αν
με
τότε
-- σωστό ή λάθος;Γιώργος Μπαλόγλου
Συντονιστής: emouroukos
με
τότε
-- σωστό ή λάθος;
αντί
-- οι λεπτομέρειες στο συνημμένο (που παρουσίασα στην Μαθηματική Εβδομάδα πριν 16 περίπου ώρες).
-- δεν ξέρω αν ήμουν τυχερός που έφτασα σε ένα τόσο καλό φράγμα τόσο εύκολα ... ή άτυχος που έφτασα τόσο κοντά στο
χωρίς να το πετύχω Η δημοσίευση του Γιάννη Θωμαΐδη εδώ ... με έκανε να θυμηθώ τα παραπάνω: ας συμφωνήσουμε ότι "τέλος καλοκαιριού" = "πρώτες νιφάδες χιονιού"gbaloglou έγραψε:Η απόδειξη του Αλέξανδρου παρουσιάστηκε από τον ίδιο στην 7η Μαθηματική Εβδομάδα (18-22 Μαρτίου 2015) και δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά, σελ. 671-674. Υπάρχει πάντως τώρα απλούστερη απόδειξη, όχι δική μου, ούτε του Αλέξανδρου -- αν και παίξαμε και οι δύο κάποιο ρόλο στην γέννηση της-- που σας ενθαρρύνω να αναζητήσετε! (Αν δεν την βρει κανείς θα την ανακοινώσω εδώ στο τέλος του καλοκαιριού.)
,
,
,
, του παρακάτω θεωρήματος (που, όπως έγραψα παραπάνω, προκύπτει ύστερα από πολύ σημαντική εκτός
είναι πολυώνυμο με μιγαδικούς συντελεστές που ικανοποιούν, για
, την
, όπου
τυχών μιγαδικός με
, τότε για κάθε ρίζα
του πολυωνύμου ισχύει η ανισότητα
.
με
τότε, θέτοντας
, προκύπτει η
με
.
και
παρατηρούμε ότι

, άτοπο.
είναι ρίζα του μιγαδικού πολυωνύμου
, όπου
, τότε
.
είναι ρίζα του
με
, τότε ο
ικανοποιεί την
και βεβαίως την
, οπότε, θέτοντας
και
προκύπτουν οι 

,
.
(ούτε αυτό δικό μου): από εκεί και πέρα επαρκούν δύο απλές εφαρμογές της τριγωνικής ανισότητας σε αριθμητή και παρονομαστή στην (ΙΙ), και μία πιο προφανής εφαρμογή της στην (I), ούτε αυτές δική μου ιδέα. (Ο δικός μου ρόλος: απλοποίησα την αρχική απόδειξη, που χρησιμοποιεί το βασικό στην Μιγαδική Ανάλυση Θεώρημα του Rouche', κάνοντας την 100% σχολική. Επίσης έδωσα την γενίκευση, χωρίς πολύ πρόσθετο κόπο!)
, για να καταλήξουμε σε κάτι το άτοπο ή έστω αντίθετο προς την υπόθεση μας, πχ
. Μπορούμε απλώς -- και μια προσεκτική ματιά στην παραπάνω απόδειξη δείχνει ότι αυτό ακριβώς έγινε! -- να υποθέσουμε
για να δείξουμε ότι
... αδιαφορώντας για την περίπτωση
, που συνεπάγεται τετριμμένα την
.Πράγματι ανακοινώθηκε (βλέπετε προηγούμενες δημοσιεύσεις), και αναφέρθηκε και στο σημερινό σεμινάριο του Γιάννη Θωμαΐδη "Η μαθηματική απόδειξη ως πρόβλημα διδασκαλίας και μάθησης στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις" (9η Μαθηματική Εβδομάδα), όπου επίσης συζητήθηκαν η απόδειξη του Αλέξανδρου για τηνgbaloglou έγραψε:Η απόδειξη του Αλέξανδρου παρουσιάστηκε από τον ίδιο στην 7η Μαθηματική Εβδομάδα (18-22 Μαρτίου 2015) και δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά, σελ. 671-674. Υπάρχει πάντως τώρα απλούστερη απόδειξη, όχι δική μου, ούτε του Αλέξανδρου -- αν και παίξαμε και οι δύο κάποιο ρόλο στην γέννηση της-- που σας ενθαρρύνω να αναζητήσετε! (Αν δεν την βρει κανείς θα την ανακοινώσω εδώ στο τέλος του καλοκαιριού.)
καθώς και η δική μου απόδειξη για την
. Αναφέρω εδώ, για συναισθηματικούς θα έλεγα λόγους, τα αντίστοιχα καίρια βήματα:

σκανάρεται ολόκληρος ο κυκλικός δίσκος |v|
3;Σαφώς όχι, εικάζεται μάλιστα ότιkalsifer έγραψε:Ποιος είναι ο γεωμετρικός τόπος των ριζών v; Για τυχαίες τριάδες ασκανάρεται ολόκληρος ο κυκλικός δίσκος |v|
3;
Μετά από 13 σχεδόν χρόνια επανέρχομαι για να δώσω άλλη μία απόδειξη για το βέλτιστο φράγμα στο ερώτημα Β3 των πανελληνίων του 2013 αλλά και για να επισυνάψω και την απόδειξη που είχα δώσει τότε και την είχα παρουσιάσει στην 6η Μαθηματική Εβδομάδα το Μάρτιο του 2014. Δε τη βλέπω εδώ αναρτημένη γιατί προφανώς λησμόνησα να το κάνω. Είχε μπει όμως τότε στα πρακτικά της 6ης Μαθηματικής Εβδομάδας. Ευχαριστώ και πάλι τον Γιώργο Μπαλόγλου που και τότε αλλά και τώρα έδειξε ενδιαφέρον για τις αποδείξεις κάνοντας τις παρατηρήσεις του αφότου διάβασε το τελικό κείμενο.
, με
.
, γίνεται: 
.
. Επίσης
.

λόγω των
και
παίρνουμε:
.
με συντελεστές που βρίσκονται επί του αρχικού κύκλου, έχει ρίζα
με μέτρο ίσο με
, συνεπώς αυτό το άνω φράγμα είναι και το μέγιστο.Αν πάρουμεgbaloglou έγραψε: ↑Δευ Ιουν 12, 2017 12:41 pmΣαφώς όχι, εικάζεται μάλιστα ότιkalsifer έγραψε:Ποιος είναι ο γεωμετρικός τόπος των ριζών v; Για τυχαίες τριάδες ασκανάρεται ολόκληρος ο κυκλικός δίσκος |v|
3;
![]()
Αλλά αυτό είναι πλέον θέμα για ξεχωριστή συζήτηση, για όσους ενδιαφέρονται θα βοηθούσε ίσως και μια ματιά στο άρθρο μου (B3.pdf) που έχει επισυναφθεί οκτώ αναρτήσεις πιο πάνω ... και στην εκεί χρήση λογισμικού, κλπ κλπ
και
τότε η εξίσωση
έχει (από το θ. Bolzano) πραγματική ρίζα στο διάστημα
άρα έχει μέτρο μικρότερο από
.
.Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης