Ομοκυκλικά έγκεντρα

Συντονιστές: vittasko, silouan, Doloros

Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis
Δημοσιεύσεις: 1798
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2014 11:58 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Ομοκυκλικά έγκεντρα

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Τετ Ιουν 10, 2020 12:26 am

Δεν ξέρω αν έχει ξανατεθεί στο :logo: αλλά πολύ όμορφο για να λείπει.

Έστω ABCD εγγεγραμένο σε κύκλο κέντρου O και περιγεγραμμένο σε κύκλο κέντρου I τετράπλευρο. Να δείξετε ότι τα κέντρα των εγγεγραμμένων κύκλων των τριγώνων OAB, OBC, OCD και ODA είναι ομοκυκλικά.

Πηγή: AoPS
dao_thanh_oai.png
dao_thanh_oai.png (23.26 KiB) Προβλήθηκε 1726 φορές

Έπεσα πάνω του πρόσφατα κοιτώντας το τελευταίο τεύχος του ρωσικού περιοδικού "Μαθηματική εκπαίδευση". Εκεί αναφέρει ότι βλέπωντας την άσκηση στο διαδίκτυο (AoPS) την έθεσαν σε μια από τις μαθηματικές μάχες μεταξύ μαθητών και καθηγητών σε καλοκαιρινό σχολείο στο Κίροφ. Καμία ομάδα δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα. Λύση βρέθηκε λίγους μήνες αργότερα αλλά με μη σχολικά μέσα. Την έβαλα σε αυτό το φάκελο για όσους θέλουν να καταστρέψουν το καλοκαίρι τους :D .

Να σημειώσουμε ότι ισχύει και το αντίστροφο. Αν το τετράπλευρο ABCD είναι εγγεγραμμένο σε κύκλο κέντρου O και τα κέντρα των εγγεγραμμένων κύκλων των τριγώνων OAB, OBC, OCD και ODA είναι ομοκυκλικά, τότε το τετράπλευρο ABCD είναι περιγράψιμο.



Λέξεις Κλειδιά:
min##
Δημοσιεύσεις: 342
Εγγραφή: Τρί Απρ 18, 2017 3:40 pm

Re: Ομοκυκλικά έγκεντρα

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από min## » Δευ Αύγ 03, 2020 3:15 pm

Καλησπέρα.
Εξαιρετικό πρόβλημα-αν και ψιλοαδύνατο να λυθεί (συνθετικά) χωρίς τη βοήθεια λογισμικού.
Η παρακάτω λύση είναι μεν μακροσκελής,αλλά συνδυάζει πολλά πράγματα οπότε:

Λήμμα 01. (χωρίς σχήμα)
Έστω τρίγωνο ABC ,D,E,F τα μέσα των τόξων BC,CA,AB και X τυχαίο σημείο στο μικρό τόξο BC.
Αν XE\cap AC\equiv K,XF\cap AB\equiv L,τότε το κέντρο του (XKL) βρίσκεται στην AD.
Απόδειξη:
Απλή.Ας είναι K',L' τα συμμετρικά των K,L προς την AD.Για να μην παίζουμε με προσανατολισμένες γωνίες,θεωρούμε πως η KK' βρίσκεται πιο κοντά στο A από την LL'.
Από κυνήγι γωνιών βρίσκουμε πως AK'K\angle=90-A\angle/2=FXE\angle=LXK\angle οπότε KK'LX εγγράψιμο.
Όμως L'KK'L εγγράψιμο ως τραπέζιο,οπότε X,L',K,K',L ομοκυκλικά και συνεπώς ο (XKL) έχει άξονα συμμετρίας την AD. \square


Σημ.Μπορούμε να δούμε αυτό το Λήμμα ως γενίκευση γνωστής ιδιότητας του μικτεγγεγραμμένου.

Λήμμα 1.(σχήμα 1)
Έστω τρίγωνο ABC,O το κέντρο του (ABC),I_{1},I_{2} τα έκκέντρα των AOB,AOC και D το μέσο του τόξου BAC.
Τότε ADI_{2}I_{1} εγγράψιμο.
Lemma 1..png
Lemma 1..png (19.14 KiB) Προβλήθηκε 1429 φορές
Απόδειξη:
Θεωρούμε την ομοιοθεσία κέντρου A και λόγου 2,η οποία στέλνει το O στο αντιδιαμετρικό του A-έστω A'-στον (ABC).
Τα I_{1},I_{2} πάνε προφανώς στις τομές των (A'B,AI_{1}),(A'C,AI_{2}) τις οποίες και ονομάζουμε I_{1}',I_{2}' αντίστοιχα.
Από το Λήμμα 01. για το τρίγωνο A'BC προκύπτει πως το κέντρο R του (AI_{1}'I_{2}') βρίσκεται στην DA'.
Άρα το συμμετρικό του A ως προς την DA' (ας πούμε A'') βρίσκεται στον (AI_{1}'I_{2}').
Επειδή ADA'\angle =90 ,το D είναι το μέσον του AA'' οπότε εφαρμόζοντας την αντίστροφη ομοιοθεσία (λόγου 1/2) παίρνουμε πως το D ανήκει στον (AI_{1}I_{2}).
\square

Πίσω στο πρόβλημα τώρα:
κυρίως.png
κυρίως.png (33.47 KiB) Προβλήθηκε 1429 φορές
Ας είναι K,L,M,N τα μέσα των AB,BC,CD,DA αντίστοιχα και I_{1},I_{2},I_{3},I_{4} τα έκκεντρα των AOB,BOC,COD,DOA (αντίστοιχα).
Προφανώς οι (O,I_{1},K),(O,I_{2},L),(O,I_{3},M),(O,I_{4},N) είναι συνευθειακές τριάδες.
Ορίζουμε τώρα KL\cap I_{1}I_{2}\equiv X και κυκλικά τα Y,Z,W.
Αποδεικνύουμε ότι:

Λήμμα 2.
XI_{1}\cdot XI_{2}=Pow(X,(O)) και όμοια και για τα άλλα.(εδώ συμβολίζουμε με Pow(X,(O)) τη δύναμη του X ως προς τον (O)).

Απόδειξη:
Από Μενέλαο στο OKL με διατέμνουσα την XI_{2}I_{1} λαμβάνουμε πως \dfrac{XL}{XK}\cdot \dfrac{I_{2}O}{I_{2}L}\cdot \dfrac{I_{1}K}{I_{1}O}=1,(1).
Η BI_{1} διχοτομεί την OBK\angle οπότε \dfrac{I_{1}K}{I_{1}O}=\dfrac{KB}{BO},(2) και ομοίως \dfrac{I_{2}O}{I_{2}L}=\dfrac{BO}{BL},(3).
Από (1),(2),(3) παίρνουμε \dfrac{XL}{XK}=\dfrac{BL}{BK} δηλαδή ότι το X είναι η τομή της (εξ. προφανώς) διχοτόμου της ABC\angle με την KL.
Αν D' το μέσον του μεγάλου τόξου AC,αυτό μας δίνει πως X,B,D' συνευθειακά.
Από το Λήμμα 1.,είναι BD'I_{1}I_{2} εγγράψιμο οπότε πράγματι έχουμε από δύναμη σημείου το υποζητούμενο. \square


Εδώ είναι που θα χρειαστούμε για πρώτη φορά το ότι ABCD περιγράψιμο.
Ισχύει το εξής:
Λήμμα 3.
X,Y,Z,W συνευθειακά.
Απόδειξη:
Το KLMN είναι προφανώς παραλληλόγραμμο,οπότε για να δείξουμε πχ. ότι X,Y,Z συνευθειακά,αρκεί από αντίστροφο Θαλή \dfrac{YL}{YM}=\dfrac{XL}{ZM}.
Από γνωστούς τύπους για την εξ.διχοτόμο(-όπως δείχτηκε στο προηγούμενο λήμμα),είναι XL=\frac{BL\cdot LK}{BK-BL},ZM=\frac{MD\cdot MN }{DN-MD} ενώ και \dfrac{YL}{YM}=\dfrac{CL}{CM}.
Αρκεί λοιπόν \dfrac{CL}{CM}=\dfrac{BL\cdot LK}{MD\cdot MN}\cdot \dfrac{DN-MD}{BK-BL} που ισχύει καθώς LK=MN λόγω του παραλληλογράμμου,\dfrac{DN-MD}{BK-BL}=1 λόγω Pitot (εδώ μόνο χρησιμοποιήθηκε η περιγραψιμότητα) και CL=BL,CM=MD. \square


Ζωγραφίζουμε τώρα τους κύκλους με κέντρα X,Y,Z,W που είναι ορθογώνιοι στον (O).
Επειδή τα κέντρα τους είναι συγγραμικά από Λήμμα 3,είναι και ομοαξονικοί (αποδεικνύεται απλά με αντιστροφή ως προς τον (O)).
Θεωρούμε τον κύκλο (I_{1}I_{2}I_{3}).
Από Λήμμα 2. είναι ορθογώνιος στους (X),(Y).
Επομένως ,η αντιστροφή ως προς αυτόν ανταλλάζει τα κοινά σημεία των (X),(Y),(Z),(W) οπότε το κέντρο του βρίσκεται πάνω στον κοινό ριζικό άξονα.
Έτσι,είναι τελικά ορθογώνιος και στους (Z),(W).
Αν τέμνει την I_{1}I_{4} για δεύτερη φορά στο I_{4}',θα είναι λοιπόν (λόγω ορθογωνιότητας με τον (W)) WI_{1}\cdot WI_{4}'=Pow(W,(O))-εκ κατασκευής του (W)-οπότε από Λήμμα 2 είναι I_{4}\equiv I_{4}' και το ζητούμενο δείχτηκε.. \blacksquare


Σημ.Το αντίστροφο είναι πλέον εύκολο,αν δούμε που χρησιμοποιήθηκε η περιγραψιμότητα...


Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis
Δημοσιεύσεις: 1798
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2014 11:58 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ομοκυκλικά έγκεντρα

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Παρ Αύγ 07, 2020 11:15 am

Πολύ όμορφες σκέψεις min## :clap2: . Τα πρώτα δυο λήμματα για ορεκτικό (έχουν εμφανιστεί και σε διάφορους διαγωνισμούς, για να δούμε την πολυπλοκότητα της λύσης) και τα υπόλοιπα πιο δύσκολα, στην ρίζα του προβλήματος.

Όταν βρω λίγο χρόνο θα μεταφέρω και την λύση που έχει στο περιοδικό. Θα πρότεινα η λύση σου να δημοσιευθεί στο περιοδικό Ευκλείδης, ύστερα ενδεχόμένως από μερικά βασικά για ορθογώνιους κύκλους και αντιστροφή.


Άβαταρ μέλους
Al.Koutsouridis
Δημοσιεύσεις: 1798
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2014 11:58 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ομοκυκλικά έγκεντρα

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Al.Koutsouridis » Σάβ Αύγ 08, 2020 5:11 pm

Μεταφέρω σκιαγράφηση της λύσης που έχει στο περιοδικό (σελ 164-165), δεν θα γράψω τις αποδείξεις των επιμέρους προτάσεων αν και είναι σύντομες. Στην ουσία είναι πιο καμουφλαρισμένα τα όσα απέδειξε ο min## στην παραπάνω λύση του.


Πρόταση 1. Έστω A και  B σημεία ενός κύκλου \omega με κέντρο O και I το κέντρο του εγγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου OAB. Τότε ο περιγεγραμμένος κύκλος του τριγώνου IAB είναι ορθογώνιος προς τον \omega.
protash1.png
protash1.png (11 KiB) Προβλήθηκε 1091 φορές

Θα θεωρήσουμε τώρα τον κύκλο \omega ως το απόλυτο στο μοντέλο του Poincare της υπερβολικής γεωμετρίας. Σύμφωνα με την πρόταση 1 ο κύκλος AIB θα είναι σε αυτό το μοντέλο ευθεία. Είναι φανερό ότι OI \perp AB. Επομένως αν περάσουμε από το μοντέλο Poincare στο μοντέλο του Klein με το ίδο απόλυτο, τότε το I θα γίνει το μέσο του ευκλείδειου τμήματος AB. Σε κύκλους της υπερβολική γεωμετρία αντιστοιχούν ευκλείδειοι κύκλοι στο μοντέλο του Poincare και ελλείψεις, που εφάπτονται του απόλυτου σε δυο σημεία (πραγματικά ή φανταστικά), στο μοντέλο του Klein. Έτσι το αρχικό πρόβλημα μπορεί να αναδιατυπωθεί:

Τα μέσα των πλευρών ενός περιγράψιμου και εγγράψιμου τετράπλευρου ανήκουν σε έλλειψη, που εφάπτεται του εγγεγραμμένου κύκλου σε δυο σημεία.

Πρόταση 2. Έστω l ευθεία που τέμνει τον κύκλο \omega στα σημεία P και Q (πραγματικά ή φανταστικά). Για τυχόν σημείο X συμβολίζουμε την δύναμη του σημείου X ως προς τον \omega με D_{\omega} (X) και την απόστασή του από την ευθεία l με d_{l}(X). Τότε ο γεωμετρικός τόπος των σημείων X, που ικανοποιούν την συνθήκη \displaystyle{D_{\omega} (X) : d_{l}^{2}(X) = const.}, θα είναι κωνική, που εφάπτεται του \omega στα σημεία P και Q. (Ισχύει και το αντίστροφο)
protash2.png
protash2.png (22.76 KiB) Προβλήθηκε 1091 φορές

Τώρα για την λύση του προβλήματος αρκεί να βρεθεί τέτοια ευθεία l, για την οποία οι αποστάσεις των μέσων K,L,M,N των πλευρών AB, BC,CD,DA ναι είναι αντίστοιχα ανάλογες με τα μήκη αυτών των πλευρών. Έστω AB η μικρότερη πλευρά του τετράπλευρου ABCD. Διαλέγουμε τέτοια σημεία X,Y για τα οποία  |BC| \cdot \overrightarrow{XK}= |AB| \cdot \overrightarrow{XL},  |AD| \cdot \overrightarrow{YK}= |AB| \cdot \overrightarrow{YN}. Τότε |XK| < |XL|, |YK| < |YN|, δηλαδή X και Y βρίσκονται στις προεκτάσεις των πλευρών του παραλληλόγραμμου KLMN και προς το μερός της ίδιας κορυφής K. Για αυτό η ευθεία XY δεν τέμενει το παραλληλόγραμμο. Εξάλλου  d_{XY}(L):|BC|=d_{XY}(K):|AB|=d_{XY}(N):|AD|. Εφόσον AB+CD=AD+BC ο λόγος d_{XY}(M):|CD| θα είναι ίδιος με τον παραπάνω. Έτσι ως l μπορούμε να πάρουμε την ευθεία XY.

Η απόδειξη ολοκληρώνεται με το να δείξουμε ότι η παραπάνω κωνική είναι όντως έλλειψη.


Edit: 09/08/20 Έγινε διόρθωση στην σχέση \displaystyle{D_{\omega} (X) : d_{l}^{2}(X) = const.} ύστερα από παρατήρηση του min##.


Άβαταρ μέλους
MAnTH05
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 20, 2020 7:43 pm

Re: Ομοκυκλικά έγκεντρα

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από MAnTH05 » Τρί Μάιος 04, 2021 9:25 pm

Μία παραλλαγή:
Αν το ABCD είναι ένα κυρτό (αλλά όχι απαραίτητα εγγράψιμο) τετράπλευρο και οι διαγώνιοι του τέμνονται στο P , ισχύει πως τα έγκεντρα των τριγώνων APD, DPC, APB και CPB είναι ομοκυκλικά αν και μόνο αν το ABCD είναι περιγράψιμο.
(Για την απόδειξη μπορείτε να ανατρέξετε στο συνημμένο.)
Συνημμένα
crux2338.pdf
(103.33 KiB) Μεταφορτώθηκε 30 φορές
τελευταία επεξεργασία από MAnTH05 σε Τετ Μάιος 05, 2021 10:34 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.


Ματθαίος Κουκλέρης
min##
Δημοσιεύσεις: 342
Εγγραφή: Τρί Απρ 18, 2017 3:40 pm

Re: Ομοκυκλικά έγκεντρα

#6

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από min## » Τρί Μάιος 04, 2021 9:42 pm

Χρόνια πολλά.Το ένα λέει για τρίγωνα από τομές διαγωνίων (P),το άλλο από κέντρο κύκλου (O) οπότε δε βλέπω άμεση σύνδεση.
Όπως και να χει ωραίο πρόβλημα και αξίζει να βρεθεί καλύτερη λύση

Edit:Αναφερόμουν στη λέξη "γενίκευση" που πρωτογράφηκε.Τώρα όλα καλά.


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Προχωρημένο Επίπεδο (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες