Σεμινάριο Διδακτικής (με zoom) σήμερα Παρασκευή 13/1/2023

Συντονιστής: spyros

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 14989
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 2:04 am

Σεμινάριο Διδακτικής (με zoom) σήμερα Παρασκευή 13/1/2023

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Παρ Ιαν 13, 2023 1:13 am

Σεμινάριο Διδακτικής εξ αποστάσεως σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, στις 15:00 - 16:00
(συγνώμη που δεν το ανάρτησα νωρίτερα, αλλά το είδα σήμερα, πριν από λίγο).

Οργανωτής το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύνδεση με Zoom στο
https://zoom.us/j/91973293441

Ομιλητές
[b][i][color=#4040BF]Θεοδόσης Ζαχαριάδης (ΕΚΠΑ)
και Χαράλαμπος Σακονίδης (ΔΠΘ)
[/color][/i][/b]
Θέμα:

[b][i][color=#4040BF]Τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Μαθηματικά: προκλήσεις και διλήμματα για την εξέλιξη της ελληνικής μαθηματικής εκπαίδευσης.[/color][/i][/b]

Τόσο η ανάπτυξη όσο και η εφαρμογή ενός νέου Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) συνιστούν κρίσιμες διαδικασίες μετασχηματισμού της εκπαίδευσης που ενέχουν συνεχείς προκλήσεις και εγείρουν πολλαπλά διλήμματα για όσους εμπλέκονται σε αυτές, καθώς οριοθετούν την ταυτότητα του μελλοντικού πολίτη μιας χώρας.

Το νέο ΠΣ για τα μαθηματικά για μαθητές ηλικίας 6 – 18 ετών αποτελεί συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας τόσο του 2011 (στην υποχρεωτική εκπαίδευση) όσο και του 2014 (στο Λύκειο), η οποία επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Νέο Σχολείο» αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε φάση υλοποίησης στο σύνθετο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που διερχόταν η χώρα.

Το επικαιροποιημένο ΠΣ επενδύει στην εννοιολογική κατανόηση και την εξελικτική ανάπτυξη της μαθηματικής γνώσης σε μαθησιακά περιβάλλοντα που προάγουν την εμπλοκή του μαθητή τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Επιπλέον, φιλοδοξεί να προσφέρει δυνατότητες σε όλους τους μαθητές να συγκροτήσουν μια εύρωστη ‘μαθηματική υποδομή’ που υποστηρίζει την ακαδημαϊκή αλλά και την ταυτότητά τους ως μελλοντικών πολιτών που σκέφτονται και δρουν με κριτικό τρόπο.

Το πρώτο μέρος της εισήγησης θα εστιάσει στα καινοτόμα στοιχεία του νέου ΠΣ για τα μαθηματικά αλλά και στις προκλήσεις και τα διλήμματα που αναδείχθηκαν, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν συνολικά στο πλαίσιο της ανάπτυξής του. Το δεύτερο μέρος θα επικεντρωθεί στα αντίστοιχα ζητήματα στο Λύκειο, μια εξαιρετικά κρίσιμη αλλά και σύνθετη εκπαιδευτική βαθμίδα στην ελληνική πραγματικότητα.Λέξεις Κλειδιά:
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες