Η οποία έχει ως εξής:

Έχω κάνει τα εξής:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, όποιον έχει τη διάθεση και την καλοσύνη να μου δώσει κάποια ιδέα.
Συντονιστής: nkatsipis
.
Υπόδειξη: Πρώτα βεβαιώσου πως ξέρεις ότι ο
Πάλι χάνεσαι χωρίς λόγο, κάνοντας τα εύκολα, δύσκολα.ma128 έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 22, 2022 7:17 pmΜε έχει παιδέψει πολύ και δεν βλέπω φως στον ορίζοντα. Αυτό που προσπαθώ, είναι να δημιουργήσω στον παρανομαστή τοκαθώς ξέρω οτι, απο το θεώρημα του Φερμά , το
και πράγματι αν αναπτύξω λίγο τα παραγοντικά θα προκύψει αυτό αφού απο το
θα προκύψει
και απο το
θα προκύψει
, επομένως
.
Μετά τοκαι άρα έχω το
στο παρανομαστή αλλά με την ανάπτυξη των παραγοντικών έχω δημιουργήσει ένα τέρας στον παρανομαστή.Εκτός αν κάτι δεν έχω κάνει καλά. Και για αυτό δεν μου φαίνεται οτι θα βγεί έτσι , εξάλλου δεν έχω χρησιμοποιήσει και το δεδομένο της άσκησης , την ανισότητα για το
.
Άσε λοιπόν τα περιττά και πολύπλοκα που είναι εκτός θέματος. Τα Μαθηματικά θέλουν απλή, καθαρή σκέψη.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 22, 2022 10:03 am'Αυτό που μένει να κάνεις, πέρα από ότι λέει η υπόδειξη, είναι ελάχιστο.
Δίνω λίγο παραπάνω υπόδειξη.
Το ποστ σου αυτό μπήκε όσο έγραφα το προηγούμενό μου. Διασταυρώθηκαν.ma128 έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 22, 2022 10:00 pmΑν ο εν δυνάμει διαιρεταίος είναι ακέραιος , τότε αρκεί να εξετάσω αν οδιαιρεί τον αριθμητή και τον παρανομαστή ξεχωριστά.
Τον αριθμητή τον διαιρεί προφανώς.Εις οτι αφορά τον παρανομαστή , ο παρανομαστής είναι ένα γινόμενο, εαν οδιαιρεί τον παρανομαστή, όπως έχουμε πει αυτό σημαίνει οτι ο
διαιρεί ένα παράγοντα του γινομένου, όμως όλοι οι παράγοντες αυτόυ του γινομένου είναι μικρότεροι του
και άρα δεν διαιρούνται απο αυτόν.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης