συγκεκριμένα για το εσωτερικό γινόμενο 2 διανυσμάτων και όχι πχ
;Συντονιστής: Τηλέγραφος Κώστας
συγκεκριμένα για το εσωτερικό γινόμενο 2 διανυσμάτων και όχι πχ
;Καλησπέρα,forscience έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 1:15 pmΚαλησπέρα στο φόρουμ είμαι νέο μέλος εδώ. Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει, γιατί χρησιμοποιούμεσυγκεκριμένα για το εσωτερικό γινόμενο 2 διανυσμάτων και όχι πχ
;
vector.png
forscience έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 1:15 pmΚαλησπέρα στο φόρουμ είμαι νέο μέλος εδώ. Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει, γιατί χρησιμοποιούμεσυγκεκριμένα για το εσωτερικό γινόμενο 2 διανυσμάτων και όχι πχ
;
, σχετίζεται με τον Νόμο των Συνημιτόνων στα τρίγωνα και αποδεικνύεται ένας απλός τύπος, ο
, για τον υπολογισμό του. Τα παραδείγματα χρήσης του εσωτερικού γινομένου, όπως ορίζεται, είναι πάμπολλα και έχει πολλές ιδιότητες και εφαρμογές.
, το οποίο εμπεριέχει το
. Δεν δίνω τον ορισμό του γιατί είναι εκτός σχολικής ύλης, όμως αν θέλεις να δεις την πιο πρόσφατη χρήση του στο δικό μας φόρουμ, δες το ποστ #8 εδώΚαλησπέρα,
Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 2:34 pm
Τίποτα δεν μας απαγορεύει να ορίσουμε μία καινούργια έννοια στα Μαθηματικά με όποιο τρόπο θέλουμε. Όμως είναι πιο εποικοδομητικό να ορίσουμε έννοιες οι οποίες είναι λειτουργικές και έχουν ωραίες ιδιότητες. Για παράδειγμα το εσωτερικό γινόμενο όπως ορίζεται, με, σχετίζεται με τον Νόμο των Συνημιτόνων στα τρίγωνα και αποδεικνύεται ένας απλός τύπος, ο
, για τον υπολογισμό του. Τα παραδείγματα χρήσης του εσωτερικού γινομένου, όπως ορίζεται, είναι πάμπολλα και έχει πολλές ιδιότητες και εφαρμογές.
Μια και το φέρνει η συζήτηση, υπάρχει ένα δεύτερο γινόμενο στα διανύσματα, το λεγόμενο "εξωτερικό γινόμενο" που συμβολίζεται ως, το οποίο εμπεριέχει το
. Δεν δίνω τον ορισμό του γιατί είναι εκτός σχολικής ύλης, όμως αν θέλεις να δεις την πιο πρόσφατη χρήση του στο δικό μας φόρουμ, δες το ποστ #8 εδώ
είναι προβολή πάνω στο διάνυσμα
της μορφής
, τότε ορίζεται για την προβολή
=
και συνολικά έχουμε
=
. Αυτή είναι μέχρι στιγμής η λογική εξήγηση που βρήκα. Αν κάνω λάθος διορθώστε με, δεν είμαι μαθηματικός, αλλά φοιτητής ΗΜΥΣ στο πανεπιστήμιο του Ανοβέρου.Οι ορισμοί είναι ορισμοί και δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις στους ορισμούς. Τοforscience έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 3:52 pmΚαλησπέρα,
Όχι υπάρχει λογική εξήγηση, αλλιώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό γινόμενο οποιαδήποτε τριγωνομετρικό αριθμό.
ονομάζεται εσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων
Θα μπορούσε να ονομάζεται κάπως αλλιώς. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μην προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις ονομασίες στους ορισμούς.Στην φυσική όμως αυτός ο ορισμός έχει σαφέστατα μια έννοια, διότι έχουμε να κάνουμε με ηλεκτροστατικά πεδία τα οποία ορίζονται από διανύσματα και τα διανύσματα σε εμάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση ενός απειροστικού στοιχείου που κινείται στον χώρο. Στο εξωτερικό γινόμενο η ροπή για παράδειγμα στην φυσική εξαρτάται από την επίδραση της δύναμης κουλόμπ πάνω σε μικρά απειροστικά σωματίδια, δηλαδή δίπολα αν η γωνία των δυνάμεων είναι μηδενική τότε η ροπή είναι ίση με το μηδέν. Με το ημίτονο καταλαβαίνουμε την αλληλεπίδραση των σωματιδίων στο χώρο.george visvikis έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 4:19 pm
Οι ορισμοί είναι ορισμοί και δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις στους ορισμούς. Τοονομάζεται εσωτερικό γινόμενο των διανυσμάτων
Θα μπορούσε να ονομάζεται κάπως αλλιώς. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μην προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις ονομασίες στους ορισμούς.
Αν πρέπει να εξηγήσουμε κάτι, είναι ο τρόπος χρησιμοποίησής του και η εφαρμογή του. Για παράδειγμα από τη Φυσική, το έργο ορίζεται ως εσωτερικό γινόμενο δύο διανυσμάτων ενώ η ροπή ως εξωτερικό γινόμενο.
forscience έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 3:52 pm
Όχι υπάρχει λογική εξήγηση, αλλιώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό γινόμενο οποιαδήποτε τριγωνομετρικό αριθμό.
Νομίζω ότι ξεφύγαμε. Κάνεις τα εύκολα δύσκολα.forscience έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 3:52 pmΧαίρεται, λοιπόν μέχρι στιγμής η λύση που βρήκα είναι ότι το εσωτερικό γινόμενο έχει μια συγκεκριμένη γωνία θ και αυτή αν πάρουμε τον νόμο για το ορθογώνιο τρίγωνο δεν έχει απέναντι κάθετο πλευρά που μας επιτρέπει μόνο να το ορίσουμε σε τριγωνομετρικούς αριθμούς, είτε με το συνημίτονο, είτε με την διατέμνουσα. Επειδή θαρρώ πως με την διατέμνουσα η πολυπλοκότητα κατανόησης θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη απ ότι με την βοήθεια του συνημιτόνου, ορίζεται μόνο με το συνημίτονο. Στην συνέχεια το διάνυσμαείναι προβολή πάνω στο διάνυσμα
της μορφής
, τότε ορίζεται για την προβολή
=
και συνολικά έχουμε
=
. Αυτή είναι μέχρι στιγμής η λογική εξήγηση που βρήκα. Αν κάνω λάθος διορθώστε με, δεν είμαι μαθηματικός, αλλά φοιτητής ΗΜΥΣ στο πανεπιστήμιο του Ανοβέρου.
Στην ουσία αναλύεις τοforscience έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 1:15 pmΚαλησπέρα στο φόρουμ είμαι νέο μέλος εδώ. Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει, γιατί χρησιμοποιούμεσυγκεκριμένα για το εσωτερικό γινόμενο 2 διανυσμάτων και όχι πχ
;
vector.png
σε δύο κάθετες συνιστώσες, από τις οποίες η μεν
είναι κάθετη στο
και η
είναι παράλληλη στο
. Επομένως δεν θα είχε νόημα να χρησιμοποιήσεις την κάθετη συνιστώσα εφόσον τότε το εσωτερικο γινόμενο θα ήταν
.
θα αλλάξεις τρίγωνο αναφοράς και θα χρησιμοποιήσεις το πράσινο τρίγωνο . Πολύ σωστή παρατήρηση! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε με την συντέμνουσα την γωνία των δυο διανυσμάτων για το εσωτερικό γινόμενο; Γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ισχύειRatio έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 9:15 amΣτην ουσία αναλύεις τοσε δύο κάθετες συνιστώσες, από τις οποίες η μεν
είναι κάθετη στο
και η
είναι παράλληλη στο
. Επομένως δεν θα είχε νόημα να χρησιμοποιήσεις την κάθετη συνιστώσα εφόσον τότε το εσωτερικο γινόμενο θα ήταν
.
Από την άλλη πάλι αν θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσειςθα αλλάξεις τρίγωνο αναφοράς και θα χρησιμοποιήσεις το πράσινο τρίγωνο .
= υποτείνουσα/ προσκείμενη πλευρά. Μα αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός μου, διότι το εσωτερικό γινόμενο συνδυάζεται με το grad(f) και μου δείχνει την μεταβολή ενός μικρού απειροστικού στοιχείου στο χώρο. Απλά ήθελα να δω την διεύθυνση, φορά που ακολουθεί το απειροστικό στοιχείο σε συνδυασμό με το συνημίτονο και αν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που χρησιμοποιούμε το συνημίτονο. Αυτό μόνο.ΥΓ Μια συμβουλή: Επειδή διάβασα και κάποιες αναφορές στη στροφορμή και τα εξωτερικά γινόμενα, καλό είναι όχι απλά να μαθαίνεις τις έννοιες αλλά κυρίως να κατανοείς. Για να κατανοήσεις όμως πρέπει να ανατρέξεις στα στοιχειώδη αλλά με ουσιαστικές ερωτήσεις
Ξεφύγαμε τελείως, μα τελείως. Η αρχική ερώτηση ήταν γιατί στο εσωτερικό γινόμενο γράφουνεforscience έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 10:00 pmΜα αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός μου, διότι το εσωτερικό γινόμενο συνδυάζεται με το grad(f) και μου δείχνει την μεταβολή ενός μικρού απειροστικού στοιχείου στο χώρο. Απλά ήθελα να δω την διεύθυνση, φορά που ακολουθεί το απειροστικό στοιχείο σε συνδυασμό με το συνημίτονο και αν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που χρησιμοποιούμε το συνημίτονο. Αυτό μόνο.
αντί
. Και μάλιστα η ερώτηση ήταν στον φάκελο της Β' Λυκείου! Τώρα, τι δουλειά έχει εκεί το
και τα απειροστά στοιχεία στο ηλεκτροστατικό πεδίο, είναι απορίας άξιον. Και σίγουρα είναι η λάθος απάντηση σε όποιον φάκελο και αν ήταν η αρχική ερώτηση. O λόγος είναι διότι η απάντηση είναι πρωθύστερη (*). Το
και τα απειροστά στοιχεία στο ηλεκτροστατικά πεδίο ήλθαν μετά το εσωτερικό γινόμενο.
που μεταθέτει το σημείο εφαρμογής της κατά το συγγραμμικό διάνυσμα
. Το αποτέλεσμα είναι
αν τα δύο διανύσματα είναι ομόρροπα και
αν είναι αντίρροπα.
αναλύεται σε δύο συνιστώσες, μία κάθετη και μια παράλληλη προς
. Η κάθετη συνιστώσα δεν παράγει έργο (όπως αποδεικνύει η Φυσική), ενώ η παράλληλη αποτελεί την προβολή της δύναμης στο
. Το μέτρο της παράλληλης συνιστώσας (προβολής) είναι
. Το έργο δηλαδή κατουσίαν αφορά την μετακίνηση της προβολής της
στη μετατόπιση
, που είναι συγγραμμικά διανύσματα.
. Δύσκολα άλλος τριγωνομετρικός αριθμός θα ήταν βολικός για την έφραση αυτή.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 15 επισκέπτες