Ανακοινώθηκε η ύλη

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8444
Εγγραφή: Δευ Ιαν 19, 2009 5:16 pm
Τοποθεσία: Λεμεσός/Πύλα
Επικοινωνία:

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#21

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Πέμ Ιουν 18, 2015 12:55 am

Λευτέρη και tsakalanapaka, τόσο η έρευνα όσο και η διδασκαλία είναι βασικοί τομείς για τους πανεπιστημιακούς. Είθισται όμως οι προαγωγές να σχετίζονται περισσότερο με την ποιότητα της έρευνας παρά με την ποιότητα της διδασκαλίας. Θεωρώ εξίσου σημαντική και την «μεταφορά γνώσης» η οποία είναι διαφορετική από την διδασκαλία και η οποία τόσο επιτυχημένα γίνεται σε αυτό το φόρουμ.

Όσο για το τι περιμένουμε από τους μελλοντικούς φοιτητές, ασφαλώς και τους θέλουμε να έρχονται με αρκετές γνώσεις. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα στην δευτεροβάθμια να υπάρχει περισσότερο εύρος παρά βάθος. Σε βάθος μπορούμε να μπούμε στο πανεπιστήμιο. Κυρίως όμως αυτό που όλοι στο πανεπιστήμιο θέλουμε είναι η ικανότητα των φοιτητών να σκέφτονται «μαθηματικά» παρά μόνο να γνωρίζουν να ακολουθούν συγκεκριμένες μεθοδολογίες. Γι' αυτό και πρέπει επιτέλους να δοθεί η σωστή βαρύτητα στην γεωμετρία αφού είναι το κατ' εξοχήν μάθημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια και κάθε καινούργια άσκηση αναγκάζει τον μαθητή να σκεφτεί για το πως θα προχωρήσει σε κάθε βήμα.

Στην πράξη βέβαια, εκτός εξαιρέσεων, υπάρχει μια απογοήτευση από το επίπεδο των πρωτοετών φοιτητών. (Ίσως βέβαια να φταίμε και εμείς που έχουμε υψηλές απαιτήσεις. Αν τους συγκρίνω με φοιτητές άλλων τμημάτων δεν πρέπει να έχω και πολλά παράπονα.) Φαντάζομαι ο βαθμός απογοήτευσης είναι ο ίδιος που έχετε όσοι από εσάς διδάσκετε σε Α' Λυκείου ή Α' Γυμνασίου και ενώ άλλα περιμένετε να ξέρουν από το Γυμνάσιο και το Δημοτικό αντίστοιχα, γρήγορα αντιλαμβάνεστε πως χρειάζεται αρκετός αγώνας για κάλυψη βασικών ελλείψεων.


Άβαταρ μέλους
mathematica
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 5:50 pm
Επικοινωνία:

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#22

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathematica » Πέμ Ιουν 18, 2015 1:32 am

Πονάει χέρι; Κόβει χέρι! Την παιδαγωγική αυτή άποψη είχα ακούσει πριν πολλά πολλά χρόνια σε ένα συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας . Τότε πραγματικά γέλασα. Σήμερα απλά μπορώ να υποψιαστώ τον εισηγητή και να κρατηθώ να μη βάλω τα κλάματα.


Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία , είναι οικοδομή πάνω στην άμμο . (ΑΔ. ΚΟΡΑΗΣ)
chris_konst
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 13, 2015 3:03 pm
Τοποθεσία: Χανιά

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#23

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_konst » Πέμ Ιουν 18, 2015 3:05 am

Demetres έγραψε:Όσο για το τι περιμένουμε από τους μελλοντικούς φοιτητές, ασφαλώς και τους θέλουμε να έρχονται με αρκετές γνώσεις. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα στην δευτεροβάθμια να υπάρχει περισσότερο εύρος παρά βάθος. Σε βάθος μπορούμε να μπούμε στο πανεπιστήμιο. Κυρίως όμως αυτό που όλοι στο πανεπιστήμιο θέλουμε είναι η ικανότητα των φοιτητών να σκέφτονται «μαθηματικά» παρά μόνο να γνωρίζουν να ακολουθούν συγκεκριμένες μεθοδολογίες.
Συμφωνώ 100%. Και για να είμαστε ακριβείς, δεν μιλάμε καν ούτε για βάθος ούτε για μεθοδολογίες (και τί σημαίνει "μέθοδος" στην Επιστήμη γενικά) αλλά για μηχανικά εφαρμοζόμενους "τυφλοσούρτες" και "συνταγές". Τελικά φτάσαμε να έχουμε μαθητές και φοιτητές οι οποίοι όταν έχουν να λύσουν ένα μαθηματικό (και όχι μόνο) πρόβλημα, παπαγαλίζουν τους τυφλοσούρτες και κάνουν «επεξεργασία κειμένου» αντί για συνειδητή λογική λύση.
Demetres έγραψε:Γι' αυτό και πρέπει επιτέλους να δοθεί η σωστή βαρύτητα στην γεωμετρία αφού είναι το κατ' εξοχήν μάθημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση που δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια και κάθε καινούργια άσκηση αναγκάζει τον μαθητή να σκεφτεί για το πως θα προχωρήσει σε κάθε βήμα.
Εδώ κι αν έχεις χίλια δίκια !!!! Η Ευκλείδεια Γεωμετρία έχει ουσιαστικά καταργηθεί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχει εξοβελισθεί στο «πυρ το εξώτερον». Στις δεκαετίες του '80 και του '90, υπήρχαν μεν προβλήματα με την υποβάθμιση της Γεωμετρίας, ειδικά από τότε που βγήκαν εκτός ύλης οι γεωμετρικοί τόποι και οι κατασκευές, αλλά παρ' όλα αυτά, ένας μαθητής Λυκείου ή Γυμνασίου διδασκόταν αρκετά και αξιόλογα θέματα. Θυμηθείτε τα σχολικά βιβλία Γεωμετρίας εκείνης της εποχής, ειδικά της Α' Λυκείου. Το τελικό και θανατηφόρο χτύπημα το έδωσε ο «Λούθηρος» (ο μεταρρυθμιστής Αρσένης) και οι διάδοχοί του, από το 2000 και μετά. Αυτό είναι ΕΓΚΛΗΜΑ και τις συνέπειές του τις βλέπουμε καθημερινά: πέραν όλων των άλλων, η πλειοψηφία των σημερινών μαθητών και φοιτητών δεν «έχει» την έννοια της απόδειξης, και πάρα πολλοί συγχέουν τα δεδομένα με τα ζητούμενα.

Επίσης, δεν θα έπρεπε να υπάρχει η Ευκλείδεια Γεωμετρία ως υποχρεωτικό μάθημα (τουλάχιστον ένα) σε όλα τα Μαθηματικά Τμήματα της Ελλάδας (καθώς επίσης στους Πολιτ. Μηχανικούς και τους Αρχιτέκτονες μαζί με Προβολική/Παραστατική), και οπωσδήποτε ένα υποχρεωτικό (εισαγωγικού επιπέδου) μάθημα Γεωμετρίας σε όλα τα Παιδαγωγικά;

Και η Τριγωνομετρία; Π.χ. οι φετινοί υποψήφιοι οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν νοσηρά θέματα σαν το Δ4, δεν έχουν διδαχθεί ούτε καν τους τριγωνομετρικούς αριθμούς διπλασίου τόξου. Ευτυχώς (αν δεν κάνω λάθος) τα έχει διδαχθεί αυτά η φετινή Β' Λυκείου.


Άβαταρ μέλους
Λάμπρος Μπαλός
Δημοσιεύσεις: 926
Εγγραφή: Τρί Αύγ 13, 2013 12:21 pm
Τοποθεσία: Τρίκαλα

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#24

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Μπαλός » Πέμ Ιουν 18, 2015 7:46 am

Αλλού εντοπίζω το πρόβλημα και πείτε με εσείς ρομαντικό.
Η τραγικότητα του θέματος είναι οι βασικοί γνώμονες με τους οποίους η εκάστοτε κυβέρνηση ξεκινά μεταρρυθμίσεις.
Εδώ λύσσαξε ο Μπαλτάς να διατυμπανίζει την ανάγκη αποδέσμευσης του Λυκείου από το Πανεπιστήμιο, φυσικά το τρομερό κακό που κάνουν τα φροντιστήρια στην ελληνική οικογένεια και πρέπει να αρχίσουμε ψυχρό πόλεμο και τέλος τη ρίζικά αντιπαιδαγωγική άποψη που ακούγεται συχνά από κούφια μυαλά κι απαίδευτα " και πού θα μου χρειαστούν εμένα αυτά;".
Κύριε Υπουργέ. Με τέτοια ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΤΕ.
Στυγνή πολιτική που θα σας κάνει αρεστό και θα σας φέρει ψήφους.
Τα Μαθηματικά δεν έχουν να κάνουν άμεσα με την εφαρμογή τους (το βρήκαν οι του Πανεπιστημίου και τα χώρισαν σε Καθαρά και Εφαρμοσμένα τρομάρα τους). Και δεν μορφώνουν φυσικά με την εφαρμογή τους αλλά με την αλήθεια τους και το πνεύμα τους. Αυτό το αφηρημένο.
Καλά το έγραψε πιο πάνω ο Atelmos.
Τέτοιοι που είμαστε, καλά μας κάνουν.
Είχαμε τους βασικότερους λόγους αντίστασης και μείναμε σχεδόν απαθείς.
Πάρτε τώρα πλήθη μαθητών που δεν θα νοιαστούν ούτε για Αναλυτική και φυσικά ούτε για Ευκλείδεια Γεωμετρία, πάρτε ανθρώπους άσχετους από Άλγεβρα που θα αξιώνουν να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, στο μέλλον και χωρίς εξετάσεις και απαιτήστε εν τέλει να τα διδάσκονται αυτά στο Πανεπιστήμιο. Και όλα αυτά, ενώ η Επιστήμη προχωρά.
Καλά κρασιά.
τελευταία επεξεργασία από Λάμπρος Μπαλός σε Πέμ Ιουν 18, 2015 8:32 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.


Λάμπρος Μπαλός
lamprosbalos81@gmail.com
Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5433
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Πέμ Ιουν 18, 2015 7:51 am

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ έγραψε:Από τα φετινά θέματα της κατεύθυνσης - με την καινούργια ύλη - θα λείψουν 44 Μονάδες. Αναλυτικά : Β Θέμα 25 Μον. Γ3:4 Μον, Γ4:7 Μον, Δ3: 6 Μον, Δ4: 7 Μον. Φαίνεται σκέφτηκαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά και ανάλογα έκοψαν ύλη. Η στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε .
Νίκο καλημέρα !!!

Οι σίγουρες μονάδες είναι οι 25 από το δεύτερο θέμα. Για τα άλλα ερωτήματα θα σας πω άλλη φορά τι θα γίνει :) . Στην ουσία η παράγραφος αυτή είναι σαν μην αφαιρείται !!!


Μπάμπης


Άβαταρ μέλους
Κώστας Μαλλιάκας
Δημοσιεύσεις: 514
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 24, 2009 9:25 am
Τοποθεσία: Ρόδος

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#26

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Μαλλιάκας » Πέμ Ιουν 18, 2015 8:44 am

Ας κάνω και εγώ μια τοποθέτηση στην συζήτηση αυτή με κάποιες παρατηρήσεις:
1. Πιστεύω (ελπίζω...) ότι η ύλη αυτή είναι μεταβατική (για δύο χρόνια μάλλον) ώσπου να βγουν καινούρια βιβλία μετά από νέο αναλυτικό πρόγραμμα
2. Το μήνυμα που περνάει κυρίως είναι η μείωση της ύλης, όπως είχαν υποσχεθεί
3. Η μείωση της ύλης είναι αναγκαία για να μπορούμε να την βγάζουμε καλύτερα και στο σχολείο, αλλά πιθανό να είναι και πιο σωστή με άλλη επιλογή, όμως αυτό θα το δούμε μακροπρόθεσμα
4. Δεν είναι δυνατό από τη μια να γκρινιάζουμε για την μεγάλη ύλη και από την άλλη να θέλουμε και άλλη ύλη για να πηγαίνουν έτοιμοι στο Πανεπιστήμιο. Ακόμη είναι παιδιά και οι περισσότεροι δεν έχουν ωριμάσει πνευματικά και κοινωνικά για να σκέφτονται την επιστήμη και την έρευνα
5. Με την προϋπόθεση λοιπόν της μείωσης της ύλης, οι μιγαδικοί έτσι όπως ήταν στην ύλη (χωρίς τριγωνομετρική μορφή και άλλα ... ελλείψει τριγωνομετρίας από Β λυκείου) καλύτερα που βγήκαν και η ύλη είναι πιο ομοιογενής για τα παιδιά.
6. Τα μαθηματικά έχουν πολλούς υπέροχους τομείς για γνώση ( κυρίως γεωμετρία, θεωρία αριθμών και τόσα άλλα...) αλλά δεν γίνεται να μπουν όλα και ένας λόγος είναι ότι με αυτές τις εξετάσεις θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε να καλύψουμε τόσους συνδυασμούς πιθανών θεμάτων (με την ματαιοδοξία μας να ευχαριστηθούμε εμείς πρώτα τα θέματα ...)
6. Η παραγώγιση της συνάρτησης ολοκλήρωμα βγαίνοντας από την ύλη, μας ανακουφίζει από μια σειρά δύσκολων και ίσως ανούσιων μεθοδολογιών που μπορούν να εξεταστούν και με άλλους τρόπους αν το επιθυμούμε, οπότε την θεωρώ λογική σύμφωνα με την παραπάνω φιλοσοφία της μείωσης ύλης και την αποφυγή δύσκολων συνδυαστικών θεμάτων.
7. Εικάζω (ίσως είμαι λίγο ρομαντικός), ότι η καθυστέρηση της ύλης να οφείλεται και στην στατιστική μελέτη των γραπτών ( θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο έρευνα...) όσο αφορά την επίδοση των μαθητών σε συγκεκριμένου είδους θέματα (εμπειρικά τα γνωρίζουμε όλοι!) και η ανίχνευση των λόγων αποτυχίας σε αυτά και με αυτά τα ερευνητικά στοιχεία σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση και τις διάφορες δεσμεύσεις του αναλυτικού προγράμματος σπουδών των μαθηματικών να προκύπτει η ύλη.
Αυτές είναι κάποιες απόψεις και σκέψεις που δεν είναι αναγκαίο να συμφωνούν όλοι, αφού ο καθένας το βλέπει μέσα από τις δικές του εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις ...


ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 1:42 am

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#27

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ » Πέμ Ιουν 18, 2015 9:04 am

Μπάμπη , επίσης καλημέρα. Αν επιβεβαιωθεί στην πράξη αυτό που λές (θα το χαρώ ειλικρινά) , προβληματίζομαι για την σκοπιμότητα του τα αφαιρεθεί κάτι που στην πράξη θα καταργηθεί. Στην περίπτωση αυτή θα αναγκαστούμε από τώρα να διαπιστώσουμε αρκετά γρήγορα ότι " στραβά αρμενίζουνε".


Άβαταρ μέλους
Λάμπρος Μπαλός
Δημοσιεύσεις: 926
Εγγραφή: Τρί Αύγ 13, 2013 12:21 pm
Τοποθεσία: Τρίκαλα

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#28

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λάμπρος Μπαλός » Πέμ Ιουν 18, 2015 9:15 am

Με ανησυχεί το γεγονός ότι μία τάξη (Β Λυκείου ) καθίσταται σχεδόν άχρηστη. Είναι πολύ κακό να αφαιρείς από τους μαθητές το κίνητρο.
Θα προτιμούσα τη θηριώδη ύλη των Δεσμών, χωρίς μόνο τα θέματα -εκτρώματα.
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι αυτό ακούγεται ακραίο.
Κύριοι, η ύλη μειώθηκε επικίνδυνα.


Λάμπρος Μπαλός
lamprosbalos81@gmail.com
Τσιαλας Νικολαος
Δημοσιεύσεις: 444
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 17, 2015 1:04 pm

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#29

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τσιαλας Νικολαος » Πέμ Ιουν 18, 2015 12:03 pm

Λάμπρος Μπαλός έγραψε:Με ανησυχεί το γεγονός ότι μία τάξη (Β Λυκείου ) καθίσταται σχεδόν άχρηστη. Είναι πολύ κακό να αφαιρείς από τους μαθητές το κίνητρο.
Θα προτιμούσα τη θηριώδη ύλη των Δεσμών, χωρίς μόνο τα θέματα -εκτρώματα.
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι αυτό ακούγεται ακραίο.
Κύριοι, η ύλη μειώθηκε επικίνδυνα.

οντως ειναι τραγικο....προχειροδουλειες και αλλαγες για να γινουν αλλαγες....οντως απο την β λυκειου ουσιαστικα χρειαζονται μονο το κεφαλαιο των ευθειων και οι λογαριθμοι(και απο αυτους μονο δεκαδικοι και φυσικοι)!!!


skan
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 08, 2010 9:10 am

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#30

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skan » Πέμ Ιουν 18, 2015 12:39 pm

Η υποβάθμιση των μαθηματικων σε όλο της το μεγαλείο
Και αυτό γιατι σε κανένα εξεταστικό σύστημα ως τώρα δεν είχαμε ύλη μόνο συναρτήσεις (τα μαθηματικά γενικής τα εξετάζονται πανελλαδικά ελάχιστοι μαθητες της Θεωρητικής).
Θα ήθελα να ξέρω το σκεπτικό αυτού του μαθηματικού που σκέφθηκε οτι μόνο τα μαθηματικα κατεύθυνσης πρέπει σ' αυτό το εξεταστικό να μειωθούν, διότι η λογική οτι μειώνουμε την ύλη στις πανελλαδικές δεν ισχύει στα άλλα μαθήματα (Σε κάποια μάλιστα αυξήθηκε) . Επίσης άστοχη τελείως είναι και η λογική του έπρεπε να βγουν οι μιγαδικοι γιατι οι θεωρητικάριοι της Β' Λυκειου που θα πηγαίναν στην Γ' Λυκειου Θετικη δεν θα είχαν διδαχθει διανύσματα, γιατι με το ίδιο σκεπτικο οι Θετικάριοι της Β' Λυκειου που θα πηγαίναν στην Γ' Λυκειου Θεωρητική δεν θα είχαν διδαχθεί Αρχαία Κατ.
Επίσης θα δούμε απο δω και πέρα μετατροπές της συνάρτησης ολοκλήρωμα σε παράγουσα F(x) με F(a)=0 και δεν βγαίνει ουσιαστικά τίποτα απ' το ασκησεολόγιο εκτός. Δηλαδή για το οπτικό του πράγματος έγινε ή δεν το προέβλεψε ο ειδήμονας που πρότεινε την ύλη;


evitakron
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2015 12:34 pm

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#31

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από evitakron » Πέμ Ιουν 18, 2015 12:39 pm

Καλημέρα! Με τα βοηθήματα τι θα γίνει; Θα εκδοθούν από Σεπτέμβριο νέες εκδόσεις χωρίς τα "εκτός" (μιγαδικούς κλπ.) ;


Alexis14
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Τρί Ιουν 24, 2014 4:08 pm

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#32

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alexis14 » Πέμ Ιουν 18, 2015 1:47 pm

skan έγραψε:Η υποβάθμιση των μαθηματικων σε όλο της το μεγαλείο
Και αυτό γιατι σε κανένα εξεταστικό σύστημα ως τώρα δεν είχαμε ύλη μόνο συναρτήσεις (τα μαθηματικά γενικής τα εξετάζονται πανελλαδικά ελάχιστοι μαθητες της Θεωρητικής).
Θα ήθελα να ξέρω το σκεπτικό αυτού του μαθηματικού που σκέφθηκε οτι μόνο τα μαθηματικα κατεύθυνσης πρέπει σ' αυτό το εξεταστικό να μειωθούν, διότι η λογική οτι μειώνουμε την ύλη στις πανελλαδικές δεν ισχύει στα άλλα μαθήματα (Σε κάποια μάλιστα αυξήθηκε) . Επίσης άστοχη τελείως είναι και η λογική του έπρεπε να βγουν οι μιγαδικοι γιατι οι θεωρητικάριοι της Β' Λυκειου που θα πηγαίναν στην Γ' Λυκειου Θετικη δεν θα είχαν διδαχθει διανύσματα, γιατι με το ίδιο σκεπτικο οι Θετικάριοι της Β' Λυκειου που θα πηγαίναν στην Γ' Λυκειου Θεωρητική δεν θα είχαν διδαχθεί Αρχαία Κατ.
Επίσης θα δούμε απο δω και πέρα μετατροπές της συνάρτησης ολοκλήρωμα σε παράγουσα F(x) με F(a)=0 και δεν βγαίνει ουσιαστικά τίποτα απ' το ασκησεολόγιο εκτός. Δηλαδή για το οπτικό του πράγματος έγινε ή δεν το προέβλεψε ο ειδήμονας που πρότεινε την ύλη;
Μόνο τα διανύσματα ήταν το πρόβλημα; Ο μαθητής της Β ανθρωπιστικών σπουδών που θα αλλάξει σε θετικές σπουδές στη Γ θα έχει πρόβλημα και με άλλα σημεία της ύλης των μαθηματικών που δεν τα έχει διδαχθεί, όπως για παράδειγμα η ευθεία (συνθήκη καθετότητας ευθειών, συντελεστής δ/νσης ευθείας που διέρχεται από 2 σημεία, απόσταση σημείου από ευθεία κλπ).


achilleasP
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Δευ Ιουν 23, 2014 8:54 pm

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#33

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από achilleasP » Πέμ Ιουν 18, 2015 4:07 pm

Μείωση της ύλης έγινε, καθώς από τα 6+1 μαθήματα πήγαμε στα 4+1. οι μιγαδικοί έπρεπε να βγουν από τον προσανατολισμό οικονομίας & πληροφορικής.


_Jorge_
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 24, 2009 5:01 pm

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#34

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από _Jorge_ » Πέμ Ιουν 18, 2015 4:23 pm

achilleasP έγραψε:Μείωση της ύλης έγινε, καθώς από τα 6+1 μαθήματα πήγαμε στα 4+1. οι μιγαδικοί έπρεπε να βγουν από τον προσανατολισμό οικονομίας & πληροφορικής.
Πάντως κατά τη γνώμη μου, για τις οικονομικές - πληροφορικές σχολές καλύτερα θα ήταν αντί για Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπως τα ξέρουμε,να εξετάζονται στα Μαθηματικά Γενικής όπως τα ξέραμε αλλά με προσθήκη συνδυαστικής και πιο εξελιγμένη στατιστική (κατανομές κλπ) από ότι ήταν.


Άβαταρ μέλους
Christos75
Δημοσιεύσεις: 421
Εγγραφή: Δευ Φεβ 02, 2009 9:41 pm
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Christos75 » Πέμ Ιουν 18, 2015 5:29 pm

_Jorge_ έγραψε:
achilleasP έγραψε:Μείωση της ύλης έγινε, καθώς από τα 6+1 μαθήματα πήγαμε στα 4+1. οι μιγαδικοί έπρεπε να βγουν από τον προσανατολισμό οικονομίας & πληροφορικής.
Πάντως κατά τη γνώμη μου, για τις οικονομικές - πληροφορικές σχολές καλύτερα θα ήταν αντί για Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπως τα ξέρουμε,να εξετάζονται στα Μαθηματικά Γενικής όπως τα ξέραμε αλλά με προσθήκη συνδυαστικής και πιο εξελιγμένη στατιστική (κατανομές κλπ) από ότι ήταν.
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο αγαπητέ. Θα μας πει-γράψει κάποιος ενδεχομένως αυτό είναι ένα μεταβατικό σύστημα και πάλι το οποίο σε δύο χρόνια θα αλλάξει με νέα ύλη κλπ. Από το να κάνεις πασαλείμματα και να προσπαθείς να εξισώσεις πράγματα που ακόμα θέλουν μελέτη, άστα ως έχουν όλα και σε δύο χρόνια, κάνεις διαρθρωτικές αλλαγές που ούτως ή άλλως χρειάζονταν στην ύλη των Μαθηματικών!!! Αυτό το νόθο πράγμα που «έφτιαξες» τώρα, τι νόημα έχει ; ; ; Αυτές είναι αλλαγές για να πουν οι πολιτικάντιδες της εκάστοτε εξουσίας ότι έκανα αλλαγές και ήμουν σύννομος με τα όσα προανείγγειλα προεκλογικά!


Χρήστος Λοΐζος
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 9326
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 01, 2013 9:35 am

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#36

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis » Πέμ Ιουν 18, 2015 5:49 pm

Η σταδιακή συρρίκνωση της ύλης των Μαθηματικών την τελευταία δεκαπενταετία (πρώτα ο περιορισμός της ύλης των μιγαδικών, στη συνέχεια ο περιορισμός της Τριγωνομετρίας και η αφαίρεση του αόριστου ολοκληρώματος), γέννησαν όπως είδαμε εκτρώματα ασκήσεων. Άσκηση για την άσκηση, χωρίς καμία λογική και χωρίς κανένα διδακτικό στόχο.
Τώρα έρχεται ένα νέο καθοριστικό πλήγμα, μία νέα πραγματικότητα. Λείπει ένα θέμα, λείπουν 25 μονάδες. Πώς θα αντικατασταθούν; Πώς θα γεμίσει το κενό η διεστραμμένη φαντασία των σοφών; Τι νέα τερατουργήματα θα δούμε;
Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Κουτσά στραβά θα λυθεί, όπως πάντα με την αλάνθαστη μέθοδο του Προκρούστη. Τράβα λίγο από' δω, κόψε λίγο από' κει, κάτι θα γίνει. Τα χειρότερα έπονται, γιατί το σχέδιο είναι μελετημένο και ξεκίνησε από πολύ παλιά. Ας θυμηθούμε ότι η ύλη των μαθηματικών της Δ' Δέσμης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του νέου θετικού προσανατολισμού. Μας έφαγαν όμως οι βαρύγδουπες εκφράσεις. Τι σημαίνει θετικός προσανατολισμός; Για τι είδους προσανατολισμό μιλάμε; Ποιος προσανατολίζεται και προς τα πού; Ας πάμε όμως λίγο πίσω στο χρόνο να δούμε πώς ξεκίνησε το έγκλημα και ποια ήταν τα πρώτα θύματα:

● Ευκλείδεια Γεωμετρία
● Ακολουθίες
● Πίνακες -Ορίζουσες-Συστήματα
● Θεωρία αριθμών
● Διανυσματικοί χώροι
● Τριγωνομετρία
● Μιγαδικοί αριθμοί


Φέτος αποφάσισαν οι ιθύνοντες την κηδεία των Μαθηματικών στη χώρα μας.
Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε!!! Ο χορός καλά κρατεί! Ελπίζουμε πάντα στην Ανάσταση των νεκρών!

Γιώργος Βισβίκης
Μαθηματικός; Δεν ξέρω, θα δείξει.


Μπάμπης Στεργίου
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 5433
Εγγραφή: Δευ Δεκ 22, 2008 2:16 pm
Τοποθεσία: Χαλκίδα - Καρδίτσα

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#37

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπάμπης Στεργίου » Πέμ Ιουν 18, 2015 6:39 pm

evitakron έγραψε:Καλημέρα! Με τα βοηθήματα τι θα γίνει; Θα εκδοθούν από Σεπτέμβριο νέες εκδόσεις χωρίς τα "εκτός" (μιγαδικούς κλπ.) ;
Καλησπέρα !

Κυκλοφόρησε ήδη του Μπάρλα, νέο , και στα μέσα της άλλης βδομάδας θα βγούνε και άλλα .

Καλό καλοκαίρι και καλά μαθήματα !!!

Μπάμπης

Ωχ , παιδιά, προσωπικό μήνυμα ήθελα να στείλλω. Sorry.

Σβήνω μέρος του μηνύματος.

Μπ
τελευταία επεξεργασία από Μπάμπης Στεργίου σε Πέμ Ιουν 18, 2015 8:16 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.


Άβαταρ μέλους
nsmavrogiannis
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4286
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 7:13 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#38

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nsmavrogiannis » Πέμ Ιουν 18, 2015 7:10 pm

Η ύλη συναρτάται με το σύστημα εξετάσεων την δομή του σχολείου τους στόχους του και άλλα πολλά. Η σειρά αναγραφής φυσικά δεν είναι αξιολογική.
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε μία μεταβατική λύση ανάγκης όπου πολλές παράμετροι κρατούνται σταθερές και λίγες αλλάζουν (κατευθύνσεις-ύλη) τότε έχουμε μία απάντηση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα με λάθος τρόπο. Το υπαρκτό πρόβλημα ότι οι εξετάσεις έχουν οδηγηθεί στο να τίθενται πολύ τεχνικά και ανούσια θέματα (ελπίζω να βρω καιρό να αναρτήσω ένα κείμενο σχετικά με αυτό). Η λάθος απάντηση είναι οι περικοπές. Κάθε περικοπή ύλης κάνει τα Μαθηματικά φτωχότερα αλλά όπως ήδη έχουν επισημάνει αρκετοί φίλοι και τον μαθητή πιο αδύναμο. Νομίζω ότι θα μπορούσε αντί της περικοπής ύλης να υπάρχει στις οδηγίες κάποια προειδοποίηση για τις ασκήσεις: "Ασκήσεις αυτής της μορφής δεν ενθαρρύνονται". Π.χ. η μελέτη κυρτότητας σε συναρτήσεις που δεν είναι δύο φορές παραγωγίσιμες δεν ενθαρρύνεται και έτσι έχουν αποκλειστεί πλείστες ασκήσεις. Το αυτό ισχύει για την μελέτη μη ύπαρξης ορίου. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για την συνάρτηση ολοκλήρωμα όπου πραγματικά θεματοδότες-βοηθήματα-δάσκαλοι το έχουμε παραξηλώσει.

Μαυρογιάννης


Αν κανείς δεν ελπίζει, δεν θα βρεί το ανέλπιστο, οι δρόμοι για το ανεξερεύνητο θα είναι κλειστοί.
Ηράκλειτος
orestisgotsis
Δημοσιεύσεις: 1322
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 25, 2012 10:19 pm

Re: Ανακοινώθηκε η ύλη

#39

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από orestisgotsis » Πέμ Ιουν 18, 2015 8:47 pm

Προς τους κυρίους – κυρίους υπεύθυνους του υπουργείου παιδείας και τους υπόλοιπους της βουλής, μιας και το θέμα δεν έχει έρθει ακόμη στη βουλή:
χωρίς τίτλοQQ.PNG
χωρίς τίτλοQQ.PNG (10.52 KiB) Προβλήθηκε 1771 φορές
Μία εξήγηση γιατί αφαίρεσαν κεφάλαιο από τα Μαθηματικά και πρόσθεσαν κεφάλαιο στη Φυσική.


Άβαταρ μέλους
Στέλιος Μαρίνης
Δημοσιεύσεις: 535
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 16, 2009 9:45 pm
Τοποθεσία: Νέα Σμύρνη, Αθήνα
Επικοινωνία:

Προς τι ο θρήνος;

#40

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στέλιος Μαρίνης » Πέμ Ιουν 18, 2015 10:15 pm

Δεν υπάρχει μαθηματικό αντικείμενο που δεν θα θέλαμε να διδάσκεται στα παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν χωράνε όλα. Η μείωση της ύλης ήταν, κατά τη γνώμη μου επιβεβλημένη, ώστε να προφταίνει ο καθηγητής του σχολείου να τη διδάξει με επάρκεια και εμβάθυνση. Όσο για το ποια θα είναι η ύλη, σ' αυτή τη μικρότερη έκταση, πρέπει να είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και μελέτης.


Κάποτε οι καμπύλες των γραφικών παραστάσεων ζωντανεύουν, είναι διαφορίσιμες γιατί είναι λείες κι όμορφες, έχουν ακρότατες τιμές γιατί αρνούνται τη μονοτονία, δεν έχουν όριο πραγματικό, αλλά μπορείς και τις φαντάζεσαι στο άπειρο και η ασύμπτωτη ευθεία είναι το καράβι που σε ταξιδεύει πλάι τους.
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: giannisd και 2 επισκέπτες