Ανθρώπινη επαφή

Συντονιστής: ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Ανθρώπινη επαφή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τρί Φεβ 11, 2025 10:03 am

Ανθρώπινη  επαφή.png
Ανθρώπινη επαφή.png (19.24 KiB) Προβλήθηκε 565 φορές
\bigstar Στην πλευρά BC του - διαστάσεων a \times b - ορθογωνίου ABCD , εντοπίστε σημείο O , τέτοιο ώστε ο κύκλος :

(O,OB) , να εφάπτεται εξωτερικά του κύκλου διαμέτρου AD . Αν το O συμπέσει με το C , βρείτε τον λόγο : \dfrac{a}{b} .

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
duamba

Re: Ανθρώπινη επαφή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από duamba » Τρί Φεβ 11, 2025 1:39 pm

KARKAR έγραψε:
Τρί Φεβ 11, 2025 10:03 am
\bigstar Στην πλευρά BC του - διαστάσεων a \times b - ορθογωνίου ABCD , εντοπίστε σημείο O , τέτοιο ώστε ο κύκλος :
(O,OB) , να εφάπτεται εξωτερικά του κύκλου διαμέτρου AD . Αν το O συμπέσει με το C , βρείτε τον λόγο : \dfrac{a}{b} .
Φέρνω την διαγώνιο DB η οποία θα τμήσει τον κύκλο GDA στο S.
Φέρνω και την γραμμή GS (η οποία εντελώς τυχαία τέμνει την BC στο C) και έχω \angle GSD = \angle CSB ως κατακορυφήν και \angle GDS = \angle SBC ως εντός εναλλάξ.
Επειδή η ευθεία GC είναι το άθροισμα των ακτίνων των κύκλων GDS και CBS, το S είναι σημείο επαφής.

Αν DA = a και DC = b απο το πυθαγόρειο θεώρημα έχω:
\frac{a}{2}^2 + b^2 = (\frac{a}{2}+a)^2 \Leftrightarrow \ldots \Leftrightarrow 2a^2 = b^2 \Leftrightarrow \ldots \Leftrightarrow\boxed{\frac{a}{b} = \frac{\sqrt{2}}{2}}
epafi.png
epafi.png (23.38 KiB) Προβλήθηκε 543 φορές

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Φεβ 11, 2025 2:05 pm

duamba, καλώς ήλθες στο φόρουμ.

'Εχω δύο σχόλια να κάνω.
duamba έγραψε:
Τρί Φεβ 11, 2025 1:39 pm
Φέρνω την διαγώνιο DB η οποία θα τμήσει τον κύκλο GDA στο S.
Φέρνω και την γραμμή GS (η οποία εντελώς τυχαία τέμνει την BC στο C)
Και τα δύο αυτά θέλουν εξήγηση: Είναι μεν σωστά αλλά πρέπει α) πρώτον να τεκμηριωθεί γιατί DB θα τμήσει τον κύκλο στο S και β) δεύτερον να εξηγηθεί η φράση "εντελώς τυχαία τέμνει..." . Στα Μαθηματικά τεκμηρίωση με επιχείρημα ότι κάτι έγινε "τυχαία¨, δεν έχουν θέση.

Επίσης, θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζεις ότι η άσκηση έχει και ένα πρώτο μέρος, που προσπεράστηκε.

Άβαταρ μέλους
duamba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από duamba » Τρί Φεβ 11, 2025 3:00 pm

Χαίρετε κ. Λάμπρου,

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, ένας λόγος που ποστάρω εδώ είναι για να αναδειχθούν τα κενά που έχω στα μαθηματικά.
Η φράση "εντελώς τυχαία" ήταν μια χιουμοριστική πινελιά. Ως ερασιτέχνης επέτρεψα στον εαυτό μου την έλλειψη αυστηρότητας, όμως παρέβλεψα ότι ίσως να με διαβάζουν και μαθητές που έχουν να κάνουν με εξετάσεις.

Σχεδίασα την κατασκευή έτσι ώστε να απαντήσω στο δεύτερο ερώτημα και όντως έτσι προσπεράστηκε το πρώτο.
Το σημείο O λοιπόν εντοπίζεται ακριβώς εκεί που τέμνει η GS την απέναντι πλευρά.

Ως προς το γιατί η DB θα τμήσει τον κύκλο, διαισθητικά η απάντηση που μου έρχεται είναι οτι η γωνία της διαγωνίου ενός ορθογωνίου παραλληλογράμμου είναι πάντα μικρότερη απο 90^{\circ} και μεγαλύτερη απο 0^{\circ} όμως δεν μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα κάποια απόδειξη.

konargyr14

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από konargyr14 » Τρί Φεβ 11, 2025 5:49 pm

Έστω ότι το πρόβλημα είναι λυμένο. Θεωρoύμε την κοινή εφαπτομένη του κύκλου \displaystyle{(O,OB)} και του ημικυκλίου διαμέτρου AD και έστω E η τομή της με την πλευρά AB. Τότε είναι AE = SE και SE = EB αφού πρόκειται για κοινά εφαπτόμενα τμήματα του κύκλου διαμέτρου AD και του κύκλου (O,OB) αντίστοιχα. Άρα το S ανήκει στο ημικύκλιο διαμέτρου AB. Συνεπώς το σημείο S θα βρίσκεται στην τομή των ημικυκλίων διαμέτρου AB και AD και έτσι προσδιορίζουμε εύκολα την θέση του σημείου O (φέρνοντας την μεσοκάθετο του SB). Για το δεύτερο ερώτημα, αν G το μέσον του AD, τότε τα κέντρα G, C των κύκλων (G,GA) και (C,CB) καθώς και το σημείο επαφής τους S θα είναι συνευθειακά (SE \perp GS και SE \perp CS \implies G, S, C συνευθειακά). Συνεχίζοντας παραπάνω όπως ο χρήστης duamba με Πυθαγόρειο θεώρημα προκύπτει ο ζητούμενος λόγος \frac{a}{b} = \frac{\sqrt{2}}{2}.
.
1.PNG
1.PNG (53.16 KiB) Προβλήθηκε 496 φορές

Κωνσταντίνος Α.
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες