Να χαρακτηρισθούν τα τρίγωνα

Συντονιστής: ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Καλημέρα Γιώργο!gbaloglou έγραψε: ↑Τρί Σεπ 19, 2023 10:40 pmΚαλησπέρα Γιώργο, έχεις αθέλητα περιοριστεί σε ορθογώνια ή οξυγώνια τρίγωνα (ειδικά στο σημείο), υπάρχει όμως και ιδιαζόντως όμορφη αμβλυγώνια μη ισοσκελής λύση ... που βρήκα με χρήση συντεταγμένων (όπως και στο αρχικό πρόβλημα του Φάνη): θα επανέλθω αν χρειαστεί!
Γιώργο αυτό ακριβώς,george visvikis έγραψε: ↑Τετ Σεπ 20, 2023 7:30 amΚαλημέρα Γιώργο!gbaloglou έγραψε: ↑Τρί Σεπ 19, 2023 10:40 pmΚαλησπέρα Γιώργο, έχεις αθέλητα περιοριστεί σε ορθογώνια ή οξυγώνια τρίγωνα (ειδικά στο σημείο), υπάρχει όμως και ιδιαζόντως όμορφη αμβλυγώνια μη ισοσκελής λύση ... που βρήκα με χρήση συντεταγμένων (όπως και στο αρχικό πρόβλημα του Φάνη): θα επανέλθω αν χρειαστεί!
Εξέτασα το τρίγωνο ως προς τη γωνίααν είναι ορθή, οξεία ή αμβλεία. Μου διέφυγε η περίπτωση μία από τις γωνίες
να είναι αμβλεία. Φαντάζομαι εννοείς την περίπτωση να είναι
δηλαδή η
να είναι μεσοκάθετη της
Εκτός αν υπάρχει και κάτι άλλο, που δεν το βλέπω.
Ισχύειgeorge visvikis έγραψε: ↑Τετ Σεπ 20, 2023 10:20 amΣτην πρώτη μου διαπραγμάτευση (#2), αποδείχτηκε ότιή
Εξετάστηκε η περίπτωση το τρίγωνο
να είναι οξυγώνιο, ενώ απορρίφθηκαν άμεσα ηνα είναι αμβλεία ή μία από τις
να είναι ορθή. Θα εξετάσω τι
συμβαίνει αν μία από τιςείναι αμβλεία, έστω η
Ορθοκεντρικόν.b.png
Το τρίγωνοείναι οξυγώνιο με ορθόκεντρο
οπότε σύμφωνα με την (#2) θα είναι
άρα και
![]()
H ιδιότητα που αυζητάμε λοιπόν χαρακτηρίζει ορθογώνια τρίγωνα, ισοσκελή τρίγωνα (ενδεχομένως και αμβλυγώνια) και αμβλυγώνια τρίγωνα των οποίων το ορθόκεντρο είναι συμμετρικό μιας κορυφής ως προς την απέναντι πλευρά (και που πληρούν και τηνksofsa έγραψε: ↑Τετ Σεπ 20, 2023 1:15 pmΚαλησπέρα!
Ας μου επιτραπεί ένα σχόλιο, αν και δε νομίζω ότι λέω κάτι καινούριο στη συζήτηση:
Σε κάθε τετράδαπου ικανοποιεί το ζητούμενο, αντιστοιχούν
αμβλυγώνια τρίγωνα και
οξυγώνιο τρίγωνο, αφού σε κάθε τρίγωνο η ζητούμενη σχέση, κάνοντας τις κατάλληλες αντιστοιχίσεις , εκφράζει την ίδια ιδιότητα. Εξαιρείται η περίπτωση που το
ορθογώνιο τρίγωνο, που αντιμετωπίζεται χωριστά.
Βρίσκοντας ,λοιπόν , όλα τα οξυγώνια τρίγωνα, βρίσκουμε όλες τις τετράδες σημείων και, ακολούθως, όλα τα αμβλυγώνια τρίγωνα.
Ανδρέα σ' ευχαριστώ, ας σημειώσω εδώ ότι η δεύτερη περίπτωση αντιστοιχεί ΚΑΙ σε αμβλυγώνιο τρίγωνο.AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ έγραψε: ↑Παρ Σεπ 22, 2023 9:10 pmΑνείναι το περίκεντρο του τριγώνου και
τα αντίστοιχα αποστήματα των
αντίστοιχα, τότε καθώς
, η δοσμένη σχέση ισοδυναμεί με την
και καθώς τα τμήματα αυτά έχουν σταθερό άθροισμα τετραγώνων (ίσο με το τετράγωνο της ακτίνας
), θα είναι ένα προς ένα ίσα, οπότε η περίπτωση
και
δίνει ισοσκελές τρίγωνο, ενώ η
και
δίνει ορθογώνιο.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες