οι οποίοι ικανοποιούν την ακόλουθη σχέση:

Να βρεθεί το μέγιστο της παράστασης:

Σημείωση:
Η άσκηση αυτή προέκυψε από την άσκηση του Μιχάλη με τίτλο:
""Κυκλική" ανισότητα με χαριτωμένη λύση"
Συντονιστές: achilleas, emouroukos, silouan

.
η απάντηση είναι
. Πράγματι, με χρήση της απλής και γνωστής
έχουμε
. Άρα
, με ισότητα όταν 
άρτιος και
η απάντηση είναι
. Πράγματι, για
έχουμε από το τέχνασμα που είδαμε εδώ 
με ισότητα όταν
.
περιττός και
η απάντηση είναι και πάλι
αλλά δεν ξέρω λύση εντός φακέλου. Είναι προσιτή με Πολλαπλασιαστές Lagrange αλλά δεν ξέρω να την λύσω στοιχειωδώς, εκτός από μέθοδο που χάνομαι στις πράξεις. Μάλλον κάτι δεν βλέπω σωστά.
περιττός και
.Γράφω μια λύση που βασίζεται σε αυτό που ξέρουμε για άρτιο.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 31, 2025 12:21 pm
Γράφω μέρος της απάντησης. Μου άρεσε σαν άσκηση αλλά (βλέπε παρακάτω) για κάποιες περιπτώσεις δεν ξέρω λύση εντός φακέλου. Γράφω ό,τι ξέρω για να έλθει και πάλι η άσκηση στην επιφάνεια.
θεωρούμε 
είναι ο ελάχιστος από τους αριθμούς και θα αποδείξουμε ότι

αφού τώρα στο δεξί μέλος έχουμε άρτιο το πλήθος από μεταβλητές με άθροισμα
..
στο δεξί μέλος δεν τον βλέπω στο ίσο του αριστερό. Χάνω κάτι;Ευχαριστώ, έχετε δίκιο, αλλά ευτυχώς δεν παίζει ρόλο.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 01, 2025 1:34 pm.
Σιλουανέ, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά τον όροστο δεξί μέλος δεν τον βλέπω στο ίσο του αριστερό. Χάνω κάτι;
KDORTSI έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 10, 2025 7:24 pmΔίνονται οι μη αρνητικοί αριθμοί
οι οποίοι ικανοποιούν την ακόλουθη σχέση:
Να βρεθεί το μέγιστο της παράστασης:
Σημείωση:
Μιχάλη καλησπέρα...
Και εγώ προτείνοντας την άσκηση αυτή, όπως ανάφερα στο πρώτο μου μήνυμα
είχα την εικασία πως θα μπορούσε να λυθεί με κλασσικό τρόπο. Και η ιδέα αυτή
προέκυψε από τις επιμέρους περιπτώσεις:
1) Για![]()
2) Για
Και για τις δυο περιπτώσεις εφάρμοσα την ίδια μέθοδο και βρήκα για την πρώτη περίπτωση ως μέγιστο το.
Όμως για τη δεύτερη περίπτωση βρήκα κάτι διαφορετικό.
Αναπτύσσω την ιδέα μου:
Έστω
Τότε η (1) γράφεται:
Μετά μερικές πράξεις στην (2) καταλήγουμε:
Δηλαδή:
Ή ακόμα:
Όμως είναι:![]()
Δηλαδή:
Για την παράσταση:θεωρούμε τον ελάχιστο
κάποιον από τους τέσσερες αριθμούς
και τότε θα ισχύει:
Τελικά η (5) από τις (6) και (7) γίνεται:
και συνεπώς:
Δηλαδή:
Σημείωση: Η εικασία μου χωρίς να την έχω αποδείξει είναι αν η μέθοδος αυτή γενικεύεται...Ας το δουν πιο φράσκα μυαλά...
Κώστας Δόρτσιος
Η άσκηση αυτή προέκυψε από την άσκηση του Μιχάλη με τίτλο:
""Κυκλική" ανισότητα με χαριτωμένη λύση"
Δεν χρειάζεται να υποθέσουμε για άρτιο. Μια επαγωγή αρκεί .Απλά στο επαγωγικό βήμα να βάλουμε ότι οsilouan έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 01, 2025 12:45 pmΓράφω μια λύση που βασίζεται σε αυτό που ξέρουμε για άρτιο.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 31, 2025 12:21 pm
Γράφω μέρος της απάντησης. Μου άρεσε σαν άσκηση αλλά (βλέπε παρακάτω) για κάποιες περιπτώσεις δεν ξέρω λύση εντός φακέλου. Γράφω ό,τι ξέρω για να έλθει και πάλι η άσκηση στην επιφάνεια.
Γιαθεωρούμε
Έστω ότι οείναι ο ελάχιστος από τους αριθμούς και θα αποδείξουμε ότι
Πράγματι η τελευταία ανάγεται στο
που προφανώς ισχύει. Άρααφού τώρα στο δεξί μέλος έχουμε άρτιο το πλήθος από μεταβλητές με άθροισμα
.
είναι ο ελάχιστος από τους αριθμούς (μπορούμε λόγω κυκλικότητας)Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες