και
συνεχής, επομένως
διατηρεί πρόσημο.
και
συνεχής, επομένως
διατηρεί πρόσημο.Χρήστοpana1333 έγραψε:Καλησπέρα. Θεωρώ ότι τo Δ2 έχει πρόβλημα αφού όσον αφορά τη λύση που έχω δει έως τώρα, Αφού ηγια κάθε
και η
είναι συνεχής από την υπόθεση προκύπτει ότι η
θα διατηρεί το πρόσημό της στο
![]()
είναι σαν δεχόμαστε ότι ισχύει το αντίστροφο του θεωρήματος της Σελ 262 το γ), κάτι που νομίζω δεν ισχύει.
Επίσης έχω ένσταση στη λύση, δεν μπορούμε να πούμεδιότι στο α) ουσιαστικά βρήκαμε ότι
Επίσης αν ισχύει αν0 τότε η f δεν παρουσιάζει ακρότατα και όχι αν η
δεν παρουσιάζει ακρότατα τότε
0....ειναι σαν να λέμε κάθε συνεχής είναι και παραγωγίσιμη άρα αν δεν είναι συνεχής δεν θα είναι παραγωγίσιμη και όχι αν δεν είναι παραγωγίσιμη δεν θα είναι και συνεχής! Ποια η γνώμη σας; Είναι κάτι που δε βλέπω;
οδηγεί σε άτοπο.
είναι μοναδική λύση της εξίσωσης.
που να είναι λύση της εξίσωσης. Ισxύει
(από τη γνωστή ανισότητα
με ισότητα μόνο για
) καθώς επίσης
και
.
Αν
τότε
και επειδή ισxύουν οι προϋποθέσεις του ΘΜΤ σε κάθε ένα από τα διαστήματα
άρα υπάρxουν
ώστε η εξίσωση να γράφεται:
απ΄όπου
και αφού η
είναι γνησίως αύξουσα (ως κυρτή) άρα είναι και
κι έτσι παίρνουμε
, πράγμα άτοπο αφού τα
ανήκουν σε διαφορετικά διαστήματα.
Αν
τότε
. 
άρα υπάρxουν
ώστε η εξίσωση να γράφεται:
και αφού
άρα
και αφού η
είναι γνησίως αύξουσα (ως κυρτή) άρα είναι και
, κι έτσι παίρνουμε
, πράγμα άτοπο αφού τα
ανήκουν σε διαφορετικά διαστήματα.Καλησπέρα Γιώργο άτοπο άραhsiodos έγραψε:Χρήστοpana1333 έγραψε:Καλησπέρα. Θεωρώ ότι τo Δ2 έχει πρόβλημα αφού όσον αφορά τη λύση που έχω δει έως τώρα, Αφού ηγια κάθε
και η
![]()
είναι σαν δεχόμαστε ότι ισχύει το αντίστροφο του θεωρήματος της Σελ 262 το γ), κάτι που νομίζω δεν ισχύει.
Επίσης έχω ένσταση στη λύση, δεν μπορούμε να πούμεδιότι στο α) ουσιαστικά βρήκαμε ότι
0....ειναι σαν να λέμε κάθε συνεχής είναι και παραγωγίσιμη άρα αν δεν είναι συνεχής δεν θα είναι παραγωγίσιμη και όχι αν δεν είναι παραγωγίσιμη δεν θα είναι και συνεχής! Ποια η γνώμη σας; Είναι κάτι που δε βλέπω;
προηγουμένως η παραδοχή ότι υπάρχειοδηγεί σε άτοπο.
Επομένως η παράγωγος δεν μηδενίζεται και αφού είναι συνεχής (ως παραγωγίσιμη) θα διατηρεί πρόσημο. Δεν βλέπω που υπάρχει πρόβλημα ή που εφαρμόζεται αντίστροφο που δεν ισχύει;
Πρόβλημα υπάρχει όντως στην εξής διατύπωση λύσης που έχω δει: " Επειδή η συνάρτηση δεν έχει ακρότατα η παράγωγος της δεν μηδενίζεται.'' Αυτό είναι πράγματι θεωρητικά εσφαλμένο.
και όχι για κάθε x. Το
είναι συγκεκριμένο ίσο με μηδέν.Το αντίστροφο του θεωρήματος δεν ισχύει γιατί μπορεί να ισχύειpana1333 έγραψε:Καλησπέρα. Θεωρώ ότι τo Δ2 έχει πρόβλημα αφού όσον αφορά τη λύση που έχω δει έως τώρα, Αφού ηγια κάθε
και η
![]()
με την ισότητα να ισχύει για πεπερασμένο πλήθος σημείων. Τότε η συνάρτηση είναι αύξουσα και δεν έχει ακρότατα. Εδώ έχουμε ότι η παράγωγος δεν γίνεται ποτέ ίση με το 0. Άρα διατηρεί σταθερό πρόσημο αφού είναι συνεχής.
τ.ω.
και εκεί εφαρμόζουμε fermat και καταλήγουμε σε άτοπο. Δηλαδή οποιοδήποτε σημείο, δηλαδή για κάθε σημείο.Συμφωνώ, πάνω στη βιασύνη νόμιζα ότι βγαίνει η σχέση της εκφώνησης. Άρα δεν βρίσκεται έτσι ο τύπος.achilleas έγραψε:Ούτε έτσι φαίνεται να γίνεται.NikosTheodorakis έγραψε:alexandrosvets έγραψε:Καλησπέρα σε όλους,
Παραθέτω μια αντιμετώπιση στην εύρεση της f,στο Δ θέμα, που ενδεχομένως να είναι λάθος.
Έστω ότι υπάρχει
Ηειναι 1-1,άρα από την
Από τις 1,2 προκύπτει ότι
Επίσης απο την (1) και τηνέχουμε ότι
Προσθέτοντας τις 3,4 προκυπτει άτοπο απο την εκφώνηση.
Άρα
Μπορείτε να δουλέψετε όπως προτείνετε υποθέτοντας ότι υπάρχει σημείο χο ώστε η f να είναι μεγαλύτερη από το xο και να καταλήξεις σε άτοπο. Ομοίως για μικρότερη καταλήγετε πάλι σε άτοπο. Και προκύπτει ο τύπος της f. Καλή η σκέψη σας, έτσι όπως σας λέω αποδεικνύεται ο τύπος, αν και αυτό είναι περιττό, η άσκηση βγαίνει πολύ πιο εύκολα.
Έστωγια κάποιο
. Τότε
και
.
Επίσης,.
Οι σχέσεις αυτές δε δίνουν άτοπο.
Φιλικά,
Αχιλλέας
Αν μια συνάρτηση δεν παρουσιάζει ακρότατο υπάρχει περίπτωση η παράγωγός της να μηδενίζεται συμφωνώ. Δείτε την xˆ3 της οποίας η παράγωγος μηδενίζεται στο 0, στο οποίο η συνάρτηση δεν παρουσιάζει ακρότατο.pana1333 έγραψε:Καλησπέρα. Θεωρώ ότι τo Δ2 έχει πρόβλημα αφού όσον αφορά τη λύση που έχω δει έως τώρα, Αφού ηγια κάθε
και η
![]()
Χρήστοpana1333 έγραψε:Καλησπέρα Γιώργο άτοπο άραhsiodos έγραψε:Χρήστοpana1333 έγραψε:Καλησπέρα. Θεωρώ ότι τo Δ2 έχει πρόβλημα αφού όσον αφορά τη λύση που έχω δει έως τώρα, Αφού ηγια κάθε
και η
![]()
Επομένως η παράγωγος δεν μηδενίζεται και αφού είναι συνεχής (ως παραγωγίσιμη) θα διατηρεί πρόσημο. Δεν βλέπω που υπάρχει πρόβλημα ή που εφαρμόζεται αντίστροφο που δεν ισχύει;
Πρόβλημα υπάρχει όντως στην εξής διατύπωση λύσης που έχω δει: " Επειδή η συνάρτηση δεν έχει ακρότατα η παράγωγος της δεν μηδενίζεται.'' Αυτό είναι πράγματι θεωρητικά εσφαλμένο.και όχι για κάθε x. Το
είναι συγκεκριμένο ίσο με μηδέν.
η παραδοχή ότι
οδηγεί σε άτοπο. Δεν καταλαβαίνω που βλέπεις πρόβλημα.Συμφωνώ κύριε Στεργίου, όταν το διατύπωσα σκεφτόμουν ότι η συνάρτηση είναι και 1-1. Αλλιώς όπως είπατε τέτοιο θεώρημα δεν υφίσταται.Μπάμπης Στεργίου έγραψε:Όχι μόνο αυτό , αλλά τέτοια πρόταση δεν υπάρχει ούτε στο σχολικό βιβλίο ούτε αλλού, διότι είναι λανθασμένη . Μια συνεχής συνάρτηση μπορεί να είναι και σταθερή σε κάποιο υποδιάστημα του πεδίου ορισμού της.Energy Engineer έγραψε:Για ποιο λόγο το να είναι συνεχής στο διάστημα Δ είναι απαραίτητο;NikosTheodorakis έγραψε: Υπάρχει η εξής πρόταση η οποία ΔΕΝ αναφέρεται όμως στο σχολικό βιβλίο:
"Μία συνάρτηση που είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ και δεν έχει ακρότατο σε εσωτερικό σημείο του Δ θα είναι γνησίως μονότονη στο Δ."
Έχει λοιπόν σε άπειρα εσωτερικά σημεία τοπικά ακρότατα, αλλά δεν είναι γνησίως μονότονη.
Ίσως κάτι άλλο να είχε στο νου του ο συντάκτης.Ίσως να την φαντάζονταν επιπλέον και ως. Αν δεν είχε γίνει ήδη παράθεση, θα έγραφα στον συντάκτη να αλλάξει το μύνημά του.Η παρέμβασή μου είναι τελείως φιλική και παρακαλώ μόνο έτσι να εκληφθεί .
Μπ
Δεν έχει κανένα πρόβλημα.pana1333 έγραψε:Καλησπέρα. Θεωρώ ότι τo Δ2 έχει πρόβλημα αφού όσον αφορά τη λύση που έχω δει έως τώρα, Αφού ηγια κάθε
και η
![]()
Συμφωνώ με το Γιώργο.hsiodos έγραψε:...
Χρήστο
Πρόβλημα υπάρχει όντως στην εξής διατύπωση λύσης που έχω δει: " Επειδή η συνάρτηση δεν έχει ακρότατα η παράγωγος της δεν μηδενίζεται.'' Αυτό είναι πράγματι θεωρητικά εσφαλμένο.
ενώ αυτό βγαίνει από απαγωγή σε άτοπο. ΕυχαριστώNikosTheodorakis έγραψε:Συμφωνώ κύριε Στεργίου, όταν το διατύπωσα σκεφτόμουν ότι η συνάρτηση είναι και 1-1. Αλλιώς όπως είπατε τέτοιο θεώρημα δεν υφίσταται.Μπάμπης Στεργίου έγραψε:Όχι μόνο αυτό , αλλά τέτοια πρόταση δεν υπάρχει ούτε στο σχολικό βιβλίο ούτε αλλού, διότι είναι λανθασμένη . Μια συνεχής συνάρτηση μπορεί να είναι και σταθερή σε κάποιο υποδιάστημα του πεδίου ορισμού της.Energy Engineer έγραψε:Για ποιο λόγο το να είναι συνεχής στο διάστημα Δ είναι απαραίτητο;NikosTheodorakis έγραψε: Υπάρχει η εξής πρόταση η οποία ΔΕΝ αναφέρεται όμως στο σχολικό βιβλίο:
"Μία συνάρτηση που είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ και δεν έχει ακρότατο σε εσωτερικό σημείο του Δ θα είναι γνησίως μονότονη στο Δ."
Έχει λοιπόν σε άπειρα εσωτερικά σημεία τοπικά ακρότατα, αλλά δεν είναι γνησίως μονότονη.
Ίσως κάτι άλλο να είχε στο νου του ο συντάκτης.Ίσως να την φαντάζονταν επιπλέον και ως. Αν δεν είχε γίνει ήδη παράθεση, θα έγραφα στον συντάκτη να αλλάξει το μύνημά του.Η παρέμβασή μου είναι τελείως φιλική και παρακαλώ μόνο έτσι να εκληφθεί .
Μπ
χμ... εδώ θα σταθούμε λίγο περισσότερο γιατί είναι καλή παρατήρηση... Εξαρτάται από τον τρόπο ορισμού του ακροτάτου που δίνεται από το βιβλίο και τις υπόλοιπες επίσημες πηγές του υπουργείου. Τροφή για αναζήτηση...nnod έγραψε:Ένας μαθητής θεώρησε ότι στο Δ2 ζητείται να αποδειχθεί ότι η f δεν έχει ολικά ακρότατα και χρησιμοποίησε το σύνολο τιμών της!Ποια είναι η άποψη σας;
,
άρα
από όπου εύκολα παίρνουμε το όριο στο άπειρο.Γιώργο πράγματι. Είναι κάτι που είχαμε στο μυαλό μας να σημειώσουμε στις επίσημες λύσεις που θα βγάλουμε.Κοτσόβολης Γιώργος έγραψε:Καλησπέρα.Πιστεύω πως το σύνολο τιμών στο Δ ερώτημα δεν χρειαζόταν.
Πιο αναλυτικά για,
άρα
από όπου εύκολα παίρνουμε το όριο στο άπειρο.
Το παρατήρησα από το πρωί αυτό! Στο διαδραστικό βιβλίο του ψηφιακού σχολείου γράφει: Αν κανείς λοιπόν επικαλεστεί αυτόν τον ορισμό, το ερώτημα είναι τετριμμένο, αφούnnod έγραψε:Ένας μαθητής θεώρησε ότι στο Δ2 ζητείται να αποδειχθεί ότι η f δεν έχει ολικά ακρότατα και χρησιμοποίησε το σύνολο τιμών της!Ποια είναι η άποψη σας;

;Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης