ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ;

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

papos30

ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από papos30 » Τετ Αύγ 19, 2009 11:48 am

Καλημέρα σε όλη την παρέα του club

Παίρνοντας σιγά-σιγά θέση ή έχοντας ήδη ξεκινήσει τη νέα χρονιά, νομίζω , πως πριν αρχίσουμε τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό , θα ήταν σκόπιμο πρώτα να θέσουμε ένα βασικό ερώτημα : " Γιατί διδάσκουμε Μαθηματικά ή καλύτερα γιατί οι μαθητές μας διδάσκονται τα Μαθηματικά; "
Σκοπίμως έθεσα καταυτόν τον τρόπο την ερώτηση γιατί η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ίσως είναι προφανής : εμείς διδάσκουμε Μαθηματικά επειδή μας αρέσει να τα διδάσκουμε! Δεν θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς! Αυτή την πραγματικότητα ,όμως, συχνά παρασυρόμαστε και την ξεχνάμε κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Το γεγονός δηλαδή ότι ενώ εμείς λατρεύουμε τα Μαθηματικά και μας δημιουργεί ευφορία η ενασχόληση μαζί τους δε σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει με τους μαθητές μας. Ακόμα και μαθητές με ικανότητα στα Μαθηματικά έχουν ομολογήσει ότι δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα.

Παρόλο που το ερώτημα έχει πολλαπλές αναγνώσεις και θα μπορούσε να τεθεί με υποερωτήματα για κάθε τομέα που διδάσκουμε στη μέση εκπαίδευση (Άλγεβρα , Ανάλυση, Τριγωνομετρία , Ευκλείδεια Γεωμετρία, Θεωρία Αριθμών, Αναλυτική Γεωμετρία , Μιγαδικοί, Πιθανότητες, Στατιστική), νομίζω πως θα μπορούσαμε να δώσουμε ολιστικές απαντήσεις επεξηγώντας ίσως με συγκεκριμένα παραδείγματα από κάθε τομέα.

Θέτω κάθε χρόνο το ερώτημα στους καινούριους μαθητές στο πρώτο μάθημα και ξαφνιάζονται. Η πρώτη, αβίαστη και χαβαλεδιάρικη απάντηση που δίνουν οι πιο αυθόρμητοι από αυτούς είναι '' για να μη μας ξεγελάσουν στα ρέστα''. Και πολύ πιθανό αυτό κατά βάθος να πιστεύουν. Και ίσως τους ρωτώ κάθε χρόνο γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι γνωρίζω την απάντηση.

Κώστας_Βαλάρης

Re: ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας_Βαλάρης » Τετ Αύγ 26, 2009 1:59 am

Καλησπέρα,
Αν και ειμαι μαθητής και το ερωτημα που θεσατε αφορα μαθητες, θα ηθελα να επισημάνω οτι, εμενα τουλαχιστον, τα μαθηματικά με βοήθησαν να αλλαξω τον τροπο σκεψης μου.
Τα μαθηματικα εχουν επιδραση σε ολους τους τομεις της ζωής ενος ατόμου.
Εδω θελω να παρατηρήσω οτι μιλαω για τους μαθητές που ασχολουνται ουσιαστικα, δεν βλέπουν τα μαθηματικα σαν "ασκήσεις και τροπους λυσεις" αλλα επεξεργάζονται σοβαρά καθε τι νεο που μαθαίνουν.
Οταν ενα παιδι σκεφτεται τα μαθηματικα και καταλαβαινει τη λογικη που χρειάζονται πιστεύω πως εχει κερδίσει κατι πολύ σημαντικο που θα τον βοηθήσει σε οτι και αν κανει.
Ευχαριστω
Κωστας

Κώστας_Βαλάρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας_Βαλάρης » Τετ Αύγ 26, 2009 12:35 pm

Ηθελα να γραψω αφορά καθηγητές... :roll:

k-ser
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser » Πέμ Αύγ 27, 2009 2:08 am

Κώστας_Βαλάρης έγραψε:Καλησπέρα,
Αν και ειμαι μαθητής και το ερωτημα που θεσατε αφορα μαθητες, θα ηθελα να επισημάνω οτι, εμενα τουλαχιστον, τα μαθηματικά με βοήθησαν να αλλαξω τον τροπο σκεψης μου.
Τα μαθηματικα εχουν επιδραση σε ολους τους τομεις της ζωής ενος ατόμου.
Εδω θελω να παρατηρήσω οτι μιλαω για τους μαθητές που ασχολουνται ουσιαστικα, δεν βλέπουν τα μαθηματικα σαν "ασκήσεις και τροπους λυσεις" αλλα επεξεργάζονται σοβαρά καθε τι νεο που μαθαίνουν.
Οταν ενα παιδι σκεφτεται τα μαθηματικα και καταλαβαινει τη λογικη που χρειάζονται πιστεύω πως εχει κερδίσει κατι πολύ σημαντικο που θα τον βοηθήσει σε οτι και αν κανει.
Ευχαριστω
Κωστας
Μπράβο σου για την πολύ καλή απάντηση.

"..τα μαθηματικά με βοήθησαν να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου"!

Κώστα, ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεσαι σε βοήθησε να ασχοληθείς και να αγαπήσεις τα μαθηματικά. Αυτά, με τη σειρά τους, σε ανταμείβουν τελειοποιώντας τον τρόπο σκέψης σου
Γενικά,
το πρόβλημα με την διδασκαλία των μαθηματικών είναι ότι ο τρόπος σκέψης των περισσοτέρων ανθρώπων δεν τους βοηθάει να ασχοληθούν μ' αυτά.
Η καλύτερη ερώτηση συνεπώς θα ήταν: Γιατί δεν μαθαίνουμε Μαθηματικά;
Και δεν ξέρω... αν γνωρίζω την απάντηση!

Κώστας Σερίφης
Απάντηση

Επιστροφή σε “Διδακτική των Μαθηματικών”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης