Άνω όριο ή συντελεστής ;

Γρίφοι, Σπαζοκεφαλιές, προβλήματα λογικής, μαθηματικά παιχνίδια, αινίγματα

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Άνω όριο ή συντελεστής ;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τρί Ιαν 14, 2025 8:10 pm

Η συνάρτηση f είναι γνησίως αύξουσα και ολοκληρώσιμη στο [0,+\infty) , με : f(0)=0 . Για τους

πραγματικούς a,b ισχύει : 0<a<b . Κάποιος ισχυρίζεται το : \displaystyle\int_{0}^{b} af(x)dx , είναι πάντα

μεγαλύτερο από το : \displaystyle\int_{0}^{a}bf(x)dx . Συμφωνείτε ; Αν όχι δώστε ένα αντιπαράδειγμα .

Μην γκρινιάζετε για την επιλογή φακέλου . Το ερώτημα μου δημιουργήθηκε μόλις τώρα ,

φαίνεται ενδιαφέρον , αλλά δεν έχω απάντηση :mrgreen:

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Άνω όριο ή συντελεστής ;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιαν 14, 2025 8:39 pm

KARKAR έγραψε:
Τρί Ιαν 14, 2025 8:10 pm
Η συνάρτηση f είναι γνησίως αύξουσα και ολοκληρώσιμη στο [0,+\infty) , με : f(0)=0 . Για τους

πραγματικούς a,b ισχύει : 0<a<b . Κάποιος ισχυρίζεται το : \displaystyle\int_{0}^{b} af(x)dx , είναι πάντα

μεγαλύτερο από το : \displaystyle\int_{0}^{a}bf(x)dx . Συμφωνείτε ; Αν όχι δώστε ένα αντιπαράδειγμα .

Μην γκρινιάζετε για την επιλογή φακέλου . Το ερώτημα μου δημιουργήθηκε μόλις τώρα ,

φαίνεται ενδιαφέρον , αλλά δεν έχω απάντηση :mrgreen:
Θανάση, ισχύει. Έχω απόδειξη δύο γραμμών, και θα την γράψω λίγο αργότερα. Τώρα είμαι εκτός.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιαν 14, 2025 9:16 pm

KARKAR έγραψε:
Τρί Ιαν 14, 2025 8:10 pm

.
Αργότερα θα βάλω δεύτερη λύση, αλλά για την ώρα μία με παραγώγους. Θα γίνει χρήση (εδώ και στην δεύτερη λύση) της ιδιότητας ότι για αύξουσες συναρτήσεις έχουμε \displaystyle{(d-c)f(c) \le \int _c^d f(x) dx \le (d-c)f(d), \, (*)} . Για γνήσια αύξουσες συναρτήσεις ισχύουν οι (*) με γνήσια ανισότητα. Παρακάτω θα το κάνω για (σκέτο) αύξουσες αλλά αν θέλουμε γνήσια αύξουσες απλά ισχύουν τα ίδια με γνήσιες ανισότητες.

Θέλουμε να δείξουμε ότι \displaystyle{\dfrac {1}{b} \int_{0}^{b} f(x)dx \ge \dfrac {1}{a} \int_{0}^{a}bf(x)dx}

Παραγωγίζοντας έχουμε από την (*) με b=x, c=0,

\displaystyle{ \left (   \dfrac {1}{x} \int_{0}^{x} f(t)dt \right )'= \dfrac {xf(x) - \int_{0}^{x} f(t)dt  }{ x^2  } \ge ^{(*)} 0}

Άρα η \displaystyle{\dfrac {1}{x} \int_{0}^{x} f(t)dt } είναι αύξουσα, από όπου το ζητούμενο.

.
.
τελευταία επεξεργασία από Mihalis_Lambrou σε Τετ Ιαν 15, 2025 8:20 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιαν 14, 2025 9:33 pm

Aλλιώς,

\displaystyle  a\int_{0}^{b} f(x)dx =  a\int_{0}^{a} f(x)dx +  a\int_{a}^{b} f(x)dx \ge  a\int_{0}^{a} f(x)dx +a(b-a) f(a) \ge

\displaystyle{\ge  a\int_{0}^{a} f(x)dx +(b-a) \int_{0}^{a} f(x)dx  =b\int_{0}^{a} f(x)dx}

Άβαταρ μέλους
Christos.N

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos.N » Τετ Ιαν 15, 2025 12:25 pm

Ο Θανάσης ζητάει "είναι μεγαλύτερο" ισχύει το γνήσιο; Νομίζω όχι.

Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιαν 15, 2025 1:55 pm

Christos.N έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2025 12:25 pm
Ο Θανάσης ζητάει "είναι μεγαλύτερο" ισχύει το γνήσιο; Νομίζω όχι.
Χρήστο, το έχω απαντήσει αυτό. Ισχύει η γνήσια ανισότητα αν η συνάρτηση είναι γνήσια αύξουσα, όπως το θέτει ο Θανάσης.

Βλέπε ποστ #3 στην δεύτερη και τρίτη γραμμή της απάντησής μου.

abgd

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από abgd » Τετ Ιαν 15, 2025 2:05 pm

Αν θεωρήσουμε την συνάρτηση \displaystyle{g(x)=ab\dfrac{\int_{0}^{x}{f(t)}dt}{x}, \ \ x\in (0, +\infty)} τότε

\displaystyle{g'(x)=ab\dfrac{xf(x)-\int_{0}^{x}{f(t)}dt}{x^2}=ab\dfrac{f(x)-f(\xi)}{x}>0}, με \displaystyle{\xi \in (0,x)} έτσι ώστε \displaystyle{\int_{0}^{x}{f(t)}dt=(x-0)f(\xi)}

Άρα η g είναι γνησίως αύξουσα και έχουμε το ζητούμενο.
τελευταία επεξεργασία από abgd σε Τετ Ιαν 15, 2025 5:34 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

\mathbb{K}_{ostas}\sum{}
Άβαταρ μέλους
KARKAR

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τετ Ιαν 15, 2025 2:31 pm

Ένα παράδειγμα σε σχήμα :
εικόνα.png
εικόνα.png (22.15 KiB) Προβλήθηκε 666 φορές

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τετ Ιαν 15, 2025 8:19 pm

Αξίζει το σχόλιο ότι το ζητούμενο, δηλαδή ότι συνάρτηση \displaystyle {\dfrac{\int_{0}^{x}{f(t)}dt}{x} είναι (γνήσια) αύξουσα αν η f είναι (γνήσια) αύξουσα, είναι διαισθητικά προφανές. Πράγματι, το παραπάνω ολοκλήρωμα δίνει τον μέσο όρο του εμβαδού. Είναι σαφές ότι αν το "μέσα" στο ολοκλήρωμα αυξάνει, τότε και ο μέσος όρος αυξάνει.

Ίσως είναι πιο εύκολο να δούμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα με αθροίσματα αριθμών, μιας και μας είναι πιο οικεία:

Είναι σαφές ότι αν μία ακολουθία (a_n) είναι αύξουσα, τότε και η ακολουθία \dfrac {1}{n} (a_1+a_2+...+a_n) των μέσων όρων επίσης αυξάνει. Για παράδειγμα αμφιβάλλει κανείς ότι αν σε ένα διαγώνισμα γράψεις μεγαλύτερο βαθμό από τους βαθμούς σε όλα τα προηγούμενα διαγωνίσματα, τότε ο μέσος όρος της βαθμολογίας σου να ανέβη; Νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Διασκεδαστικά Μαθηματικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης