Μαθηματικές Διαδρομές_22_Δεκαετίες

Γρίφοι, Σπαζοκεφαλιές, προβλήματα λογικής, μαθηματικά παιχνίδια, αινίγματα

Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος

Άβαταρ μέλους
DreamingMaths

Μαθηματικές Διαδρομές_22_Δεκαετίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από DreamingMaths »

Καλησπέρα σας!
Το θέμα για το οποίο θα σας μιλήσω απόψε είναι τηλεοπτικό μεν αλλά έχει σχέση με τα Μαθηματικά δε.
Στο γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος" δόθηκε απόψε το βράδυ η εξής ερώτηση σε ένα διαγωνιζόμενο:

"Ποια δεκαετία εξάντλησε ολόκληρη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ;"

Οι τέσσερις επιλογές ήταν 2000, 2010 και άλλες δύο, νομίζω 1980, 1990. Δεν θυμάμαι ακριβώς, πάντως η υψηλότερη δεκαετία ήταν η 2010. Η δεκαετία αυτή, 2010 εδόθη ως σωστή από την εκπομπή, από τους συντάκτες των ερωτήσεων της.
Ο δε παρουσιαστής είπε βασιζόμενος σε όσα διάβαζε στην οθόνη ως απάντηση οτι η Α.Μ.υπήρξε καγκελάριος απο το 2005 ως το 2021, δηλαδή ολόκληρη τη
δεκαετία 10 και 20. Μπέρδεψαν δηλαδή τα αβγά και τα πασχάλια.
Η συγκεκριμένη δεκαετία 2011-2020 δεν είναι η δεκαετία του 10 αλλά η δεκαετία του 20. Η εξήγηση είναι προφανής, για το λόγο του ότι η δεκαετία του 10 είναι το 1 έως το 10. Γιατί αν είναι το 11-20 που ανάλογα πιστεύουν κάποιοι, τότε το 1-10 ποια δεκαετία είναι, του 0;
Το ίδιο λάθος κάνουν όσοι μιλάνε για την υπέροχη μουσική δεκαετία του 80 που τη ζήσαμε πολλοί από εμάς αλλά κι εγώ. Τα χρόνια αυτά, δηλαδή από 1981-1990 είναι η δεκαετία του 90 για το λόγο που ανέφερα παραπάνω. Αυτή είναι η άποψή μου. Πείτε και σεις τη σκέψη σας. Καλό σας βράδυ, φίλες και φίλοι.
Η επιτυχία είναι ένα πανέμορφο κορίτσι που το λένε Ε(επιμονή), Υ(υπομονή), Α(αγάπη).
Κρατήστε τα με δύναμη στους στόχους σας και θα τους δείτε να πραγματώνονται ...
Νίκος Πελεκανάκης

Ετικέτες:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Μαθηματικές Διαδρομές_22_Δεκαετίες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

DreamingMaths έγραψε: Τετ Ιουν 26, 2024 9:54 pm Το ίδιο λάθος κάνουν όσοι μιλάνε για την υπέροχη μουσική δεκαετία του 80 που τη ζήσαμε πολλοί από εμάς αλλά κι εγώ. Τα χρόνια αυτά, δηλαδή από 1981-1990 είναι η δεκαετία του 90 για το λόγο που ανέφερα παραπάνω. Αυτή είναι η άποψή μου. Πείτε και σεις τη σκέψη σας. Καλό σας βράδυ, φίλες και φίλοι.
Νομίζω πως δεν έχεις δίκιο. Η δεκαετία του 80 που αναφέρεσαι είναι η 1980-1989, δηλαδή οι χρονολογίες που έχουν το "80" μέσα τους. Ακριβέστερα πρέπει να ονομάζεται δεκαετία του 1980, αλλά συνηθίζεται η συντομογραφία "δεκαετία του 80¨. Σίγουρα η δεκαετία 1981-1990 δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η δεκαετία του 90, όπως γράφεις.

Για παράδειγμα στην Wikipedia εδώ έχει λήμμα για την δεκαετία του 1940, την οποία περιγράφει από το 1940 έως το 1949, ενώ ο χαρακρηρισμός που υιοθετείς θα ήταν "του 50".
Άβαταρ μέλους
DreamingMaths

Mihalis_Lambrou έγραψε: Τετ Ιουν 26, 2024 10:26 pm
DreamingMaths έγραψε: Τετ Ιουν 26, 2024 9:54 pm Το ίδιο λάθος κάνουν όσοι μιλάνε για την υπέροχη μουσική δεκαετία του 80 που τη ζήσαμε πολλοί από εμάς αλλά κι εγώ. Τα χρόνια αυτά, δηλαδή από 1981-1990 είναι η δεκαετία του 90 για το λόγο που ανέφερα παραπάνω. Αυτή είναι η άποψή μου. Πείτε και σεις τη σκέψη σας. Καλό σας βράδυ, φίλες και φίλοι.
Νομίζω πως δεν έχεις δίκιο. Η δεκαετία του 80 που αναφέρεσαι είναι η 1980-1989, δηλαδή οι χρονολογίες που έχουν το "80" μέσα τους. Ακριβέστερα πρέπει να ονομάζεται δεκαετία του 1980, αλλά συνηθίζεται η συντομογραφία "δεκαετία του 80¨. Σίγουρα η δεκαετία 1981-1990 δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η δεκαετία του 90, όπως γράφεις.

Για παράδειγμα στην Wikipedia εδώ έχει λήμμα για την δεκαετία του 1940, την οποία περιγράφει από το 1940 έως το 1949, ενώ ο χαρακτηρισμός που υιοθετείς θα ήταν "του 50".
Σε ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σου. Θέλω να καταλάβω το εξής. Αν η θεώρηση σου είναι σωστή, τότε οι αριθμοί 1-9 σε ποια δεκαετία ανήκουν; Το 10 σε ποια δεκαετία ανήκει;
Η επιτυχία είναι ένα πανέμορφο κορίτσι που το λένε Ε(επιμονή), Υ(υπομονή), Α(αγάπη).
Νίκος Πελεκανάκης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

DreamingMaths έγραψε: Πέμ Ιουν 27, 2024 10:12 am Σε ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σου. Θέλω να καταλάβω το εξής. Αν η θεώρηση σου είναι σωστή, τότε οι αριθμοί 1-9 σε ποια δεκαετία ανήκουν; Το 10 σε ποια δεκαετία ανήκει;
To έχεις ξαναπεί αυτό στην αρχική σου τοποθέτηση. Είναι μάλιστα το κεντρικό σου επιχείρημα από το οποίο σε οδηγεί σε εσφαλμένο συλλογισμό.

Την δεκαετία 1900-1909 δεν συνηθίζουμε να την ονομάζουμε δεκαετία του 0, ή ακριβέστερα του 00, για λόγους αισθητικής. Την αποκαλούμε "πρώτη δεκαετία του 1900". Με την δική σου λογική την ονομάζεις "δεκαετία του 10". Λάθος. Δεκαετία του 10 είναι η 1910-1919.

Ξαναδές το Λήμμα της Wikipedia που παρέπεμψα για να πεισθείς πώς ονοματίζουμε τις δεκαετίες. Από εκεί και πέρα επιλέγεις ότι σου αρέσει, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις και τον καθιερωμένο τρόπο ονομασίας ο οποίος κατά τεκμήριο είναι ο τρόπος της Wikipedia και του "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος".

Ας τελειώσω με το σχόλιο ότι, ενώ δεν σου αρέσει να ονομάσεις 0 την δεκαετία 1900-1909, δίνεις ακριβώς την ίδια ονομασία σε άλλη δεκαετία: Συγκεκριμένα η δεκαετία 1990-1999, σύμφωνα με τον δικό σου συλλογισμό, ονομάζεται δεκαετία 0 αφού το έτος που έπεται είναι το 2000.
Άβαταρ μέλους
DreamingMaths

Mihalis_Lambrou έγραψε: Πέμ Ιουν 27, 2024 11:06 am
DreamingMaths έγραψε: Πέμ Ιουν 27, 2024 10:12 am Σε ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σου. Θέλω να καταλάβω το εξής. Αν η θεώρηση σου είναι σωστή, τότε οι αριθμοί 1-9 σε ποια δεκαετία ανήκουν; Το 10 σε ποια δεκαετία ανήκει;
To έχεις ξαναπεί αυτό στην αρχική σου τοποθέτηση. Είναι μάλιστα το κεντρικό σου επιχείρημα από το οποίο σε οδηγεί σε εσφαλμένο συλλογισμό.

Την δεκαετία 1900-1909 δεν συνηθίζουμε να την ονομάζουμε δεκαετία του 0, ή ακριβέστερα του 00, για λόγους αισθητικής. Την αποκαλούμε "πρώτη δεκαετία του 1900". Με την δική σου λογική την ονομάζεις "δεκαετία του 10". Λάθος. Δεκαετία του 10 είναι η 1910-1919.

Ξαναδές το Λήμμα της Wikipedia που παρέπεμψα για να πεισθείς πώς ονοματίζουμε τις δεκαετίες. Από εκεί και πέρα επιλέγεις ότι σου αρέσει, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις και τον καθιερωμένο τρόπο ονομασίας ο οποίος κατά τεκμήριο είναι ο τρόπος της Wikipedia και του "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος".
Θα εμμείνω στην αρχική μου τοποθέτηση, όχι από πείσμα βέβαια ή για το λόγο ότι δεν σε καταλαβαίνω. Είσαι κατανοητός. Θα πω όμως κάτι ακόμα και θα ολοκληρώσω. Καθένας θα καταλάβει.
Αν είχες 8 δεκάδες μήλα όλοι θα καταλαβαίναμε ότι θα είχες 80, δηλαδή ο αριθμός 80 θα ήταν ο μεγαλύτερος.
Εδώ που έχουμε την δεκαετία του 80, μια άλλη δεκάδα x8 χρόνια, ο αριθμός 80 ούτε ο μεγαλύτερος είναι, ούτε η δεκαετία αυτή έχει ως μεγαλύτερο αριθμό, ένα πολλαπλάσιο του 10 όπως οι 8 δεκάδες. Αν το βλέπετε εσείς λογικό όλο αυτο, εγώ δεν το βλέπω. Σταματάω εδώ. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Νίκος Πελεκανάκης
Άβαταρ μέλους
stranger
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stranger »

DreamingMaths έγραψε: Τετ Ιουν 26, 2024 9:54 pm Καλησπέρα σας!
Το θέμα για το οποίο θα σας μιλήσω απόψε είναι τηλεοπτικό μεν αλλά έχει σχέση με τα Μαθηματικά δε.
Στο γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος" δόθηκε απόψε το βράδυ η εξής ερώτηση σε ένα διαγωνιζόμενο:

Οι τέσσερις επιλογές ήταν 2000, 2010 και άλλες δύο, νομίζω 1980, 1990. Δεν θυμάμαι ακριβώς, πάντως η υψηλότερη δεκαετία ήταν η 2010. Η δεκαετία αυτή, 2010 εδόθη ως σωστή από την εκπομπή, από τους συντάκτες των ερωτήσεων της.
Ο δε παρουσιαστής είπε βασιζόμενος σε όσα διάβαζε στην οθόνη ως απάντηση οτι η Α.Μ.υπήρξε καγκελάριος απο το 2005 ως το 2021, δηλαδή ολόκληρη τη
Η συγκεκριμένη δεκαετία 2011-2020 δεν είναι η δεκαετία του 10 αλλά η δεκαετία του 20. Η εξήγηση είναι προφανής, για το λόγο του ότι η δεκαετία του 10 είναι το 1 έως το 10. Γιατί αν είναι το 11-20 που ανάλογα πιστεύουν κάποιοι, τότε το 1-10 ποια δεκαετία είναι, του 0;
Το ίδιο λάθος κάνουν όσοι μιλάνε για την υπέροχη μουσική δεκαετία του 80 που τη ζήσαμε πολλοί από εμάς αλλά κι εγώ. Τα χρόνια αυτά, δηλαδή από 1981-1990 είναι η δεκαετία του 90 για το λόγο που ανέφερα παραπάνω. Αυτή είναι η άποψή μου. Πείτε και σεις τη σκέψη σας. Καλό σας βράδυ, φίλες και φίλοι.
Καλό είναι στο φορουμ αυτό να μιλάμε για μαθηματικά. Πολύ μικρή έως ελάχιστη σχέση με τα μαθηματικά έχει το συγκεκριμένο post.
Όπως μπορεί να δει ένας τακτικός επισκέπτης τα περισσότερα από αυτά που γράφεις δεν έχουν να κάνουν με την μαθηματική επιστήμη.
Κωνσταντίνος Σμπώκος
Άβαταρ μέλους
DreamingMaths

stranger έγραψε: Πέμ Ιουν 27, 2024 10:13 pm
DreamingMaths έγραψε: Τετ Ιουν 26, 2024 9:54 pm Καλησπέρα σας!

Καλό είναι στο φορουμ αυτό να μιλάμε για μαθηματικά. Πολύ μικρή έως ελάχιστη σχέση με τα μαθηματικά έχει το συγκεκριμένο post.
Όπως μπορεί να δει ένας τακτικός επισκέπτης τα περισσότερα από αυτά που γράφεις δεν έχουν να κάνουν με την μαθηματική επιστήμη.
Η νοικοκυρά που αριθμεί πόσα φρούτα έχει στο ψυγείο της πριν πάει στη λαϊκή αγορά, δεν ασχολείται για σας με τα Μαθηματικά γιατί τα θεωρείτε μάλλον ως κάτι βαθύ και το επιφανειακό δεν σας αγγίζει. Εγώ που ασχολήθηκα παρομοίως, με το ποιοι αριθμοί περιέχονται σε μια δεκαετία, για σας έχει ελάχιστη σχέση με τα Μαθηματικά... λες και δεν μέτρησα ούτε μίλησα για αριθμούς, αλλά για παπούτσια και κορδόνια. Δεν σας σχολιάζω αρνητικά, αυτό σας οδήγησε να πείτε το οπτικό πεδίο που έχετε στα Μαθηματικά, αυτό και είπατε...

Όμως αναφέρατε και κάτι άλλο για το περιεχόμενο των αναρτήσεών μου και θα αναφέρεστε προφανώς σε αυτές, στα Διασκεδαστικά Μαθηματικά. Ξεφύγατε από το θέμα της ανάρτησης αυτής όμως αλλά δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. Εγώ να πέσω στο επίπεδό σας, να κρίνω το περιεχόμενο των αναρτήσεών σας, ούτε μπορώ να το κάνω αλλά περισσότερο δεν θέλω γιατί είμαι άνθρωπος αξιοπρεπής και εκτιμώ τον καθένα. Θα σας πω μόνο αυτό. Με τα λόγια σας αυτά μειώνετε και τους Γενικούς Συντονιστές που αυτοί ξέρουν καλύτερα από εσάς τι επιτρέπουν να αναρτηθεί και τι όχι, μειώνετε όλους αυτούς που με διαβάζουν γιατί απλά θέλουν κάτι μαθηματικό και εύθυμο αλλά περισσότερο μειώνετε όλους αυτούς που πριν από μένα  έκαναν την αρχή με αναρτήσεις σατιρικού ή αστείου περιεχομένου και αυτούς πήρα εγώ ως παράδειγμα και ακολούθησα. Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς;

Μην βλέπετε τις αναρτήσεις μου αν έτσι το θέλετε. Δικαίωμα σας είναι αλλά να εκτιμάτε αυτό που μπορεί ο καθένας να δώσει εδώ και να μην το κρίνετε με τα δικά σας αυστηρά μέτρα. Αυτό μπορώ να δώσω, αυτό δίνω...
Νίκος Πελεκανάκης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διασκεδαστικά Μαθηματικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης