Πρόβλημα δημοτικού
Πρόβλημα δημοτικού
Είμαι καινούργιο μέλος και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε όσο μπορείτε!!!
Το πρόβλημα είναι:
Ο πατέρας του Νικόλα έκανε τη Δευτέρα με το αυτοκίνητο του 32 χλμ .Την Τρίτη έκανε διπλάσια χλμ από την Τετάρτη. Αν γνωρίζουμε ότι Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη έκανε συνολικά 116 χλμ,πόσα χλμ έκανε την Τρίτη και πόσα την Τετάρτη;
Το πρόβλημα είναι:
Ο πατέρας του Νικόλα έκανε τη Δευτέρα με το αυτοκίνητο του 32 χλμ .Την Τρίτη έκανε διπλάσια χλμ από την Τετάρτη. Αν γνωρίζουμε ότι Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη έκανε συνολικά 116 χλμ,πόσα χλμ έκανε την Τρίτη και πόσα την Τετάρτη;
Λέξεις Κλειδιά:
-
Re: Πρόβλημα δημοτικού
Καλησπέρα είναι αρκετά απλό.ΚΥΡΙΑΚΗ έγραψε: ↑Κυρ Σεπ 24, 2023 6:26 pmΕίμαι καινούργιο μέλος και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε όσο μπορείτε!!!
Το πρόβλημα είναι:
Αν την Τετάρτη έκανε: χ km τότε την Τρίτη έκανε:2χ km
Άρα 32 km + x km + 2x km = 116 km ⇒ 3χ km = 84 km ⇒ x= 28
Άρα την Τρίτη έκανε 2× 28= 56 km
Την Τετάρτη έκανε 28km
Από τα συνολικά

Τις δύο λοιπόν μέρες ( Τρίτη και Τετάρτη ) έκανε συνολικά

Όμως την Τρίτη έκανε διπλάσια από την Τετάρτη γι αυτό διαιρώ με το

-
Και στο δικό μου το παιδί (αρχές Ε' Δημοτικού) δόθηκε αυτό το πρόβλημα και προσωπικά με βοήθησε να το καθοδηγήσω η παραπάνω απάντηση περί 84:3 (καθότι η Τρίτη και η Τετάρτη συνολικά έχουν 3 ίσες ποσότητες χιλιομέτρων). Αυτή η απάντηση νομίζω πως είναι ό,τι πιο κοντινό στις κατανοήσεις αυτής της ηλικίας. Το δικό μου μυαλό δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από τον άγνωστο χ, που τους είναι άγνωστος φυσικά. Θεωρώ τραβηγμένο το πρόβλημα γι' αυτήν την ηλικία. Περισσότερο τα απογοητεύουν, παρά τα ενθαρρύνουν να αγαπήσουν τα μαθηματικά.
-
Καλημέρα σε όλους! Εγώ θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι τέτοια προβλήματα μπορούν να λυθούν και από μικρότερους ταλαντούχους μαθητές.. Καλό είναι να δουλεύονται και τέτοια προβλήματα και πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν είναι εφικτό να λύνουν τα πάντα!
Συγνώμη που απαντώ σήμερα αλλά μόλις είδα την ερώτηση.Henri van Aubel έγραψε: ↑Δευ Σεπ 25, 2023 3:49 pmΚαλησπέρα. Να ρωτήσω: το προβληματάκι τέθηκε σε μαθητές δ δημοτικού;
Σε Ε Δημοτικού αρχές Σεπτεμβρίου μόλις ξεκίνησαν.
ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!Doloros έγραψε: ↑Κυρ Σεπ 24, 2023 7:53 pmΑπό τα συνολικάβγάζω τα
που έκανε την Δευτέρα και μένουν τα χιλιόμετρα Τρίτης και Τετάρτης δηλαδή :
.
Τις δύο λοιπόν μέρες ( Τρίτη και Τετάρτη ) έκανε συνολικά.
Όμως την Τρίτη έκανε διπλάσια από την Τετάρτη γι αυτό διαιρώ με τοκι έχω :
. Δηλαδή την Τετάρτη έκανε
και την Τρίτη
.
-
Μη ζητάτε συγγνώμη, δεν τρέχει τίποτα. Για Ε δημοτικού πιστεύω αρκετά καλό! Δεν είναι όλα για όλους ... θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν τέτοια θέματα, γιατί ξεχωρίζουν τους ταλαντούχους μικρούς μαθητές.ΚΥΡΙΑΚΗ έγραψε: ↑Κυρ Οκτ 01, 2023 7:35 pmΣυγνώμη που απαντώ σήμερα αλλά μόλις είδα την ερώτηση.Henri van Aubel έγραψε: ↑Δευ Σεπ 25, 2023 3:49 pmΚαλησπέρα. Να ρωτήσω: το προβληματάκι τέθηκε σε μαθητές δ δημοτικού;
Σε Ε Δημοτικού αρχές Σεπτεμβρίου μόλις ξεκίνησαν.

Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες