ευχές η παρακάλια. Κ. Βάρναλης
Aπέναντι στις αξίες σου να είσαι ανυποχώρητος

Ενεργό μέλος από 23-12-2008 ως και 17-8-2014 (δεν θα απαντήσω σε πμ)
Άβαταρ μέλους
dijkstra

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dijkstra » Τρί Απρ 17, 2012 4:43 pm

δεν μιλάω για πανελλήνιες. απλά σαν μια πολύ δύσκολη άσκηση για συζήτηση μέσα στην τάξη.
Προηγουμένως θα έχω κάνει την f(x)=f''(x) όπου πολλαπλασιάζω και προσθαφαιρώ με κατάλληλους όρους ώστε να βάλω στο παιχνίδι την e^x.
Οπότε θα ήθελα να δω αν μπορούν να κάνουν το ίδιο ώστε να σχηματίσουν μια παράγωγο γινομένου ή πηλίκου με ημ και συν μέσα,
όπως κάνει ο συνάδελφος στο προηγούμενο λινκ που έδωσα.

τες πα, ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις
mathxl έγραψε:Εμμμ η γνώμη μου είναι πως έτσι ξεφεύγει έστω και εάν προσωπικά έχω δώσει μεθοδολογία που υποστηρίζει τον ορισμό της συνάρτησης που όρισα. Δηλαδή το θεωρώ τραβηγμένο για εξετάσεις πανελλήνιες. Θα προτιμούσα να δειχθεί ότι η \displaystyle{h} είναι σταθερή και κατόπιν ένα ερώτημα που να ζητά τον τύπο της \displaystyle{f}.
Τώρα για τεστ συναδέλφου τα πράγματα αλλάζουν διότι δεν γνωρίζω που έχει επιμείνει και τι έχει διδάξει, οπότε δεν έχω άποψη.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης