Χριστουγεννιάτικη Ισογωνιότητα

Συντονιστές: vittasko, silouan, Doloros

min##
Δημοσιεύσεις: 342
Εγγραφή: Τρί Απρ 18, 2017 3:40 pm

Χριστουγεννιάτικη Ισογωνιότητα

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από min## » Τετ Δεκ 25, 2019 11:11 pm

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους :santalogo: :santalogo:
Την είδα σήμερα και τη βάζω επειδή κυρίως έχω μια αστεία/περίεργη λύση και επομένως δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι διαφορετικό.
lol.png
lol.png (22.4 KiB) Προβλήθηκε 1227 φορές
Δίνεται τρίγωνο ABC,H,O το ορθόκεντρο και περίκεντρό του,D η τομή της εξωτερικής διχοτόμου της A\angle με τον (ABC),D' η δεύτερη τομή HD,(ABC) και έστω E,F οι τομές της εκ του O παράλληλης στην εξωτερική διχοτόμο της A\angle με τις AC,AB.
Δείξτε ότι η D'H διχοτομεί την EDF\angle.



Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
Δημοσιεύσεις: 921
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 22, 2018 9:43 pm

Re: Χριστουγεννιάτικη Ισογωνιότητα

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ » Πέμ Δεκ 26, 2019 10:47 am

min## έγραψε:
Τετ Δεκ 25, 2019 11:11 pm
Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους :santalogo: :santalogo:
Την είδα σήμερα και τη βάζω επειδή κυρίως έχω μια αστεία/περίεργη λύση και επομένως δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι διαφορετικό.
lol.png
Δίνεται τρίγωνο ABC,H,O το ορθόκεντρο και περίκεντρό του,D η τομή της εξωτερικής διχοτόμου της A\angle με τον (ABC),D' η δεύτερη τομή HD,(ABC) και έστω E,F οι τομές της εκ του O παράλληλης στην εξωτερική διχοτόμο της A\angle με τις AC,AB.
Δείξτε ότι η D'H διχοτομεί την EDF\angle.
Καλημέρα :mathexmastree:

Λήμμα:
Έστω τρίγωνο ABC ,M μέσο της BC ,H το ορθόκεντρο και η διχοτόμος AD του ABC τέμνει την HM στο F.Από το H φέρουμε ευθεία παράλληλη στην εξωτερική διχοτόμο της γωνίας A που τέμνει τις AB,AC στα E,Z αντίστοιχα.Τότε \angle FEA=\angle FZA=90^{\circ}
Απόδειξη
Αρκεί EF//BA',
Θεωρώ το ύψος CS και A' το αντιδιαμετρικό του A το οποίο θα ανήκει στην HM.επειδή τα ASH,AA'C είναι όμοια και \dfrac{\angle BHS}{2}=\dfrac{\angle A}{2}=90^{\circ}-\left ( 90^{\circ} -\dfrac{\angle A}{2}\right )=90^{\circ}-\angle HES=\angle SHE θα είναι \angle BAH=\angle OAC\Leftrightarrow \angle HAF=\angle FAA'\Rightarrow \dfrac{HF}{FA'}=\dfrac{AH}{AA'}=\dfrac{SH}{A'C}=\dfrac{SH}{BH}=\dfrac{SE}{EB}\Leftrightarrow EF//BA'
Επιστροφή στην άσκηση, έστω K το περίκεντρο του AEZ .Από το λήμμα το K είναι το μέσον του AF και επειδή O το μέσο του AA' είναι OK//HM.Αν L το μέσο του AH τότε τα L,K,O θα είναι προφανώς συνευθειακά και θα δείξω ότι είναι και τα H,K,D.Αρκεί \dfrac{LH}{OD}=\dfrac{LK}{KO} το οποίο ισχύει γιατί LO//HM\Leftrightarrow \dfrac{LH}{OD}=\dfrac{LH}{ON}=\dfrac{AL}{AO}=\dfrac{LK}{KO}
αφού AK διχοτόμος της \angle LOA.
Η AN είναι μεσοκάθετος των QP,EZ οπότε εύκολα προκύπτει ότι P,Q,E,N,Z ομοκυκλικά και NQ//AC,NP//AB.
Είναι \angle KZN=\angle KZE+\angle EZN=90^{\circ}-\angle A+\angle EQN=90^{\circ}-\angle A+\angle A=90^{\circ}
Άρα και το D' ανήκει στον κύκλο (P,Q,E,N,Z) και επειδή ΚQ=ΚP οι γωνίες \angle KD'P,\angle KD'Q βαίνουν σε ίσα τόξα άρα είναι ίσες.
Capture4.PNG
Capture4.PNG (85.06 KiB) Προβλήθηκε 1154 φορές


Άβαταρ μέλους
vittasko
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2230
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 08, 2009 8:46 am
Τοποθεσία: Μαρούσι - Αθήνα.
Επικοινωνία:

Re: Χριστουγεννιάτικη Ισογωνιότητα

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vittasko » Κυρ Δεκ 29, 2019 10:06 am

Χαρούμενες γιορτές και καλή χρονιά σε όλους.

\bullet Το σημείο D ταυτίζεται με το μέσον του τόξου \overset\frown{BC} που περιέχει το σημείο A και ας είναι Z, το μέσον του τόξου, που δεν περιέχει το A.

Η ευθεία DH τέμνει την διχοτόμο AZ της γωνίας \angle A, στο σημείο έστω P και έστω το σημείο Q\equiv (O)\cap DH.

Το τετράπλευρο AEZF είναι ρόμβος λόγω EOF\perp AZ και άρα έχουμε EZ\parallel AB\ \ \ ,(1).

Σύμφωνα με το παρακάτω Λήμμα, ισχύει EP\perp AB\ \ \ ,(2)
f 185_t 65944.PNG
Χριστουγεννιάτικη ισογωνιότητα.
f 185_t 65944.PNG (26.42 KiB) Προβλήθηκε 1045 φορές
\bullet Από (1),\ (2)\Rightarrow EP\perp EZ\ \ \  ,(3) από όπου προκύπτει και FP\perp FZ\ \ \ ,(4) λόγω συμμετρίας των E,\ F ως προς την AZ και επομένως, το τετράπλευρο PEZF είναι εγγράψιμο σε κύκλο έστω (K) με διάμετρο το τμήμα PZ.

Από \angle PQZ\equiv \angle DQZ = 90^{o} τώρα, προκύπτει ότι το σημείο Q, σημείο του κύκλου (O), είναι και σημείο του κύκλου (K).

Έτσι, από PE = PF συμπεραίνεται ότι \angle PQE = \angle PQF και το ζητούμενο έχει αποδειχθεί.

ΛΗΜΜΑ. Δίνεται τρίγωνο \vartriangle ABC εγγεγραμμένο σε κύκλο (O) και έστω D, το μέσον του τόξου \overset\frown {BC} που περιέχει το σημείο A. Η ευθεία DH με H το ορθόκεντρο του τριγώνου, τέμνει την διχοτόμο AZ της γωνίας \angle A, με Z\in (O), στο σημείο έστω P και ας είναι E, το σημείο τομής της πλευράς AC από την μεσοκάθετη ευθεία του AZ. Αποδείξτε ότι EP\perp AB.

Κώστας Βήττας.

ΥΓ. Θα βάλω αργότερα την απόδειξη που έχω υπόψη μου για το ως άνω Λήμμα.


Άβαταρ μέλους
vittasko
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2230
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 08, 2009 8:46 am
Τοποθεσία: Μαρούσι - Αθήνα.
Επικοινωνία:

Re: Χριστουγεννιάτικη Ισογωνιότητα

#4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vittasko » Κυρ Δεκ 29, 2019 1:17 pm

vittasko έγραψε:ΛΗΜΜΑ. Δίνεται τρίγωνο \vartriangle ABC εγγεγραμμένο σε κύκλο (O) και έστω D, το μέσον του τόξου \overset\frown {BC} που περιέχει το σημείο A. Η ευθεία DH με H το ορθόκεντρο του τριγώνου, τέμνει την διχοτόμο AZ της γωνίας \angle A, με Z\in (O), στο σημείο έστω P και ας είναι E, το σημείο τομής της πλευράς AC από την μεσοκάθετη ευθεία του AZ. Αποδείξτε ότι EP\perp AB.
Έστω τα σημεία S\equiv AB\cap EP και F\equiv AB\cap CH και ας είναι M,\ N, τα μέσα των BC,\ AH, αντιστοίχως.

Τα σημεία O,\ P,\ N είναι συνευθειακά, λόγω του τραπεζίου ADZH με AH\parallel DZ.
f 185_t 65944a.PNG
Χριστουγεννιάτικη Ισογωνιότητα - Απόδειξη του Λήμματος.
f 185_t 65944a.PNG (25.19 KiB) Προβλήθηκε 1015 φορές
Για να ισχύει ES\equiv EP\perp AB, αρκεί να αποδειχθεί ότι ES\parallel CF\ \ \ ,(1)

Για να ισχύει η (1), αρκεί να αποδειχθεί ότι \displaystyle \frac{AF}{AC} = \frac{AS}{AE} = \frac{AS}{EZ}\ \ \ ,(2) λόγω AE = EZ.

Αλλά, από AS\parallel EZ, λόγω \angle EZA = \angle EAZ = \angle SAZ, σύμφωνα με το Θεώρημα θαλή, έχουμε \displaystyle \frac{AS}{EZ} = \frac{AP}{PZ} = \frac{AN}{OZ} = \frac{OM}{OC}\ \ \ ,(3) λόγω AN\parallel OZ και AN = OM ( γνωστό αποτέλεσμα ) και OZ = OC.

Από (2),\ (3) αρκεί να αποδειχθεί ότι ισχύει \displaystyle \frac{AF}{AC} = \frac{OM}{OC}\ \ \ ,(4)

Η (4) όμως αληθεύει λόγω των ομοίων ορθογωνίων τριγώνων \vartriangle FAC,\ \vartriangle MOC τα οποία έχουν \angle FAC\equiv \angle A = \angle MOC και το Λήμμα έχει αποδειχθεί.

Κώστας Βήττας.


min##
Δημοσιεύσεις: 342
Εγγραφή: Τρί Απρ 18, 2017 3:40 pm

Re: Χριστουγεννιάτικη Ισογωνιότητα

#5

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από min## » Δευ Δεκ 30, 2019 3:08 am

Αφού πρώτα ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τις ωραίες λύσεις σας,ας ανεβάσω και τη δική μου:

Ας είναι S η τομή των HD,EF.
Από αντίστροφο Reim's στα ζεύγη (ABC),(D'BF),(ABC),(D'CE) έπεται πως τα D'BFS,D'CES είναι εγγράψιμα.
Επομένως αρκεί να δειχθεί πως ABS\angle=ACS\angle,δηλαδή πως το σημείο S ανήκει στην ισογώνια καμπύλη της μεσοκαθέτου της BC.
Αυτή η καμπύλη (στο εξής “Ισοπτική”,αν και ο όρος είναι μάλλον αδόκιμος) είναι γνωστό πως είναι μια ισοσκελής περιγεγραμμένη υπερβολή του ABC με τις διευθύνσεις των ασυμπτώτων να είναι εκείνες της εσωτερικής/εξωτερικής διχοτόμου της A.
(βλ. πχ. https://mathematica.gr/forum/viewtopic. ... 81#p306081).
Κάτι που δεν έχει ειπωθεί στο συννημένο είναι πως το μέσο M της BC είναι το κέντρο της υπερβολής.
Αυτό δεν είναι δύσκολο:Παρατηρήστε πως το αντιδιαμετρικό του A στον ABC-έστω A' ανήκει στην "Ισοπτική Υπερβολή" του ABC ως προς A αφού ABA'\angle=ACA'\angle=90.
Ως εκτούτου,το μέσον M της BC,όντας και μέσον του HA' είναι κέντρο συμμετρίας της υπερβολής και άρα είναι το κέντρο της...
Γενικότερα,το κέντρο μιας περιγεγραμμένης κωνικής ενός παραλληλογράμμου ταυτίζεται με το κέντρο του παραλληλογράμμου και η απόδειξη είναι απλή(εισάγουμε ένα "phantom point" που υποθέτουμε ότι είναι το κέντρο της κωνικής και καταλήγουμε πως πρέπει να ταυτίζεται με το κέντρο του παραλληλογράμμου).
Grouplawl.png
Grouplawl.png (35.84 KiB) Προβλήθηκε 961 φορές
Αν ονομάσουμε S' την τομή της υπερβολής με την EF που δεν είναι το σημείο στο άπειρο με διεύθυνση εκείνη της εξ. διχοτόμου της A (στο εξής \infty_{Q}),αρκεί νδο. D,H,S' συνευθειακά.
Ας είναι επίσης S'' η τομή της υπερβολής με την HD και l η ασύμπτωτη με διεύθυνση εκείνη της εξ.διχοτόμου της A\angle.
Θεωρούμε τις εκφυλισμένες κυβικές (Isop_{ABC}(A)\cup OD,l\cup AOA'\cup HD,AD\infty_{Q}\cup FE\infty_{Q}\cup HMA')\equiv (\mathfrak{C_{1},C_{2},C_{3}}),
εκ των οποίων οι \mathfrak{C_{1},C_{2}} τέμνονται στα D,H,A,O,A',M,\infty_{Q},\infty_{Q},S'' (στο \infty_{Q} με πολλαπλότητα 2 διότι η l είναι ασύμπτωτος) και οι \mathfrak{C_{1},C_{3}} στα A,D,\infty_{Q},O,\infty_{Q},H,M,A',S' (πάλι στο \infty_{Q} με πολλαπλότητα 2 διότι \infty_{Q}\epsilon AD,FE).
Συνεπώς,από Cayley-Bacharach,επειδή τα 8 από τα 9 σημεια είναι κοινά,θα είναι και τα υπόλοιπα κοινά,δηλαδή S'\equiv S'' που είναι το ζητούμενο.

Σημ.1.Έχει σημασία το γεγονός ότι η εφαπτομένη της υπερβολής στο \infty_{Q} έχει τη διεύθυνση της l για την παραπάνω απόδειξη,καθώς έτσι μπορούμε να θεωρήσουμε το \infty_{Q} σαν να είναι "διπλό" σημείο και της \mathfrak{C_{1}}.
Σημ.2.Μπορεί να αποφευχθεί η χρήση του παραπάνω δυνατού θεωρήματος με την εφαρμογή μερικών Pascal.Εξ'άλλου το πρόβλημα κατέληξε να είναι καθαρά προβολικό και επομένως μπορούμε να αγνοήσουμε εντελώς της Γεωμετρικές ιδιότητες των παραπάνω σημείων τομής (πχ.M μέσο της BC,O κέντρο του (ABC)) και να εργαστούμε μονάχα με τις προβολικές τους (συνευθειακότητες/συντρέχειες/εφάψεις/"ομοκωνικότητες" κλπ.)


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Προχωρημένο Επίπεδο (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες