Αγαπητοί κύριοι,
σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τα παραδείγματα που παραθέσατε.
Ειδικά στο τελευταίο παράδειγμα που παρέθεσε ο κ. Demetres, γίνεται σαφές πως η θεώρηση της παραγώγου ως πηλίκο μπορεί να οδηγήσει σε λάθη πρακτικά, που δεν αφορούν μόνο τους μαθηματικούς και την θεωρητική θεμελίωση των Μαθηματικών, αλλά και τους μηχανικούς. Το παράδειγμα του κ. Demetres θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί άσκηση για κάποιον μηχανικό, και είμαι βέβαιος πως πολλοί θα έβρισκαν λανθασμένο αποτέλεσμα. Όλοι έχουν ακούσει ότι το

δεν είναι πηλίκο, όμως στην μέχρι τώρα πορεία μου κανείς δεν είχε εξηγήσει πότε συμπεριφέρεται ως πηλίκο και υπό ποιές προϋποθέσεις, αντιθέτως όλοι το χρησιμοποιούσαν ως πηλίκο χωρίς να εξηγήσουν γιατί και πώς.
Εν τέλει, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το μυστήριο για μένα δεν έχει διελευκανθεί πλήρως. Κάνω λοιπόν, για τελευταία φορά, την παρακάτω υπόθεση:
Γνωρίζω πως το διαφορικό συνάρτησης ορίζεται ως

. Αμέσως από αυτήν την σχέση, και χωρίς να έχω διαπιστώσει ακόμη πως θα οδηγηθώ σε λάθος, διαιρώ τα δύο μέλη με το

, το οποίο θεωρώ πως είναι διάφορο του μηδενός διότι αποτελεί μία απειροστή αύξηση του

, και καταλήγω στην σχέση

. Αμέσως, λέγω ότι η παράγωγος ισούται με το
πηλίκο των διαφορικών

.
Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα των μαθηματικών, έχω καταλήξει σε λανθασμένο συμπέρασμα, αφού η παράγωγος
ΔΕΝ είναι πηλίκο!
Επομένως, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:
1) Έχω κάνει κάποιο λάθος στον συλλογισμό μου και κατέληξα σε λανθασμένο συμπέρασμα
2) Δεν έχω κάνει λάθος στον συλλογισμό μου, αλλά δεχόμενος το συμπέρασμα μου ως αληθές, παρουσιάζονται πρακτικά λάθη στην χρήση της παραγώγου ως πηλίκου (για κάποιους λόγους). Γι'αυτό, γυρνώ πίσω και τροποποιώ αυθαίρετα το συμπέρασμα μου, λέγοντας ότι η παράγωγος δεν ορίζεται ως πηλίκο, μόνο και μόνο για να ξεπεράσω τα λάθη που παρουσιάζονταν στην πράξη.
Τι από τα δύο συμβαίνει και γιατί;
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και ζητώ συγγνώμη αν κούρασα
Να είστε πάντα καλά