περί εικοσιδωδεκαέδρου ( μετάφραση αρθρου wikipedia )

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3051
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 12:54 pm
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

περί εικοσιδωδεκαέδρου ( μετάφραση αρθρου wikipedia )

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost » Δευ Δεκ 22, 2008 4:05 am

Άν θέλει κάποιο μέλος τού mathematica, άς μεταφράσει τό θέμα Icosidodecahedron από τήν wikipedia γιά τό Αρχιμήδειο εικοσιδωδεκάεδρο, γιά νά τό βάλουμε στήν αρχική μας σελίδα. Άν μάλιστα θελήσει νά τό διερευνήσει περαιτέρω π.χ. http://mathworld.wolfram.com/Icosidodecahedron.html, ακόμα καλύτερα.


{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
p_gianno
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 21, 2008 1:10 am

Re: περί εικοσιδωδεκαέδρου ( μετάφραση αρθρου wikipedia )

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από p_gianno » Δευ Δεκ 22, 2008 5:51 pm

Καλησπέρα
ακολουθεί μια μετάφραση όπως ζητήθηκε η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν για την κατασκευή του Mathematica

"Το εικοσιδωδεκάεδρο είναι ένα πολύεδρο (32-εδρο) με είκοσι τριγωνικές έδρες και δώδεκα πενταγωνικές. Έχει 30 πανομοιότυπες κορυφές στίς οποίες συναντώνται δύο τρίγωνα και δύο πεντάγωνα και εξήντα ίσες ακμές που η κάθε μία τους χωρίζει ένα τρίγωνο από ένα πεντάγωνο.
Είναι αρχιμήδειο στερεό –δηλαδή ένα ημικανονικό κυρτό πολύεδρο όπου δύο ή περισσότεροι τύποι πολυγώνων συναντώνται με τον ίδιο τρόπο στις κορυφές του - και ειδικότερα είναι το ένα από τα δύο οιωνεί κανονικά - quasiregular πολύεδρα που υπάρχουν, δηλαδή στερεό που μπορεί να έχει δύο τύπους εδρών οι οποίες εναλλάσσονται στην κοινή κορυφή. (Το άλλο είναι το κυβο-οκτάεδρο)
Το εικοσιδωδεκάεδρο έχει εικοσιεδρική συμμετρία και οι συντεταγμένες των κορυφών ενός εικοσαέδρου με μοναδιαίες ακμές είναι οι κυκλικές μεταθέσεις των (0, 0, ±φ), (±1/2 , ±φ/2, ±(1+φ)/2), όπου φ ο χρυσός λόγος (1+√5)/2 ενώ το δυαδικό του πολύεδρο είναι το ρομβικό τριακοντάεδρο."


Οι πληροφορίες προέρχονται από τις διευθύνσεις http://en.wikipedia.org/wiki/Icosidodecahedron και http://mathworld.wolfram.com/Icosidodecahedron.html

Πάνος


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες