Να βρεθεί ο τύπος και το ευρύτερο σύνολο στο οποίο ορίζεται η εν λόγω συνάρτηση.
ΣΗΜ: (Βρήκα παρόμοια στο διαδίκτυο και την τροποποίησα, ώστε να έχει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον)
Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος
ΓιαΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Παρ Δεκ 08, 2023 8:45 amΔίνεται μια συνάρτηση, για την οποία ισχύει ότι:
Να βρεθεί ο τύπος και το ευρύτερο σύνολο στο οποίο ορίζεται η εν λόγω συνάρτηση.
ΣΗΜ: (Βρήκα παρόμοια στο διαδίκτυο και την τροποποίησα, ώστε να έχει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον)
Οι περιορισμοί που προκύπτουν για το
Όχι, δεν εννοεί αυτό. Εννοεί ότι η ζητούμενη συνάρτηση ορίζεται από τη σχέση που δίνεται για όλες τις τιμές, εκτός τουorestisgotsis έγραψε: ↑Παρ Δεκ 08, 2023 1:27 pmΓιαη αρχική γίνεται:
. Αυτό εννοείται ;
Μην μπερδεύεσαι!orestisgotsis έγραψε: ↑Παρ Δεκ 08, 2023 1:27 pmΓιαη αρχική γίνεται:
. Αυτό εννοείται ;
Το βλέπω ως εξής:abgd έγραψε: ↑Παρ Δεκ 08, 2023 9:26 pmΔημήτρη, δεν καταλαβαίνω πως προκύπτουν οι περιορισμοί.
Ας δουλέψουμε σε κάτι πιο απλό....
Ποια μπορεί να είναι η συνάρτησηγια την οποία ισχύει:
;
ή
Ποια μπορεί να είναι η συνάρτησηγια την οποία ισχύει:
;
Αν ορίσουμε οποιαδήποτε συνάρτηση, με πεδίο ορισμού το
, για την οποία ισχύει
, τότε έχουμε απαντήσει στο ζητούμενο.
Δεν μπορώ να αντικρούσω ή να αποδεχτώ την πλευρά που βλέπεις το θέμα. Θα ήθελα τις απόψεις και άλλων μελών μας.
Καλημέρα.george visvikis έγραψε: ↑Σάβ Δεκ 09, 2023 9:09 am
Από τον τύποείναι
Αν όμως βάλουμε στη σχέση
το
τότε το
δεν ορίζεται,
αφού είναι της απροσδιόριστης μορφήςΕξάλλου από τον τελικό τύπο, το
δεν μπορεί να πάρει την τιμή
Νομίζω
λοιπόν, ότι οι αριθμοίπρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο ορισμού.
Δημήτρη oi προτάσεις:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Σάβ Δεκ 09, 2023 1:58 amΤώρα, που λες , αν κατάλαβα καλά, ότι αν την συνάρτησημε τύπο
, που έχει πεδίο ορισμού το
,
την γράψουμε με τύπο, ρωτώντας ότι αν θα αλλάξει το πεδίο ορισμού της
, σίγουρα δεν αλλάζει
όμως ηείναι μια διαφορετική συνάρτηση από την
. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε ότι
.
Βέβαια υποθέτω ότι κάτι άλλο θέλεις να πεις, όμως έχω ακόμα τις επιφυλάξεις μου και σίγουρα θα πρέπει να ακούσουμε και μια τρίτη άποψη.
Εδώ είναι διαφορετικό το ερώτημα Ορέστη. Ζητάς το πεδίο ορισμού της σύνθεσης δύο συναρτήσεων των οποίων δίνεται ο τύπος και το πεδίο ορισμού τους. Είναι:orestisgotsis έγραψε: ↑Σάβ Δεκ 09, 2023 8:30 pmΈστωκαι
με πεδία ορισμού τα ευρύτερα υποσύνολα του
.
Τότε. Αναφέρομαι σε ό,τι έχω υπογραμμίσει μόνο.
Εδώ ποιό είναι το πεδίο ορισμού της;
Δε βλέπω γιατί πρέπει να εξαιρεθεί το 1/3 ή ακόμα και το 1.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ έγραψε: ↑Παρ Δεκ 08, 2023 8:39 pmΜπορεί και να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια συζήτηση για το ποιο είναι τελικά το πεδίο ορισμού της
Η δική μου άποψη είναι ότι το πεδίο ορισμού είναι το![]()
Πιστεύω ότι τώρα ίσως μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης