ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 1967 ΑΛΓΕΒΡΑ

Άβαταρ μέλους
parmenides51
Επικοινωνία:

ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 1967 ΑΛΓΕΒΡΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parmenides51 » Τετ Οκτ 09, 2013 8:54 am

1. Να απλοποιηθεί το κλάσμα \displaystyle{\frac{x^2-4xy+3y^2+4x-2y-5}{x^2-2xy+y^2-x+y}=\frac{A}{B}}

2. Να λυθεί (στο \displaystyle{\mathbb{C}}) η εξίσωση \displaystyle{x^2-3x+6=3\sqrt{x^2-3x+4}}

3. Να λυθεί το σύστημα \left\{ \begin{array}{l} 
2^{2x^2}-(1+i)^{8y}=240\\ 
2\log x -\log y= \log 4 
\end{array} \right.

Σημειώση: Τα κόκκινα γράμματα είναι συμπλήρωση δική μου με βάση την λύση που έχω, της εποχής εκείνης.

Άβαταρ μέλους
Σ. Διονύσης
Τοποθεσία: Milky Way,Orion Arm, Solar System, 3rd Planet(Earth)

Re: ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 1967 ΑΛΓΕΒΡΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σ. Διονύσης » Τετ Οκτ 09, 2013 9:28 am

parmenides51 έγραψε: 2. Να λυθεί (στο \displaystyle{\mathbb{C}}) η εξίσωση \displaystyle{x^2-3x+6=3\sqrt{x^2-3x+4}}
Θέτουμε \displaystyle{x^2-3x+4=a \in\mathbb{C}} και έχουμε:

\displaystyle{a+2=2\sqrt{a}\Rightarrow (a+2)^2=9a\Leftrightarrow a^2-5a+4=0\Leftrightarrow (a-4)(a-1)=0}. Άρα:

\displaystyle{\begin{aligned}a  = 4  & \Leftrightarrow x^2-3x=0 \\ & \Leftrightarrow x(x-3)=0 \\ & \Leftrightarrow x=3 \wedge x=0 \end{aligned} \qquad \wedge \qquad a=1  \Leftrightarrow x^2-3x +3=0 \; \; \mu\epsilon \; \;  D=-3 \\ \rightarrow x_{1,2}=\frac{3\pm i\sqrt{3}}{2}\begin{cases}x_1=\frac{3+ i\sqrt{3}}{2} \\ x_2=\frac{3 - i\sqrt{3}}{2}\end{cases}}

Εύκολα βλέπουμε ότι οι παραπάνω αριθμοί επαληθεύουν την εξίσωση.

My System:
Case:CoolerMaster HAF-X
CPU:i7-2600k @5.0GHz @1.43v
RAM:Corsair Dominator GT 32GB 2133MHz
GPU:ATI RADEON HD6990 4GB @950MHz @1450MHz
Mobo:GIGABYTE Z68X-UD7-B3
SSD:Corsair Force GS 240GB
HDD:WD Caviar Black 2TB
CPU cooler:CoolerMaster V10
Headphones:V-moda M100
Audio interface:RME Babyface
Άβαταρ μέλους
exdx
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από exdx » Τετ Οκτ 09, 2013 10:04 am

2. Να λυθεί (στο \displaystyle{\mathbb{C}}) η εξίσωση \displaystyle{x^2-3x+6=3\sqrt{x^2-3x+4}}

Σχόλιο : Αν \displaystyle{\,\,x \in C\,\,} , με τα σημερινά δεδομένα το σύμβολο της ρίζας δεν έχει νόημα

Λύση
Αφού :\displaystyle{{x^2} - 3x + 6 = 3\sqrt {{x^2} - 3x + 4} } , και αφού είναι
\displaystyle{\,{x^2} - 3x + 6 > 0\,\,} και \displaystyle{\,{x^2} - 3x + 4 > 0\,} , η εξίσωση παίρνει την "ισοδύναμη" μορφή :
\displaystyle{{\left( {{x^2} - 3x + 6} \right)^2} = 9({x^2} - 3x + 4)}
Θέτω : \displaystyle{\,\,{x^2} - 3x = t\,\,\,\,,t \in C\,\,\,} , οπότε ισοδύναμα :
\displaystyle{{(t + 6)^2} = 9(t + 4) \Leftrightarrow {t^2} + 3t = 0 \Leftrightarrow t = 0\,\,\,} ή \displaystyle{\,\,{\rm{ t =  - 3}}\,\,\,} .

Για \displaystyle{\,\,t = 0\,} είναι \displaystyle{{x^2} - 3x = 0 \Leftrightarrow x = 0\,\,\,,\,\,\,x = 3}
Για \displaystyle{\,\,\,t =  - 3\,\,} είναι : \displaystyle{{x^2} - 3x =  - 3 \Leftrightarrow {x^2} - 3x + 3 = 0\, \Leftrightarrow x = \frac{{3 \pm i\sqrt 3 }}{2}}

Kαλαθάκης Γιώργης
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Τετ Οκτ 09, 2013 12:43 pm

exdx έγραψε:2. Να λυθεί (στο \displaystyle{\mathbb{C}}) η εξίσωση \displaystyle{x^2-3x+6=3\sqrt{x^2-3x+4}}
Σχόλιο : Αν \displaystyle{\,\,x \in C\,\,} , με τα σημερινά δεδομένα το σύμβολο της ρίζας δεν έχει νόημα
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, χωρίς να θέλω να παρέμβω στο θέμα, γιατί πολλές φορές το βλέπω και μπερδεύομαι....
Ας υποθέσουμε ότι \displaystyle{x\in \mathbb{C}} τότε γιατί δεν έχει νόημα η \displaystyle{\sqrt{x}} όπως δεν έχει νόημα και η \displaystyle{\left ( x^2 \right )^{\frac{5}{2}}}. . Δεν έχω δει ποτέ σε ξένο βιβλίο μιγαδικών , από αυτά που έχω κάνει έξω να μην το επιτρέπουν. ... Μάλιστα ορίζουν πως \displaystyle{i=\sqrt{-1}}. Αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα, όπως γίνεται και με το \displaystyle{\sqrt[3]{x},  \, \, \, \, x\in [0, +\infty )} ; Παράδειγμα , έχω δει σε βιβλίο μιγαδικών (ξένης έκδοσης) να ορίζεται η παράσταση \displaystyle{A=\frac{\sqrt{9i}+\sqrt{4i}+\sqrt{16i}}{\sqrt{25i}-\sqrt{-25i}+\sqrt{8i}}}....

Φιλικά,
Τόλης

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Giorgos S

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos S » Τετ Οκτ 09, 2013 1:08 pm

Tolaso J Kos έγραψε:
exdx έγραψε:2. Να λυθεί (στο \displaystyle{\mathbb{C}}) η εξίσωση \displaystyle{x^2-3x+6=3\sqrt{x^2-3x+4}}
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, χωρίς να θέλω να παρέμβω στο θέμα, γιατί πολλές φορές το βλέπω και μπερδεύομαι....
Ας υποθέσουμε ότι \displaystyle{x\in \mathbb{C}} τότε γιατί δεν έχει νόημα η \displaystyle{\sqrt{x}} όπως δεν έχει νόημα και η \displaystyle{\left ( x^2 \right )^{\frac{5}{2}}}. . Δεν έχω δει ποτέ σε ξένο βιβλίο μιγαδικών , από αυτά που έχω κάνει έξω να μην το επιτρέπουν. ... Μάλιστα ορίζουν πως \displaystyle{i=\sqrt{-1}}. Αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα, όπως γίνεται και με το \displaystyle{\sqrt[3]{x},  \, \, \, \, x\in [0, +\infty )} ; Παράδειγμα , έχω δει σε βιβλίο μιγαδικών (ξένης έκδοσης) να ορίζεται η παράσταση \displaystyle{A=\frac{\sqrt{9i}+\sqrt{4i}+\sqrt{16i}}{\sqrt{25i}-\sqrt{-25i}+\sqrt{8i}}}....

Φιλικά,
Τόλης

Απ' όσο θυμάμαι είχε γίνει μια παρόμοια κουβέντα εδώ στο :logo: για τη ρίζα αρνητικού αριθμού και κατά πόσο πρέπει να διδάσκεται ή οχι...

kostas136
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas136 » Τετ Οκτ 09, 2013 2:19 pm

Για το 1ο θέμα.
Εύκολα για τον παρονομαστή καταλήγει κανείς στο

\displaystyle (x-y)(x-y-1)

Ασχολούμαστε με τον αριθμητή.

\displaystyle 2x^2-4xy+2y^2-x^2+4x-4+y^2-2y+1-2=2(x-y)^2-2+(y-1)^2-(x-2)^2=2(x-y-1)(x-y+1)-(x+y-3)(x-y-1)=(x-y-1)(x-3y+5)

Τελικά το κλάσμα ισούται με:

\displaystyle \frac{x-3y+5}{x-y}

Life is like a box of chocolates. You never know what you might find inside!
To be the Black Swan, to be perfect!
Κώστας Καπένης
kostas136
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas136 » Τετ Οκτ 09, 2013 2:31 pm

Για το 3ο θέμα.

Από την δεύτερη προκύπτει \displaystyle x^2=4y

Τότε η πρώτη γίνεται:

\displaystyle 2^{8y}-[(1+i)^4]^{2y}=240\Leftrightarrow 2^{8y}-2^{4y}-240=0

Η \displaystyle k^2-k-240=0 έχει θετική λύση το 16, άρα \displaystyle 2^{4y}=16\Leftrightarrow y=1\ ,\ x=2

Life is like a box of chocolates. You never know what you might find inside!
To be the Black Swan, to be perfect!
Κώστας Καπένης
kostas_zervos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kostas_zervos » Τετ Οκτ 09, 2013 3:11 pm

Tolaso J Kos έγραψε:

Φιλικά,
Τόλης
Κάθε μιγαδικός έχει δυο τετραγωνικές ρίζες.

π.χ. Οι τετραγωνικές ρίζες του 2i είναι οι z_1=1+i\;,\;z_2=-1-i.

Όταν λοιπόν γράψουμε \sqrt{2i} τι εννοούμε ,(ποια από τις δύο);

Στους θετικούς πραγματικούς με το σύμβολο \sqrt{a} εννοούμε τον θετικό αριθμό που στο τετράγωνο δίνει το a.

Επίσης το -1 έχει δύο τετραγωνικές ρίζες τους \pm i. Όταν δίνεται , στην ξένη βιβλιογραφία , ότι \sqrt{-1}=i , εννοεί ότι i^2=-1.

Αν κάνουμε χρήση της του συμβόλου της ρίζας μπορεί να καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα:

π.χ. 1=\sqrt{1}=\sqrt{(-1)(-1)}=\sqrt{-1}\sqrt{-1}=i\cdot i=i^2=-1 , άρα 1=-1!

Κώστας Ζερβός
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ » Πέμ Οκτ 10, 2013 1:39 pm

kostas_zervos έγραψε:
Tolaso J Kos έγραψε:

Φιλικά,
Τόλης
Κάθε μιγαδικός έχει δυο τετραγωνικές ρίζες.

π.χ. Οι τετραγωνικές ρίζες του 2i είναι οι z_1=1+i\;,\;z_2=-1-i.

Όταν λοιπόν γράψουμε \sqrt{2i} τι εννοούμε ,(ποια από τις δύο);
Aπό ένα πολύ παλαιό βιβλίο , του Σ. Γ. ΧΑΛΑΠΑ , αντιγράφω το τι γράφει σχετικά με τις τετραγωνικές ρίζες μιγαδικών:

"Την τετραγωνικήν ρίζαν του μιγαδικού \displaystyle{a+bi}, (\displaystyle{a,b\in R}), συμβολίζομεν με \displaystyle{\sqrt{a+bi}}. Συνεπώς το σύμβολον

\displaystyle{\sqrt{a+bi}} είναι δισήμαντον παριστά δε δύο μιγαδικούς αριθμούς αντιθέτους.

Δημιουργείται ούτω το πρόβλημα , ποία εκ των δύο εκάστοτε πρέπει να λαμβάνομεν. Προς τούτο γίνεται η εξής σύμβασις:

Εκ των δύο τιμών της τετραγωνικής ρίζης μιγαδικού αριθμού εκλέγομεν εκείνην η οποία , εις την περίπτωσιν όπου το

πραγματικόν της μέρος είναι διάφορον του μηδενός, έχει πραγματικόν μέρος θετικόν. Εις την περίπτωσιν δε όπου το

πραγματικόν της μέρος είναι μηδέν έχει συντελεστήν του \displaystyle{i} θετικόν."

Απάντηση

Επιστροφή σε “Εξετάσεις Σχολών”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης