Σύγκλιση σειράς 111

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3089
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 12:54 pm
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

Σύγκλιση σειράς 111

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost » Τρί Δεκ 03, 2024 6:13 am

Να εξετασθεί, ως προς την σύγκλιση, η σειρά
\displaystyle\sum_{n=1}^{+\infty}\big({1-\exp\big({\tfrac{({-1})^n}{n+1}}\big)}\big)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν έχω λύση.


{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
Ορέστης Λιγνός
Δημοσιεύσεις: 1842
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 08, 2016 7:19 pm
Τοποθεσία: Χαλάνδρι Αττικής
Επικοινωνία:

Re: Σύγκλιση σειράς 111

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης Λιγνός » Τρί Δεκ 03, 2024 8:24 am

grigkost έγραψε:
Τρί Δεκ 03, 2024 6:13 am
Να εξετασθεί, ως προς την σύγκλιση, η σειρά
\displaystyle\sum_{n=1}^{+\infty}\big({1-\exp\big({\tfrac{({-1})^n}{n+1}}\big)}\big)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν έχω λύση.
Από το Θεώρημα Taylor, για τα x κοντά στο 0 είναι e^x=1+x+O(x^2). Συνεπώς, η μελέτη της σύγκλισης της ζητούμενης σειράς ανάγεται στην μελέτη των σειρών \displaystyle \sum_{n=1}^{+\infty} \dfrac{(-1)^n}{n+1} και \displaystyle \sum_{n=1}^{+\infty} O \left (\dfrac{1}{(n+1)^2} \right ). Η πρώτη σειρά συγκλίνει από το κριτήριο του Leibniz για τις εναλλάσσουσες σειρές, ενώ η δεύτερη σειρά συγκλίνει λόγω της σύγκλισης της αρμονικής σειράς \displaystyle \sum_{n=1}^{+\infty} \dfrac{1}{n^p} για p>1.

Συνολικά, συνάγουμε ότι η σειρά συγκλίνει.


Κερδίζουμε ό,τι τολμούμε!
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 16462
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Re: Σύγκλιση σειράς 111

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Δεκ 03, 2024 8:47 am

grigkost έγραψε:
Τρί Δεκ 03, 2024 6:13 am
Να εξετασθεί, ως προς την σύγκλιση, η σειρά
\displaystyle\sum_{n=1}^{+\infty}\big({1-\exp\big({\tfrac{({-1})^n}{n+1}}\big)}\big)
Συγκλίνει.

Το μερικό άθροισμα γράφεται

\displaystyle  - \sum_{n=1}^{N}\tfrac{({-1})^n}{n+1}}-\sum_{n=1}^{N}\big({\exp\big({\tfrac{({-1})^n}{n+1}}\big)}- \big ( 1+\tfrac{({-1})^n}{n+1}}\  \big) \big)

To πρώτο άθροισμα συγκλίνει ως εναλλάσουσα σειρά, οπότε μένει να αποδείξουμε ότι συγκλίνει το δεύτερο.

Από την ανισότητα e^x\ge 1+x για κάθε x, o γενικός όρος \exp\big({\tfrac{({-1})^n}{n+1}}\big)}- \big ( 1+\tfrac{({-1})^n}{n+1}}\big ) είναι θετικός. Οπότε για να αποδείξουμε την σύγκλιση αρκεί να αποδείξουμε ότι τα μερικά αθροίσματα της εν λόγω σειράς είναι φραγμένα. Αλλά αυτό έπεται α) από την e^x=1+x+ \big O ( x^2) για -1\le x \le 1 που εδώ παίρνει την μορφή

e^{\tfrac{({-1})^n}{n+1}}=1+{\tfrac{({-1})^n}{n+1}}+ \big O ( {\tfrac{1}{(n+1)^2}})

και β) από το γεγονός ότι η \displaystyle{\sum \dfrac {1}{(n+1)^2} } συγκλίνει.

Edit. Με πρόλαβε ο Ορέστης με την ίδια λύση. Το αφήνω για το κόπο.


Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3089
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 12:54 pm
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

Re: Σύγκλιση σειράς 111

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost » Πέμ Δεκ 05, 2024 4:05 am

Σας ευχαριστώ για τις ωραίες λύσεις!
Ορέστης Λιγνός έγραψε:
Τρί Δεκ 03, 2024 8:24 am
... και \displaystyle \sum_{n=1}^{+\infty} O \left (\dfrac{1}{(n+1)^2} \right )....συγκλίνει λόγω της σύγκλισης της αρμονικής σειράς \displaystyle \sum_{n=1}^{+\infty} \dfrac{1}{n^p} για p>1.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω εκτενέστερα την σύγκλιση της σειράς που αναφέρει ο Ορέστης:

Επειδή, υπάρχουν c>0 και n_0\in\mathbb{N}, τέτοια ώστε, για κάθε n\in\mathbb{N}_{n\geqslant n_0}, να ισχύει \frac{c}{n^2}\leqslant\frac{1}{(n+1)^2}, έπεται ότι \sum_{n=1}^{+\infty} \mathcal{O}\left(\frac{1}{(n+1)^2} \right) =\sum_{n=1}^{+\infty} \frac{c}{n^2}<+\infty.


{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης