Προσπαθώ να δω αν ισχύει ο ισχυρισμός : έστω μ μετρο πιθανότητας στο

Γνωρίζει κάποιος πως θα βρω αυτή την ακολουθία ;
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
Η ιδέα της απόδειξης είναι σωστή.v2gls έγραψε: ↑Παρ Αύγ 31, 2018 4:49 pmΑυτή είναι μια δική μου λύση. Κάθε γνώμη ή επισήμανση λάθους είναι ευπρόσδεκτη.![]()
Έστωμέτρο πιθανότητας στον
. Θα δείξουμε ότι υπάρχει
ακολουθία μέτρων πιθανότητας τέτοια ώστε
και
για f συνεχή συνάρτηση
.
απόδειξη
Έστωακολουθία συμμετρικών mollifiers.
(δηλαδή.\\
Θέτουμε.Και βλέπουμε ότι το
μέτρο πιθανότητας απολύτως συνεχές ως προς το μέτρο Lebesque.
Για τη τελευταία ιδιότητα : έστω f συνεχής
![]()
![]()
.
Θα χρησιμοποιήσουμε Θεώρημα Κυριαρχημένης Σύγκλισης για να δείξουμε ότι το τελευταίο ολοκλήρωμα συγκλίνει στο.
Για την ακολουθίαέχουμε ότι
. Συνεπώς κάθε όρος της ακολουθίας είναι ολοκληρώσιμη συνάρτηση ως προς το μέτρο πιθανότητας
.
Έστω. Θα δείξουμε ότι
συγκλίνει στο
.
Έστω.
.
Αλλά επειδή η f είναι συνεχής στο y έχουμε ότιτέτοιο ώστε
με
τότε
.
Επιλέγουμετέτοιο ώστε
. Τότε για
και για χ
έχουμε ότι
. Έτσι από την
έχουμε ότι
. Έτσι
. \\
Συνεπώς.
Για την ασθενή σύγκλιση πρέπει να πάρεις συνεχείς με συμπαγή φορέα.v2gls έγραψε: ↑Σάβ Σεπ 01, 2018 2:08 pmΣας ευχαριστώ. Πράγματι χρησιμοποιώ ομοιόμορφη συνέχεια. Δε το είχα προσέξει.
Τι εννοείτε "ειδικού τύπου";
Επίσης, αν πάρω την f να έχει συμπαγή φορέα (που τότε πράγματι δουλεύουν όλα) μετά μπορώ να επεκτείνω σε συνεχείς συναρτήσεις ;
Γενικά νομίζω ότι για συναρτήσεις ορισμένες στονδε μπορώ να προσεγγίσω τις συνεχείς από συνεχείς με συμπαγή φορέα. Οπότε μήπως τελικά αυτό που θέλω αρχικά να δείξω δεν ισχύει για συναρτήσεις του
που είναι μόνο συνεχείς;
Κοίταξε τι λέει το θεώρημα του Portmanteau στοv2gls έγραψε: ↑Κυρ Σεπ 02, 2018 10:00 pmΜπερδεύτηκα. Από το θεώρημα Portmanteau για χαρακτηρισμό της ασθενούς σύγκλισης μέτρων πιθανότητας πρέπει να θεωρήσω συνεχή και φραγμένη συνάρτηση για να δείξω ασθενή σύγκλιση (όχι;). (όπου η ιδιότητα φραγμένη δε φαίνεται χρήσιμη στη παραπάνω απόδειξη)
Η απόδειξη ναι μεν δουλεύει αν η f έχει και συμπαγή φορέα αλλά αυτό γιατί δίνει ασθενή σύγκλιση ;
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες