ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ 2009

Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates

Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Δημοσιεύσεις: 5956
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 21, 2009 10:53 am
Τοποθεσία: Aegaleo.
Επικοινωνία:

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ 2009

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Παρ Απρ 17, 2009 2:15 pm

(ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ 2009 –SENIORS) ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Μ.Ε.
Επειδή αυτόν τον καιρό ασχολούμαστε με Γεωμετρικούς Μαθηματικούς Διαλόγους είναι σημαντικό να ασχοληθούμε Μεθοδολογικά με το θέμα αυτό κάνοντας ,κυρίως κάποιες σκέψεις πού να ανοίγουν πράγματι Μαθηματικό Διάλογο
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ :
Δίνεται τρίγωνο ΑΒΓ. Θεωρούμε τις διαμέσους του ΑΔ,ΒΕ,ΓΖ .Αν Σ σημείο της ΑΔ διάφορο των άκρων της ,Τ σημείο της ΒΕ διάφορο των άκρων της ,Υ σημείο της ΓΖ, διάφορο των άκρων της .ώστε τα σημεία Α,Υ,Σ,Γ να είναι όμοκυκλικά, τα σημεία Α,Τ,Σ,Β να είναι ομοκυκλικά , επίσης τα σημεία Υ,Τ ,Γ,Β να είναι ομοκυκλικά Τότε το περίκεντρο του τριγώνου ΑΒΓ είναι κέντρο βάρους του τριγώνου με κορυφές τα κέντρα των προηγούμενων κύκλων .
Είναι σαφές ότι αν τα σημεία Σ,Τ ,Υ ταυτιστούν με το σημείο G έχουμε το πρόβλημα του Προκριματικού Διαγωνισμού .
ΜΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ (άρα και του προβλήματος του Προκριματικού) στηρίζεται ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΓΝΩΣΤΟ ΘΕΜΑ:
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και σημείο Σ της διαμέσου του ΑΔ .Αν Κ ,Λ τα αντίστοιχα περίκεντρα των τριγώνων ΑΣΒ και ΑΣΓ τότε η μεσοκάθετη της πλευράς ΒΓ διέρχεται από το μέσο του ΚΛ .
ΛΥΣΗ :
Αν Β’ η τομή της ΔΒ με τον αντίστοιχο κύκλο και Γ’ η τομή της ΔΓ με τον αντίστοιχο κύκλο έχουμε ότι :ΔΣ*ΔΑ=ΔΒ’*ΔΒ=ΔΓ’*ΔΓ οπότε ΔΒ’=ΔΓ’.Αρα παίρνουμε ότι ΒΒ’=ΓΓ’ .Συνεπώς από το τραπέζιο ΚΛΛ’Κ’ προκύπτει το ζητούμενο (ΚΚ’κάθετη στην ΒΓ,ΛΛ’ κάθετη στην ΒΓ) .

ΣΧΟΛΙΟ :
Το θέμα σαν γενικό πρόβλημα είναι Πολύ Καλό .
Στην φάση της ειδικής μορφής του (Πρόβλημα προκριματικού) δίνεται έμφαση στο σημείο G λόγω των μεσοκαθέτων στις GA… κ.τ.λ. πού πιθανόν να οδηγήσει τον λύτη σε λύση με βάση γενικότερες ιδιότητες του G και όχι με βάση την μεθοδολογική νοοτροπία πού αναφέραμε. Αν ο εισηγητής του καλού αυτού προβλήματος έχει και λύση πού να στηρίζεται και σε γενικότερες ιδιότητες του σημείου G αυτό θα αποτελούσε χρήσιμη μεθοδολογική άποψη .
S.E.Louridas


S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 1172
Εγγραφή: Τετ Δεκ 31, 2008 8:07 pm
Τοποθεσία: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Re: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ 2009

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ » Δευ Απρ 20, 2009 10:24 pm

Σωτήρη, Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη. Σε ευχαριστούμε για την γενίκευση της όμορφης πιστεύω και όχι ιδιαίτερης δυσκολίας άσκησης. Πάντα πρέπει να αναζητούμε γενικεύσεις σε κάποιο πρόβλημα. Ήθελα να ρωτήσω αν η συγκεκριμένη γενίκευση σου ήταν γνωστή, η προέκυψε από το πρόβλημα του προκριματικού;
Μία σύντομη λύση της ειδικής περίπτωσης (που τα Σ,Τ,Υ συμπίπτουν με το βαρύκεντρο G), είναι η ομοιότητα του τριγώνου των τριών μεσοκαθέτων με το τρίγωνο ΑGG' όπου G' το συμμετρικό του G ως προς το μέσο της ΑΓ. (Το συγκεκριμένο τρίγωνο ΑGG' έχει πλευρές με μήκη τα 2/3 των τριών διαμέσων του ΑΒΓ). Η γενική περίπτωση προκύπτει με επϊ πλέον μία ομοιοθεσία κέντρου Ο (περϊκεντρο του ΑΒΓ). Αναλυτικότερη λύση κα σχήμα σε επόμενο μήνυμα.

Φιλικά Ανδρέας


Απάντηση

Επιστροφή σε “Θέματα διαγωνισμών (ΕΜΕ, ΚΥΜΕ, BMO, JBMO, IMO, Kangaroo κλπ)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες