Να αποδειχθεί ότι για κάθε
ακεραίους (
)
τουλάχιστον
από τα κλάσματα
είναι ακέραιοι, όπου με
συμβολίζουμε τον μικρότερο ακέραιο μεγαλύτερο ή ίσο του
.Συντονιστές: emouroukos, achilleas, silouan
ακεραίους (
)
τουλάχιστον
από τα κλάσματα
συμβολίζουμε τον μικρότερο ακέραιο μεγαλύτερο ή ίσο του
.Τα κλάσματα είναι ακέραιοι όταν και οι δύο προσθετέοι είναι άρτιοι ή και οι δύο περιττοί.thepigod762 έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 22, 2022 3:45 pmΜια δική μου κατασκευή:
Να αποδειχθεί ότι για κάθεακεραίους (
)
τουλάχιστον
από τα κλάσματα
είναι ακέραιοι, όπου μεσυμβολίζουμε τον μικρότερο ακέραιο μεγαλύτερο ή ίσο του
.
άρτιοι και
περιττοί, όπου
. Τα επιτρεπτά ζεύγη άρτιων είναι
και περιττών
. Παρατηρούμε τώρα ότι ισχύει η ανισότητα
(ισοδυναμεί με την
) και μάλιστα είναι γνήσια αν
.
. Αν τώρα η ανισότητα είναι γνήσια (περίπτωση
) και επειδή το αριστερό μέλος είναι φυσικός, έπεται το ζητούμενο. Αν πάλι
τότε το
είναι άρτιος,
, και σε αυτή την περίπτωση ο
είναι φυσικός, οπότε ίσος με το
, οπότε πάλι τελειώσαμε. Έτσι ακριβώς το σκέφτηκα, μόνο που έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ηMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 22, 2022 4:24 pmΤα κλάσματα είναι ακέραιοι όταν και οι δύο προσθετέοι είναι άρτιοι ή και οι δύο περιττοί.thepigod762 έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 22, 2022 3:45 pmΜια δική μου κατασκευή:
Να αποδειχθεί ότι για κάθεακεραίους (
)
τουλάχιστον
από τα κλάσματα
είναι ακέραιοι, όπου μεσυμβολίζουμε τον μικρότερο ακέραιο μεγαλύτερο ή ίσο του
.
Χωρίζουμε τους δοθέντες αριθμούς σε άρτιους και περιττούς. Έστω λοιπόν ότι υπάρχουνάρτιοι και
περιττοί, όπου
. Τα επιτρεπτά ζεύγη άρτιων είναι
και περιττών
. Παρατηρούμε τώρα ότι ισχύει η ανισότητα
(ισοδυναμεί με την
) και μάλιστα είναι γνήσια αν
.
Δηλαδή τα ως άνω ζεύγη είναι. Αν τώρα η ανισότητα είναι γνήσια (περίπτωση
) και επειδή το αριστερό μέλος είναι φυσικός, έπεται το ζητούμενο. Αν πάλι
τότε το
είναι άρτιος,
, και σε αυτή την περίπτωση ο
είναι φυσικός, οπότε ίσος με το
, οπότε πάλι τελειώσαμε.
Edit: Αντικατέστησα την αρχική μου απόδειξη με την παραπάνω. Η αρχική ήταν εσφαλμένη γιατί μετρούσα δύο φορές κάποιους όρους ενώ δεν μετρούσα κάποιους άλλους.

ανν 
είναι

Δεν κάνεις λάθος αλλά παρατήρησε ότι αυτή που γράφεις και αυτή που χρησιμοποίησα είναι ισοδύναμες. Μάλιστα, ανάγονται και οι δύο ως ισοδύναμες τηςthepigod762 έγραψε: ↑Τετ Ιαν 26, 2022 3:45 pmΈτσι ακριβώς το σκέφτηκα, μόνο που έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται η
Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
.Μα φυσικάMihalis_Lambrou έγραψε: ↑Τετ Ιαν 26, 2022 6:23 pmΔεν κάνεις λάθος αλλά παρατήρησε ότι αυτή που γράφεις και αυτή που χρησιμοποίησα είναι ισοδύναμες. Μάλιστα, ανάγονται και οι δύο ως ισοδύναμες τηςthepigod762 έγραψε: ↑Τετ Ιαν 26, 2022 3:45 pmΈτσι ακριβώς το σκέφτηκα, μόνο που έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται η
Διορθώστε με αν κάνω λάθος..

είναι σταθερό, δηλαδή όταν
. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και αν είχαμε περισσότερους όρους λόγω της κυρτότητας της
.Ας επεκταθώ σε αυτό:

να πάρουμε
: 

μα στα αθροίσματα είχαμε συνδιασμούς των ακεραίων ανά 4 οι τρόποι
είναι 3 (χωρίς σειρά):
, όπου
το πλήθος των αριθμών
αντίστοιχα.
Επεκτείνεται, απλά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις την Cauchy-Schwarz. Θέλεις μία πιο προχωρημένη ανισότητα.thepigod762 έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 27, 2022 8:37 pmΒέβαια η γενίκευση αυτή δεν επεκτύνεται στην άσκηση των κλασμάτων και έχω περιέργεια για μια τέτοια...
Κατάλαβα. Ευχαριστώ.silouan έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 27, 2022 9:00 pmΕπεκτείνεται, απλά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις την Cauchy-Schwarz. Θέλεις μία πιο προχωρημένη ανισότητα.thepigod762 έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 27, 2022 8:37 pmΒέβαια η γενίκευση αυτή δεν επεκτύνεται στην άσκηση των κλασμάτων και έχω περιέργεια για μια τέτοια...
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης