Διαδικτυακή Ομιλία Γιάννη Θωμαΐδη

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Soteris
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 21, 2014 1:59 pm
Τοποθεσία: Λάρνακα, Κύπρος

Διαδικτυακή Ομιλία Γιάννη Θωμαΐδη

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Soteris » Τετ Οκτ 13, 2021 9:54 am

Διαδικτυακή ομιλία από τον Δρ. Γιάννη Θωμαΐδη, διδάκτωρ στο Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ, με τίτλο «Η Ευκλείδεια Γεωμετρία ως μάθημα γενικής παιδείας. Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Η ομιλία του Δρ. Θωμαΐδη θα γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΚΥΜΕ, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00, στο Ξενοδοχείο "Aliathon Resort" στην Πάφο, αίθουσα "Adonis".

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στην ομιλία θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η διδασκαλία και μάθηση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα χρησιμοποιήσουμε ως πεδίο αναφοράς την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου το μάθημα έχει μία μακρά παράδοση αδιάλειπτης και αυτοτελούς παρουσίας αλλά τις τελευταίες δεκαετίες υφίσταται, για πολλούς και διάφορους λόγους, μια διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης της ύλης και η αποτυχία επίτευξης των διαχρονικών σκοπών του μαθήματος.

Θα εξετάσουμε επίσης την πορεία του μαθήματος στο διεθνή χώρο, ιδιαίτερα νεότερες εξελίξεις (όπως π.χ. αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο) οι οποίες δείχνουν μια τάση αναβάθμισης με παράλληλο διδακτικό μετασχηματισμό της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Μεταξύ αυτών επισημαίνουμε τις προτάσεις για αντικατάσταση της παραδοσιακής, αξιωματικά δομημένης ύλης από δραστηριότητες ανάλυσης μικρών θεωρητικών «νησίδων», την αναδιοργάνωση της ύλης με ανάμειξη συνθετικών και αναλυτικών μεθόδων και φυσικά τις προτάσεις αξιοποίησης λογισμικών δυναμικής γεωμετρίας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις θα αναλύσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα τη σημασία και το περιεχόμενο ορισμένων εναλλακτικών διδακτικών παρεμβάσεων.

Την ομιλία είναι ανοικτή και για μη μέλη της ΚΥΜΕ. Θα δημιουργηθεί ένα google form, στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει ενδιαφέρον και θα του αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για την πλατφόρμα zoom. Μόλις είναι έτοιμο, θα επανέλθω.


Σωτήρης Λοϊζιάς

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Soteris
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 21, 2014 1:59 pm
Τοποθεσία: Λάρνακα, Κύπρος

Re: Διαδικτυακή Ομιλία Γιάννη Θωμαΐδη

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Soteris » Τετ Οκτ 13, 2021 5:44 pm

Επαναφορά με τον σύνδεσμο για το google form.

https://forms.gle/diHDxhPd3yZi5R5NA


Σωτήρης Λοϊζιάς
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες