Πυθαγόρειο

Συντονιστής: ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Πυθαγόρειο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από george visvikis »

Κάνοντας "περιπολία" χτες σε γνωστό site, έπεσα πάνω σ' αυτή την άσκηση που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.
Πυθαγόρειο.png
Πυθαγόρειο.png (9.15 KiB) Προβλήθηκε 785 φορές
Χρησιμοποιώντας την διάταξη του σχήματος (To B είαι κέντρο του κύκλου και το CA εφαπτόμενο τμήμα) να αποδείξετε το Πυθαγόρειο θεώρημα (Απαγορεύεται οτιδήποτε έχει έμμεση σχέση με το Πυθαγόρειο).
Έδωσα μία λύση (ανάμεσα σε άλλες που απορρίφθηκαν), αλλά θεωρήθηκε από το forum άκυρη (δικαίως), επειδή χρησιμοποίησα τον τύπο της εφαπτομένης διπλάσιας γωνίας του οποίου η απόδειξη απαιτεί χρήση του Πυθαγορείου (ή της απόστασης σημείων). Απορρίφθηκαν επίσης, όπως είναι φυσικό, όσες λύσεις χρησιμοποιούσαν δύναμη σημείου. Τέλος, έδωσα μία άλλη λύση που μου φαίνεται έγκυρη (δεν απορρίφθηκε ακόμα :oops: ) και την οποία θα παραθέσω στο τέλος στην κρίση σας. Προς το παρόν αφήνω το ερώτημα στη διάθεσή σας.
Άβαταρ μέλους
sakis1963

Re: Πυθαγόρειο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sakis1963 »

Γιώργο χαιρετώ !

Εχω την εντύπωση ότι ζητούν την Mamikon's Proof of the Pythagorean Theorem
που την βρίσκουμε και εδώ
και εδώ
και εδώ με Geogebra
και σχετίζεται και με το πρόσφατο θέμα Γεωμετρία ή Φυσική

Φιλικά Σάκης
''Οσοι σου λένε δεν μπορείς, είναι πιθανότατα αυτοί, που φοβούνται μήπως τα καταφέρεις''
Νίκος Καζαντζάκης
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

sakis1963 έγραψε:Γιώργο χαιρετώ !

Εχω την εντύπωση ότι ζητούν την Mamikon's Proof of the Pythagorean Theorem
που την βρίσκουμε και εδώ
και εδώ
και εδώ με Geogebra
και σχετίζεται και με το πρόσφατο θέμα Γεωμετρία ή Φυσική

Φιλικά Σάκης
Γεια σου Σάκη!

Πιθανόν να είναι αυτό που λες. Η λύση μου πάντως, δεν έχει σχέση με αυτό.
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Μήτσιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Μήτσιος »

Καλημέρα!
george visvikis έγραψε: Τρί Απρ 05, 2016 9:54 am Κάνοντας "περιπολία" χτες σε γνωστό site, έπεσα πάνω σ' αυτή την άσκηση που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.
12-11 Απόδειξη Πυθαγορείου.png
12-11 Απόδειξη Πυθαγορείου.png (141.86 KiB) Προβλήθηκε 501 φορές
Χρησιμοποιώντας την διάταξη του σχήματος (To B είαι κέντρο του κύκλου και το CA εφαπτόμενο τμήμα) να αποδείξετε το Πυθαγόρειο θεώρημα (Απαγορεύεται οτιδήποτε έχει έμμεση σχέση με το Πυθαγόρειο).
Έδωσα μία λύση (ανάμεσα σε άλλες που απορρίφθηκαν), αλλά θεωρήθηκε από το forum άκυρη (δικαίως), επειδή χρησιμοποίησα τον τύπο της εφαπτομένης διπλάσιας γωνίας του οποίου η απόδειξη απαιτεί χρήση του Πυθαγορείου (ή της απόστασης σημείων). Απορρίφθηκαν επίσης, όπως είναι φυσικό, όσες λύσεις χρησιμοποιούσαν δύναμη σημείου. Τέλος, έδωσα μία άλλη λύση που μου φαίνεται έγκυρη (δεν απορρίφθηκε ακόμα :oops: ) και την οποία θα παραθέσω στο τέλος στην κρίση σας. Προς το παρόν αφήνω το ερώτημα στη διάθεσή σας.
Ας διατηρήσω Γιώργο διπλή ελπίδα: Από τη μια η απόδειξη Πυθαγορείου που βρήκα

να θεωρείται έγκυρη (δεν βλέπω χρήση αυτού που ζητάμε ή έμμεση σχέση )

και από την άλλη να είναι διαφορετική απ' αυτή που έχεις κατα νού...

Στο σχήμα με τους συμβολισμούς του , τα τρίγωνα AEC και ZACείναι όμοια με την \widehat{A} κοινή και \widehat{AEC}=90^o +\theta =\widehat{ACZ}.

Έχουμε λοιπόν \dfrac{x}{b}=\dfrac{b}{x+2a}\Leftrightarrow x^2 +2ax=b^2. Τότε AB^{2}=\left (a+x\right )^{2}=a^{2}+x^{2}+2ax=a^{2}+b^{2}=BC^{2}+CA^{2}

δηλ. το συμπέρασμα του Πυθαγορείου Θεωρήματος!

Φιλικά, Γιώργος.
Άβαταρ μέλους
george visvikis
Επιμελητής

Σ' ευχαριστώ Γιώργο για την κάλυψη αυτού του θέματος. Η λύση μου δεν είναι ίδια αλλά στο ίδιο μήκος κύματος με ομοιότητα τριγώνων.

Έστω BD η διχοτόμος του τριγώνου και CD=x, οπότε \boxed{x = \frac{{ab}}{{a + c}}} (1)
Πυθαγόρειο.β.png
Πυθαγόρειο.β.png (13.83 KiB) Προβλήθηκε 438 φορές
Τα τρίγωνα BCA, EDA είναι όμοια, άρα \dfrac{x}{a} = \dfrac{{c - a}}{b}\mathop  \Leftrightarrow \limits^{(1)} \boxed{c^2=a^2+b^2}
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες