Όριο ολοκληρώματος με συνημίτονο

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Όριο ολοκληρώματος με συνημίτονο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Σεπ 17, 2023 5:01 pm

f: [a,\,b] \longrightarrow \mathbb R συνεχής συνάρτηση, δείξτε ότι

\displaystyle{\lim _{n\to \infty} \int _a^bf(x) \cos ^4 (nx) dx = \frac {3}{8} \int _a^b f(x) dx}

Σχόλιο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς απόσειξη το Λήμμα Riemann-Lebesgue που μας εξασφαλίζει ότι \displaystyle{\lim _{n\to \infty} \int _a^b f(x) \cos (nx) dx = 0}. Βλέπε εδώ και σε όλα τα βιβλία Θεωρίας Μέτρου. Υπόψη ότι το αποτέλεσμα ισχύει για πολύ γενικότερες ολοκληρώσιμες συναρτήσεις αλλά την τοποθετώ εδώ απευθυνόμενος σε πρωτοετείς φοιτητές. Ως άσκηση είναι απλή, αλλά την αναρτώ γιατί εκ πρώτης όψεως ο παράγοντας \frac {3}{8} στο δεξί μέλος φαίνεται ... άσχετος.

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Re: Όριο ολοκληρώματος με συνημίτονο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Κυρ Σεπ 17, 2023 6:54 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Κυρ Σεπ 17, 2023 5:01 pm

Σχόλιο: Ως άσκηση είναι απλή, αλλά την αναρτώ γιατί εκ πρώτης όψεως ο παράγοντας \frac {3}{8} στο δεξί μέλος φαίνεται ... άσχετος.
Δε νομίζω να είναι καθώς \displaystyle{\cos 4x + 4 \cos 2x = 8 \cos^4 x -3}.

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Σεπ 17, 2023 7:38 pm

Tolaso J Kos έγραψε:
Κυρ Σεπ 17, 2023 6:54 pm
Δε νομίζω να είναι καθώς \displaystyle{\cos 4x + 4 \cos 2x = 8 \cos^4 x -3}
Tόλη, με την φράση σου ¨δεν νομίζω" μάλλον δεν έγινε κατανοητό το σχόλιό μου "ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ όψεως ο παράγοντας  \frac {3}{8} φαίνεται .. άσχετος", ο οποίος έχει και δόση χιούμορ.

Εννοείται ότι το  \frac {3}{8} είναι σωστό, όπως άλλωστε ζητά η εκφώνηση (και η λύση σου). Όπως σημείωσα, η άσκηση είναι απλή.

Ως συμπλήρωμα, με την ίδια τεχνική, αποδεικνύεται ότι

\displaystyle{\lim _{n\to \infty} \int _a^bf(x) \cos ^2 (nx) dx = \frac {1}{2} \int _a^b f(x) dx}

\displaystyle{\lim _{n\to \infty} \int _a^bf(x) \cos ^3 (nx) dx = 0

Άβαταρ μέλους
Tolaso J Kos
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tolaso J Kos » Κυρ Σεπ 17, 2023 9:27 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Κυρ Σεπ 17, 2023 7:38 pm

Εννοείται ότι το  \frac {3}{8} είναι σωστό, όπως άλλωστε ζητά η εκφώνηση (και η λύση σου). Όπως σημείωσα, η άσκηση είναι απλή.
Μιχάλη, προφανώς και το 3/8 είναι σωστό. Το "δε νομίζω" απαντάει στο "άσχετο" που έχεις γράψει. Δεν νομίζω ότι είναι άσχετο. :) :)

Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !
\displaystyle{{\color{blue}\mathbf{Life=\int_{birth}^{death}\frac{happiness}{time}\Delta time} }}
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Σεπ 17, 2023 10:12 pm

Tolaso J Kos έγραψε:
Κυρ Σεπ 17, 2023 9:27 pm
Μιχάλη, προφανώς και το 3/8 είναι σωστό. Το "δε νομίζω" απαντάει στο "άσχετο" που έχεις γράψει. Δεν νομίζω ότι είναι άσχετο. :) :)
Ας επαναλάβω: Είναι ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ άσχετο, με την ένννοια ότι είναι απρόσμενο. Για παράδειγμα θα περίμενε κανείς συμμετρία, όπως είναι στην περίπτωση του \cos ^2 (nx). Όμοια είναι απρόσμενη η περίπτωση του \cos ^6 (nx) που δίνει \frac {5}{16} \int _a^b f(x)dx και του του \cos ^8 (nx) που δίνει \frac {89}{128} \int _a^b f(x)dx ενώ τα γειτονικά τους \cos ^5(nx), \, \cos ^7(nx) , \, cos ^9 (nx) που δίνουν 0. Ποιος δεν θα εύρισκε ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ όψεως το \frac {89}{128} απρόσμενο; Για να το βρει κανείς χρειάζεται να κάνει διάφορες προσθαφαιρέσεις συντελεστών του αναπτύγματος του \cos ^8 x συναρτήσει των \cos ^6 x, \, \cos ^4 x, \, \cos ^2 x και σταθεράς.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες