Δυο σας και μόνη μου

Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, george visvikis

Άβαταρ μέλους
KARKAR

Δυο σας και μόνη μου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KARKAR » Τρί Ιούλ 04, 2023 11:03 am

Δυο σας  και μόνη μου.png
Δυο σας και μόνη μου.png (20.1 KiB) Προβλήθηκε 971 φορές
Τα σημεία A , C , B , D είναι συνευθειακά και τα ημικύκλια διαμέτρων AB , CD τέμνονται στο σημείο T .

Η χορδή PT του πρώτου ημικυκλίου εφάπτεται στο δεύτερο και έχει μέσο το M , αντίστοιχα ορίζεται η QT

με μέσο N . Η PQ τέμνει τα δύο τόξα κατά σειρά στα σημεία E , F , ενώ οι ME , NF τέμνονται στο S .

Δείξτε ότι : \omega=\phi+\theta . ( Ένας άγραφος κανόνας λέει ότι στα δεδομένα μιας άσκησης , "απαγορεύεται"
να εμφανίζονται περισσότερα από 10 σημεία . Εδώ ο κανόνας παραβιάστηκε ! :oops: )

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Doloros
Επιμελητής

Re: Δυο σας και μόνη μου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Doloros » Τρί Ιούλ 04, 2023 12:38 pm

KARKAR έγραψε:
Τρί Ιούλ 04, 2023 11:03 am
Δυο σας και μόνη μου.pngΤα σημεία A , C , B , D είναι συνευθειακά και τα ημικύκλια διαμέτρων AB , CD τέμνονται στο σημείο T .

Η χορδή PT του πρώτου ημικυκλίου εφάπτεται στο δεύτερο και έχει μέσο το M , αντίστοιχα ορίζεται η QT

με μέσο N . Η PQ τέμνει τα δύο τόξα κατά σειρά στα σημεία E , F , ενώ οι ME , NF τέμνονται στο S .

Δείξτε ότι : \omega=\phi+\theta . ( Ένας άγραφος κανόνας λέει ότι στα δεδομένα μιας άσκησης , "απαγορεύεται"
να εμφανίζονται περισσότερα από 10 σημεία . Εδώ ο κανόνας παραβιάστηκε ! :oops: )
Αρκεί να δειχθεί ότι το τετράπλευρο TESN είναι εγγράψιμο.

Η δέσμη : \left( {TP,TS\backslash TC,TD} \right) είναι αρμονική και αναγκαστικά το S είναι το συμμετρικό του T με άξονα συμμετρίας την ευθεία AB.
Δυο σας και μόνη μου.png
Δυο σας και μόνη μου.png (35.06 KiB) Προβλήθηκε 943 φορές
Τώρα το τετράπλευρο TESQ είναι εγγράψιμο και άρα \widehat {\theta _{}^{}} = \widehat {{\omega _1}} και όμοια , \widehat {\phi _{}^{}} = \widehat {{\omega _2}}.

Το ζητούμενο φανερό .

Aba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Aba » Τρί Ιούλ 04, 2023 5:00 pm

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-07-04 164109.png
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-07-04 164109.png (76.41 KiB) Προβλήθηκε 901 φορές
Φέρουμε TE και ΤF. Η \angle PTE=\angle QTE και\angle TPF=\angle FTQ, ως γωνίες χορδής-εφαπτομένης.
Επομένως, το τρίγωνο ΕΤΡ είναι όμοιο με το ΤFQ. Το τρίγωνο TFQ έχει στραφεί σε σχέση με το ΕΤΡ κατά γωνία \angle TFE
Άρα και η γωνία των διαμέσων τους θα είναι \angle MSN=\angle TFE.
Eπομένως, \widehat{\omega }=\angle MSN= \angle TFE=180-180+\angle FTQ+\angle TQF=\angle FTQ+\angle TQF=\widehat{\phi }+\widehat{\theta }

Μιχάλης Τσουρακάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Τσουρακάκης » Τετ Ιούλ 05, 2023 1:09 am

KARKAR έγραψε:
Τρί Ιούλ 04, 2023 11:03 am
Δυο σας και μόνη μου.pngΤα σημεία A , C , B , D είναι συνευθειακά και τα ημικύκλια διαμέτρων AB , CD τέμνονται στο σημείο T .

Είναι προφανής (υπό χορδής-εφαπτομένης) η ισότητα των πράσινων όπως και των κόκκινων γωνιών του σχήματος

Θα αποδείξουμε ισοδύναμα ότι τα M,T,N,S είναι ομοκυκλικά

Έστω ότι οι μεσοκάθετες των PT,TQ τέμνονται στο I οπότε \angle I+MTN=180^0

Θα αποδείξουμε ότι \angle I= \angle S \Leftrightarrow M,I,S,N ομοκυκλικά

Είναι \triangle PET \simeq  \triangle TFQ \Rightarrow  \dfrac{PT}{TQ}= \dfrac{TE}{QF} \Rightarrow  \dfrac{TM}{NQ} =\dfrac{TE}{QF}  \Rightarrow  \triangle MTE \simeq  \triangle NFQ

Επομένως \angle EMT= \angle FNQ άρα και \angle IMS= \angle INS ως συμπληρώματα αυτών

άρα M,I,S,N ομοκυκλικά και το ζητούμενο έπεται.
δυο σας και μόνη μου.png
δυο σας και μόνη μου.png (28.3 KiB) Προβλήθηκε 850 φορές

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Επίπεδο Θαλή/Ευκλείδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης