Δίνεται η συνάρτηση:

α) Να βρείτε το πεδίο ορισμού της f (Το βρήκα
)β) Αν 2f(1) = 3f(0)+5, να αποδείξετε ότι η f γίνεται f(x)=x-3 (Και εδώ έχω το πρόβλημα....)
Συντονιστής: stranton

)tasos_dekas έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 9:06 pmΓεια σας, έχει πέσει στα χέρια μου ένα θέμα σχετικά με τις συναρτήσεις στο οποίο δυσκολεύομαι σε ένα σκέλος. Δεν είχαμε προλάβει να τα διδαχθούμε όλα λόγω των έκτακτων συνθηκών και το βιβλίο δε με βοηθάει.
Δίνεται η συνάρτηση:
α) Να βρείτε το πεδίο ορισμού της f (Το βρήκα)
β) Αν, να αποδείξετε ότι η
γίνεται
(Και εδώ έχω το πρόβλημα....)
; Πόσο το
; Κάνε τη διαφορά
. Πόσο βγαίνει;
Δεν βγαίνει χ-3...Tolaso J Kos έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 9:52 pmtasos_dekas έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 9:06 pmΓεια σας, έχει πέσει στα χέρια μου ένα θέμα σχετικά με τις συναρτήσεις στο οποίο δυσκολεύομαι σε ένα σκέλος. Δεν είχαμε προλάβει να τα διδαχθούμε όλα λόγω των έκτακτων συνθηκών και το βιβλίο δε με βοηθάει.
Δίνεται η συνάρτηση:
β) Αν, να αποδείξετε ότι η
γίνεται
(Και εδώ έχω το πρόβλημα....)
Κανένα πρόβλημα. Πόσο είναι το; Πόσο το
; Κάνε τη διαφορά
. Πόσο βγαίνει;
Φαίνεται περίεργο αλλά η απάντησηtasos_dekas έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 9:06 pmΔίνεται η συνάρτηση:
που δίνεις δεν είναι σωστή. Η σωστή απάντηση είναι ως προς τα
.
πρέπει να είναι μέρος της εκφώνησης. Μήπως ξέχασες (εσύ ή ο θεματοθέτης) να το συμπεριλάβεις;Ξέχασα να αναφέρω ότι δίνειMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 10:24 pmΦαίνεται περίεργο αλλά η απάντησηtasos_dekas έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 9:06 pmΔίνεται η συνάρτηση:
που δίνεις δεν είναι σωστή. Η σωστή απάντηση είναι ως προς τα
.
To αφήνω να το σκεφθείς. Για την ώρα τονίζω ότι η εκφώνηση έχει πρόβλημα. Τοπρέπει να είναι μέρος της εκφώνησης. Μήπως ξέχασες (εσύ ή ο θεματοθέτης) να το συμπεριλάβεις;

Κάτι δεν λες καλά. Πρώτα απ' όλα σίγουρα η άσκηση μιλά για
; Τι ακριβώς εννοεί; (Εγώ ξέρω, αλλά το θέμα είναι αν εσύ μεταφέρεις σωστά τα δεδομένα). Τι καταλαβαίνεις εσύ για το
; Πού είδες τον ορισμό ή, έστω, τον συμβολισμό; Υπάρχει στο βιβλίο σου;Έγινε λάθος στην πληκτρολόγηση. Εννοώ άνισο.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 11:15 pmΚάτι δεν λες καλά. Πρώτα απ' όλα σίγουρα η άσκηση μιλά για; Τι ακριβώς εννοεί; (Εγώ ξέρω, αλλά το θέμα είναι αν εσύ μεταφέρεις σωστά τα δεδομένα). Τι καταλαβαίνεις εσύ για το
; Πού είδες τον ορισμό ή, έστω, τον συμβολισμό; Υπάρχει στο βιβλίο σου;
H άσκηση είναι σίγουρα λάθος καθώς δεν υπάρχει τιμή τουtasos_dekas έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 9:06 pmΓεια σας, έχει πέσει στα χέρια μου ένα θέμα σχετικά με τις συναρτήσεις στο οποίο δυσκολεύομαι σε ένα σκέλος. Δεν είχαμε προλάβει να τα διδαχθούμε όλα λόγω των έκτακτων συνθηκών και το βιβλίο δε με βοηθάει.
Δίνεται η συνάρτηση:
β) Αν 2f(1) = 3f(0)+5, να αποδείξετε ότι η f γίνεται f(x)=x-3 (Και εδώ έχω το πρόβλημα....)
έτσι ώστε να προκύψει 
, ισοδύναμα
, από όπου
. Βάζοντας αυτή την τιμή στο
δίνει
.Από ένα φύλλο εργασίας. https://drive.google.com/open?id=1tMyNo ... V_3oGff838Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 2:31 amH άσκηση είναι σίγουρα λάθος καθώς δεν υπάρχει τιμή τουtasos_dekas έγραψε: ↑Κυρ Απρ 26, 2020 9:06 pmΓεια σας, έχει πέσει στα χέρια μου ένα θέμα σχετικά με τις συναρτήσεις στο οποίο δυσκολεύομαι σε ένα σκέλος. Δεν είχαμε προλάβει να τα διδαχθούμε όλα λόγω των έκτακτων συνθηκών και το βιβλίο δε με βοηθάει.
Δίνεται η συνάρτηση:
β) Αν 2f(1) = 3f(0)+5, να αποδείξετε ότι η f γίνεται f(x)=x-3 (Και εδώ έχω το πρόβλημα....)έτσι ώστε να προκύψει
Πράγματι, συγκρίνοντας σταθερούς όρους πρέπει
, ισοδύναμα
, από όπου
. Βάζοντας αυτή την τιμή στο
δίνει
.
Από που είναι η άσκηση για να δούμε με τα μάτια μας ότι είναι όπως την περιγράφεις;
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Προφανώς η άσκηση έχει τυπογραφικό σφάλμα ή, απλά, είναι λάθος.tasos_dekas έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 7:34 amΑπό ένα φύλλο εργασίας. https://drive.google.com/open?id=1tMyNo ... V_3oGff838
Εγώ την ανέβασα, την άσκηση μου την έδωσε ο καθηγητής. Δε ξέρω από που τη βρήκε. Πάντως πως θα τη λύσω?Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 11:50 amΕυχαριστώ για την ανταπόκριση. Προφανώς η άσκηση έχει τυπογραφικό σφάλμα ή, απλά, είναι λάθος.tasos_dekas έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 7:34 amΑπό ένα φύλλο εργασίας. https://drive.google.com/open?id=1tMyNo ... V_3oGff838
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά δυστυχώς στο ίντερνετ τα διαμάντια είναι ανακατωμένα με τα χαλίκια. Χρειάζεται πολύ προσοχή στο θέμα τι ακριβώς διαβάζουμε.
Θα με έτρωγε η περιέργεια να μάθω ποια είναι η πηγή της ανάρτησης στο googledrive. Υποθέτω ότι δεν βρήκες τυχαία την παραπομπή αλλά κάποιος σε παρέπεμψε σε αυτήν.
Ευχαριστώ και πάλι.tasos_dekas έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 1:08 pmΕγώ την ανέβασα, την άσκηση μου την έδωσε ο καθηγητής. Δε ξέρω από που τη βρήκε. Πάντως πως θα τη λύσω?
Μου έστειλε αυτό : Στην 11 β , θα βρεις πρώτα το λ από την σχέση 2f(1) = 3f(0) + 5 ( για τα f(1) και f(0) αντικαθιστάς στην f(x) όπου x= 1 και x=0 αντίστοιχα ) και στη συνέχεια θα το αντικαταστήσεις στην f(x) για να σου βγει το ζητούμενο f(x) = x - 3. Καλή συνέχεια!Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 3:18 pmΕυχαριστώ και πάλι.tasos_dekas έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 1:08 pmΕγώ την ανέβασα, την άσκηση μου την έδωσε ο καθηγητής. Δε ξέρω από που τη βρήκε. Πάντως πως θα τη λύσω?
Πώς θα την λύσεις; Ίσως δεν έχεις καταλάβει τι σου λέμε παραπάνω, αφού σου έδειξα ότι η άσκηση είναι λάθος. Από εκεί και πέρα, τι να λύσεις.
Μπορείς ζητήσεις από τον Καθηγητή σου να την ξαναδεί, ώστε να εντοπίσει το τυπογραφικό ή άλλο σφάλμα. Στο τέλος θα μπορούσες να τον παραπέμψεις στα παραπάνω.
Περιμένουμε να ακούσουμε τις εξελίξεις στο θέμα.

Πάλι τα ίδια, και νομίζω ότι δεν καταλαβαινόμαστε. Δεν χρειάζομαι υπόδειξη για την λύση, που έτσι και αλλιώς είναι το προφανές βήμα και, κυρίως, γιατί η άσκηση είναι λάθος.tasos_dekas έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 5:35 pm
Μου έστειλε αυτό : Στην 11 β , θα βρεις πρώτα το λ από την σχέση 2f(1) = 3f(0) + 5 ( για τα f(1) και f(0) αντικαθιστάς στην f(x) όπου x= 1 και x=0 αντίστοιχα ) και στη συνέχεια θα το αντικαταστήσεις στην f(x) για να σου βγει το ζητούμενο f(x) = x - 3. Καλή συνέχεια!
(που θα την βρούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) η άσκηση ισχυρίζεται ότι ισχύει
. Με άλλα λόγια η άσκηση μας λέει ότι για την συγκεκριμένη τιμή του
(αν ήταν σωστή η άσκηση) θα ίσχυε
.
να ισχύει
να ισχύει
κι συγχρόνως 
, δηλαδή
. H λύση της τελευταίας είναι 
, ισοδύναμα
. Αυτή όμως δεν ισχύει.
έτσι ώστε να ισχύει
. Δηλαδή, όσο και να προσπαθούμε, δεν θα βρούμε τιμή του
που να δίνει το συμπέρασμα. Συνεπώς η άσκηση έχει πρόβλημα.Μου είπε ότι λύνεται και θα μου το δείξει από κοντά. Ωστόσο αντιμετωπίζω ακόμα ένα πρόβλημα. Στην παρακάτω άσκηση Βρήκα ότι α=2 στο β) χ=6 και χ=2 αλλά κολλάω στο γ ερώτημα. Πιο συγκεκριμένα, δεν καταλαβαίνω τον πρώτο αριθμό. Είναι τρίτη ρίζα της τέταρτης ρίζας του 2f(2) ή τρίτη ρίζα του τέσσερα επί ρίζα 2f(2);Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 6:30 pmΠάλι τα ίδια, και νομίζω ότι δεν καταλαβαινόμαστε. Δεν χρειάζομαι υπόδειξη για την λύση, που έτσι και αλλιώς είναι το προφανές βήμα και, κυρίως, γιατί η άσκηση είναι λάθος.tasos_dekas έγραψε: ↑Δευ Απρ 27, 2020 5:35 pm
Μου έστειλε αυτό : Στην 11 β , θα βρεις πρώτα το λ από την σχέση 2f(1) = 3f(0) + 5 ( για τα f(1) και f(0) αντικαθιστάς στην f(x) όπου x= 1 και x=0 αντίστοιχα ) και στη συνέχεια θα το αντικαταστήσεις στην f(x) για να σου βγει το ζητούμενο f(x) = x - 3. Καλή συνέχεια!
Κάνω άλλη μία προσπάθεια, γράφοντας κάπως αναλυτικότερα όσα έγραψα στο ποστ #8, παραπάνω:
Για κάποια λοιπόν τιμή του(που θα την βρούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) η άσκηση ισχυρίζεται ότι ισχύει
. Με άλλα λόγια η άσκηση μας λέει ότι για την συγκεκριμένη τιμή του
(αν ήταν σωστή η άσκηση) θα ίσχυε
.
Κάνουμε τις πράξεις μαζεύοντας ομοειδείς όρους. Θα έπρεπε λοιπόν για αυτό τονα ισχύει
Συγκρίνουμε τώρα του συντελεστές στα δύο μέρη. Θα έπρεπε λοιπόν για αυτό τονα ισχύει
κι συγχρόνως
Η δεύτερη γράφεται, δηλαδή
. H λύση της τελευταίας είναι
Πάμε τώρα να δούμε αν αυτή η τιμή ικανοποιεί την πρώτη.
Θα έπρεπε
, ισοδύναμα
. Αυτή όμως δεν ισχύει.
Με άλλα λόγια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΗ ΤΟΥέτσι ώστε να ισχύει
. Δηλαδή, όσο και να προσπαθούμε, δεν θα βρούμε τιμή του
που να δίνει το συμπέρασμα. Συνεπώς η άσκηση έχει πρόβλημα.
Εάν δεν τα καταλαβαίνεις αυτά (που συγχωρείται για έναν που τώρα τα μαθαίνει) παρακαλώ να παραπέμψεις τον Καθηγητή σου στο παρόν ποστ. Ίσως μας υποδείξει που είναι το τυπογραφικό ή άλλο λάθος στην εκφώνηση.
Αυτό νομίζω εξαντλήθηκε.Η άσκηση όπως είναι γραμμένη είναι λάθος.
tasos_dekas έγραψε: ↑Τρί Απρ 28, 2020 1:15 pmΩστόσο αντιμετωπίζω ακόμα ένα πρόβλημα. Στην παρακάτω άσκηση Βρήκα ότι α=2 στο β) χ=6 και χ=2 αλλά κολλάω στο γ ερώτημα. Πιο συγκεκριμένα, δεν καταλαβαίνω τον πρώτο αριθμό. Είναι τρίτη ρίζα της τέταρτης ρίζας του 2f(2) ή τρίτη ρίζα του τέσσερα επί ρίζα 2f(2);
https://drive.google.com/open?id=1T-lrB ... Cs6Bb8Rzvk
Αν το μεγεθύνεις φαίνεται καθαρά. Είναι: τρίτη ρίζα του τέσσερα επί ρίζα 2f(2)
george visvikis έγραψε: ↑Τρί Απρ 28, 2020 1:44 pmΑυτό νομίζω εξαντλήθηκε.Η άσκηση όπως είναι γραμμένη είναι λάθος.
Επίσης, τι εννοεί να τους συγκρίνετε?tasos_dekas έγραψε: ↑Τρί Απρ 28, 2020 1:15 pmΩστόσο αντιμετωπίζω ακόμα ένα πρόβλημα. Στην παρακάτω άσκηση Βρήκα ότι α=2 στο β) χ=6 και χ=2 αλλά κολλάω στο γ ερώτημα. Πιο συγκεκριμένα, δεν καταλαβαίνω τον πρώτο αριθμό. Είναι τρίτη ρίζα της τέταρτης ρίζας του 2f(2) ή τρίτη ρίζα του τέσσερα επί ρίζα 2f(2);
Αν το μεγεθύνεις φαίνεται καθαρά. Είναι: τρίτη ρίζα του τέσσερα επί ρίζα 2f(2)
Έλεος πια! Δηλαδή θα σου πει σε κανένα μήνα από τώρα;
Γιώργο, και εγώ νόμιζα ότι εξαντλήθηκε το θέμα αλλά εδώ φαίνεται ότι έχουμε μία κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι ο Καθηγητής δεν είδε τα παραπάνω για το πρόβλημα με την άσκηση και, καλή τη πίστη, εμμένει στην αρχική του θέση.george visvikis έγραψε: ↑Τρί Απρ 28, 2020 1:44 pmΑυτό νομίζω εξαντλήθηκε.Η άσκηση όπως είναι γραμμένη είναι λάθος.
.tasos_dekas έγραψε: ↑Τρί Απρ 28, 2020 1:15 pm... Πιο συγκεκριμένα, δεν καταλαβαίνω τον πρώτο αριθμό. Είναι τρίτη ρίζα της τέταρτης ρίζας του 2f(2) ή τρίτη ρίζα του τέσσερα επί ρίζα 2f(2);
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης