Τι πιστεύετε ;;
Συντονιστής: s.kap
Είναι και παραείναι. Δουλειά μας είναι να το ξεδιαλύνουμε με τους μαθητές, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα αναγκαίο.biomass έγραψε:Είναι το αντιπαράδειγμα επαρκής τρόπος ώστε να πειστεί ο άλλος ότι η πρόταση δεν ίσχυει;( Είναι αφού δεν ισχύει για κάθε, για παράδειγμα)
Η επιλογή του αντιπαραδείγματος δεν γίνεται με απλή παρατήρηση. Κρύβει βήματα και σκέψεις (απλές ή πιο σύνθετες) στα οποία θα πρέπει να μυήσουμε τους μαθητές μας, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο!!!biomass έγραψε: Όμως δεν αποτελείται από μια αλληλουχία βημάτων που να οδηγεί σε ένα λογικό συμπέρασμα(έτσι νομίζω δηλαδή).
Τι πιστεύετε ;;
Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας!!Πρωτοπαπάς Λευτέρης έγραψε:Είναι και παραείναι. Δουλειά μας είναι να το ξεδιαλύνουμε με τους μαθητές, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα αναγκαίο.biomass έγραψε:Είναι το αντιπαράδειγμα επαρκής τρόπος ώστε να πειστεί ο άλλος ότι η πρόταση δεν ίσχυει;( Είναι αφού δεν ισχύει για κάθε, για παράδειγμα)
Η επιλογή του αντιπαραδείγματος δεν γίνεται με απλή παρατήρηση. Κρύβει βήματα και σκέψεις (απλές ή πιο σύνθετες) στα οποία θα πρέπει να μυήσουμε τους μαθητές μας, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο!!!biomass έγραψε: Όμως δεν αποτελείται από μια αλληλουχία βημάτων που να οδηγεί σε ένα λογικό συμπέρασμα(έτσι νομίζω δηλαδή).
Τι πιστεύετε ;;
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που αναφέρετε!!Σίλης έγραψε:Όταν λέμε αντιπαράδειγμα, εννοούμε ένα γαλατικό χωριό. Θα σου πεί ο Καίσαρας: «όλη η Γαλατία είναι υπο ρωμαϊκή κατοχή»· και θα του τρίψουμε εμείς στη μούρη: «όχι! για παράδειγμα, νά, το χωριό του Αστερίξ δέν τελεί υπο ρωμαϊκή κατοχή, άρα δέν ισχύει αυτό που λές».
Πιό σοβαρά: η εύρεση αντιπαραδείγματος είναι η ευθεία μέθοδος να διαψεύδουμε ισχυρισμούςτου τύπου «αληθεύει οτι κάθε
ικανοποιεί την ιδιότητα
» (αυτούς τους λέμε και «καθολικούς»), που μπορούμε πιό ξερά να το γράψουμε
.
Εμείς θέλουμε να τον διαψεύσουμε τον, θέλουμε άρα να δείξουμε οτι «δέν αληθεύει οτι κάθε
ικανοποιεί την ιδιότητα
», στο πιό ξερό:
.
Αυτή η φόρμουλα, απο βασική λογική, γράφεται ισοδύναμα
,
παναπεί, «υπάρχειπου δέν ικανοποιεί την ιδιότητα
». Ε αυτό το
είναι ακριβώς αυτό που λέμε «αντιπαράδειγμα στον ισχυρισμό
».
Θέλω να πώ, το επιχείρημα απο καθαρά λογική σκοπιά δέν θά 'πρεπε νομίζω να μπερδεύει, δέν είναι τίποτα το βαθύ. Ανεξάρτητα απ' το πόσα μαθηματικά πρέπει να κάνουμε προκειμένου να βρούμε ένα τέτοιο αντιπαράδειγμα (με άλλα λόγια, ανεξάρτητα απ' το πόσο πολύπλοκη είναι αυτή η ιδιότητακαι πόσο πολύπλοκος ο χώρος
στον οποίο ψάχνουμε γι' αυτό το
), άμα καταφέρουμε να το βρούμε, προκύπτει η άρνηση του
απ' τ' αποδυτήρια (δηλαδή, απ' την τζενέρικ λογική).
Με άλλα λόγια (άν και ήδη το κούρασα ίσως), δέν χρειάζεται πολύς κόπος απο λογική άποψη για να διαψεύσεις έναν καθολικό ισχυρισμό· θέλει αντίθετα πολλή πεποίθηση να την δείς Καίσαρας και να διατυπώσεις έναν καθολικό ισχυρισμό! (Εδώ θυμήσου και το γνωστό που φέρεται να είπε ο Αϊνστάιν για τη Σχετικότητά του: «όσα πειράματα και να επαληθεύσουν τη θεωρία μου, αρκεί ένα για να την καταρρίψει».)
Έντιτ: Χμ, μόλις είδα οτι ο exdx στέλνει ήδη σ' ένα κείμενο που τα λέει όλ' αυτά (δές σελίδα 13 του πιντιέφ). Σόρι για το θόρυβο.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης