Στερεοσκοπική γεωμετρία

Συντονιστής: swsto

Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis
Δημοσιεύσεις: 1797
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2014 11:58 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Στερεοσκοπική γεωμετρία

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Κυρ Οκτ 03, 2021 2:31 pm

Ίσως πλέον να ταιριάζει περισσότερο στα διασκεδαστικά μαθηματικά καθόσον η τεχνολογία έχει προχωρήσει, πάραυτα είναι βιβλίο (άλμπουμ). Ο λόγος για το «Γκ. Α. Βλαντιμίρσκϊι, Στερεοσκοπικά σχέδια για την γεωμετρία, 1962». Το βιβλίο περιέχει 80 σχέδια που αντιστοιχούν στο σχολικό βιβλίο του Κισέλεβ της γεωμετρίας εκείνης της εποχής και 80 σχέδια στο δεύτερο μέρος από το προβληματολόγιο στερεομετρίας του Ν. Ρίμπκιν που χρησιμοποιούταν ως συμπλήρωμα.

Δεν το έχω δοκιμάσει με τα κλασσικά στερεοσκοπικά γυαλιά (μπλε, κόκκινο), όποιος έχει στην διάθεσή του μπορεί να μας πει…

https://www.mathedu.ru/text/vladimirski ... i_1962/p0/

Στη σελίδα 13 και ύστερα ξεκινάνε τα σχέδια. Σε κάθε σχέδιο υπάρχει σχόλιο σε ποιά πρόταση, πρόβλημα αντιστοιχεί στα παραπάνω βιβλία.



Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 15763
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Re: Στερεοσκοπική γεωμετρία

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Κυρ Οκτ 03, 2021 3:08 pm

Τέλη του '60 είχε κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο σχολικό βιβλίο, με συγγραφέα τον Παναγιώτη Λαδόπουλο, Καθηγητή στο Πολυτεχνείο. Ο τίτλος του ήταν "Στοιχεία Παραστατικής Γεωμετρίας''. Είχε δοθεί σε όλους τους μαθητές που πήγαιναν στο Πρακτικό (δηλαδή την κατεύθυνση προς τις επιστήμες, που ήταν η μία από τις δύο κατευθύνσεις στα τότε Σχολεία. Η άλλη ήταν το Κλασικό). Τα σχήματα ΄ήταν υπέροχα και τα έβλεπες τριδιάστατα με τα μπλε/κόκκινα γυαλιά (από χαρτόνι και μεμβράνη) που συνόδευαν το βιβλίο.

Επισημαίνω ότι το βιβλίο δεν διδάχθηκε ποτέ. Φυσικά έχω το αντίτυπο που μου δόθηκε τότε (δωρεάν) από το Κράτος.

Μπορεί να το βρει κανείς στην βιβλιοθήκη του ΙΕΠ. Οι ίδιοι το έχουν σκανάρει κιόλας

βλέπε https://drive.google.com/file/d/1U6QIqD ... -4UwT/view

Δυστυχώς (και εξοργιστικό) τα σχήματα έχουν σκαναριστεί ασπρόμαυρα, δηλαδή όχι μπλε/κόκκινα που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για να μπορείς να τα δεις τρισδιάστατα με τα γυαλιά (αν έχεις) που συνοδεύουν το βιβλίο. Δείγμα της μισοδουλειάς που τόσο συχνά συναντάμε στον τόπο μας.

Τα σχήματα είναι στις 30 τελευταίες σελίδες του βιβλίου, αμέσως μετά το σήμα κατατεθέν που είχαν όλα μα όλα τα σχολικά βιβλία της περιόδου 1967-1974 (της επάρατου χουντικής εποχής, για όσους ξεχνούν). Συγκεκριμένα ήταν ο Αναγεννώμενος από τις τέφρες Φοίνιξ, το οποίο σήμα έβλεπες παντού στην ζωή. Ο λαός το είχε ονομάσει χλευαστικά ¨το πουλί". Όποιος νεαρότερος δεν το έχει αντιληφθεί, επισημαίνω ότι "το πουλί" εμφανίζεται συχνά στην ταινία και στο σήριαλ Λούφα και Παραλλαγή. Εκεί θα αναγνωρίσει μία εικόνα που για εμάς τους παλιούς ήταν η τραγική καθημερινότητα.


Απάντηση

Επιστροφή σε “Ελεύθερα ηλεκτρονικά Βιβλία (free e-books)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες