Ενδιαφέρουσα συνευθειακότητα (εμπνευσμένη από πρόταση Vittasko)

Συντονιστές: vittasko, silouan, rek2

Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4658
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 9:11 pm
Τοποθεσία: Βρυξέλλες

Ενδιαφέρουσα συνευθειακότητα (εμπνευσμένη από πρόταση Vittasko)

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Σάβ Οκτ 29, 2022 11:03 pm

Ενδιαφέρουσα συνευθειακότητα (εμπνευσμένη από πρόταση Vittasko).png
Ενδιαφέρουσα συνευθειακότητα (εμπνευσμένη από πρόταση Vittasko).png (31 KiB) Προβλήθηκε 623 φορές
Έστω κυρτό τετράπλευρο ABCD με O\equiv AC\cap BD και T\equiv CN\cap LD , όπου N,L τα μέσα των πλευρών του AD,BC αντίστοιχα.

Αν P,Q είναι τα μέσα των διαγωνίων του AC,BD αντίστοιχα και S\equiv AQ\cap BP να δειχθεί ότι τα σημεία T,O,R είναι συνευθειακά , όπου R η κορυφή του παραλληλογράμμου PSQR


Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει

Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
vittasko
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 2230
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 08, 2009 8:46 am
Τοποθεσία: Μαρούσι - Αθήνα.
Επικοινωνία:

Re: Ενδιαφέρουσα συνευθειακότητα (εμπνευσμένη από πρόταση Vittasko)

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vittasko » Δευ Οκτ 31, 2022 9:04 pm

\color{red}\bullet Δια των σημείων \color{red}C,\ D, φέρνουμε τις παράλληλες ευθείες προς τις \color{red}AD,\ BC αντιστοίχως, οι οποίες τέμνονται στο σημείο έστω \color{red}X.

Η δέσμη \color{red}C.DNAX είναι αρμονική λόγω \color{red}AD\parallel CX και \color{red}DN = NA.

Ομοίως, η δέσμη \color{red}D.CLBX είναι αρμονική λόγω \color{red}BC\parallel DX και \color{red}CL = LB.

Άρα, ως αρμονικές αυτές οι δέσμες έχουν ίσους Διπλούς λόγους και επειδή έχουν την \color{red}CD\equiv DC ως κοινή ομόλογη ακτίνα τους, προκύπτει ότι τα σημεία \color{red}T\equiv CN\cap DL και \color{red}O\equiv CA\cap DB και \color{red}X\equiv CX\cap DX είναι συνευθειακά.

\bullet Η ευθεία PR ως παράλληλη της AQ, περνάει από το μέσον Z του CQ λόγω AP = PC και ομοίως η ευθεία QR\parallel BP περνάει από το μέσον Y του DP.

Οι ευθείες NY\parallel AC και LZ\parallel BD συντρέχουν στο μέσον K της πλευράς CD (προφανές).
f=181 t=72561.PNG
Ενδιαφέρουσα συνευθειακότητα.
f=181 t=72561.PNG (20.57 KiB) Προβλήθηκε 486 φορές
Η δέσμη C.KYNA είναι αρμονική λόγω KN\parallel CA και KY = YA και ομοίως η δέσμη D.KZLB είναι αρμονική λόγω KL\parallel DB και KZ = ZL.

Επομένως, ως αρμονκές αυτές οι δέσμες έχουν ίσους Διπλούς λόγους και επειδή έχουν την CK\equiv DK ως κοινή ομόλογη ακτίνα τους, προκύπτει ότι τα σημεία W\equiv CY\cap DZ και T\equiv CN\cap DL και O\equiv CA\cap DB είναι συνευθειακά.

Οι ευθείες \color{red}TOX,\ WTO τώρα, ταυτίζονται γιατί έχουν δύο κοινά σημεία.

\bullet Θεωρούμε τις τριάδες των συνευθειακών σημείων D,\ Y,\ P και C,\ Z,\ Q και σύμφωνα με το θεώρημα Πάππου, έχουμε ότι τα σημεία W\equiv CY\cap DZ και O\equiv CP\cap DQ και R\equiv ZP\cap YQ είναι συνευθειακά.

Συμπεραίνεται έτσι, ότι οι ευθείες WTO\color{red}X και WOR ταυτίζονται γιατί έχουν δύο κοινά σημεία και το ζητούμενο έχει αποδειχθεί.

Κώστας Βήττας.

ΥΓ. Στάθη, λύνοντας αυτό το πρόβλημα αισθάνομαι ότι περπάτησα στα μονοπάτια της σκέψης σου.

ΥΓ. (02-11-2022) Βλέπω τώρα ότι υπάρχει πλεονασμός στην τεκμηρίωση της ως άνω απόδειξης, αφού από μόνο τις ευθείες WTO,\ WOR συμπεραίνεται το ζητούμενο και δεν μας χρειάζεται το σημείο X.

Έχουν επισημανθεί με κόκκινο χρώμα τα σημεία στο κείμενο τα οποία θα πρέπει να αγνοηθούν από τον αναγνώστη ( σωστά είναι, αλλά δεν μας χρειάζονται ).


Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4658
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 9:11 pm
Τοποθεσία: Βρυξέλλες

Re: Ενδιαφέρουσα συνευθειακότητα (εμπνευσμένη από πρόταση Vittasko)

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Δευ Οκτ 31, 2022 10:23 pm

vittasko έγραψε:
Δευ Οκτ 31, 2022 9:04 pm
...
ΥΓ. Στάθη, λύνοντας αυτό το πρόβλημα αισθάνομαι ότι περπάτησα στα μονοπάτια της σκέψης σου.
Αγαπητέ μου φίλε Κώστα

Είπαμε το πρόβλημα προήλθε από πρόταση Vittasko :coolspeak:

Η πρόταση λοιπόν έρχεται από το πρόβλημά σου που βρίσκεται εδώ (5ο πρόβλημα (Vittasko))

Η παρακάτω είναι η λύση μου η οποία δεν ξέρω αν διαφέρει από τη δική σου ή κάποιου άλλου (δεν έχω πληροφορίες για καμία λύση)
Vittasko (πρόβλημα 5).png
Vittasko (πρόβλημα 5).png (98.4 KiB) Προβλήθηκε 456 φορές
\bullet Έστω E\equiv AD\cap BC
Από τα παραλληλόγραμμα KLMN,PNQL (στο τρίγωνο \vartriangle DAC είναι M,N τα μέσα των πλευρών του AD,DC και συνεπώς MN=\parallel \dfrac{AC}{2}:\left( 1 \right) και ομοίως από το τρίγωνο \vartriangle ABC προκύπτει ότι LK=\parallel \dfrac{AC}{2}:\left( 2 \right).
Από \left( 1 \right),\left( 2 \right)\Rightarrow MN=\parallel LK\Rightarrow KLMN παραλληλόγραμμο και ομοίως για το άλλο παραλληλόγραμμο PNQL ) με κοινή διαγώνιο NL\Rightarrow MK\cap PQ\cap NL\equiv O που είναι και το κοινό τους μέσο.

\bullet Στο πλήρες τετράπλευρο PXQSAB, με X\equiv AC\cap BD τα O,K είναι τα μέσα των διαγωνίων του PQ,AB αντίστοιχα και επομένως η KO\equiv KM είναι η ευθεία Gauss – Newton του πλήρους αυτού τετραπλεύρου και συνεπώς διέρχεται από το μέσο και της τρίτης διαγωνίου του SX\Rightarrow SX\cap KOM\equiv F μέσο της SX

\bullet Στο πλήρες τετράπλευρο EDXCBA τα K,M είναι τα μέσα των διαγωνίων του AB,DC αντίστοιχα και επομένως η KM είναι η ευθεία Gauss – Newton του πλήρους αυτού τετραπλεύρου και συνεπώς διέρχεται από το μέσο και της τρίτης διαγωνίου του EX\Rightarrow EX\cap KM\equiv Z μέσο της EX .
\bullet Έτσι στο τρίγωνο \vartriangle XES τα F,Z είναι τα μέσα των πλευρών του XS,XE αντίστοιχα και συνεπώς FZ\parallel ES\overset{FZ\parallel MN}{\mathop{\Rightarrow }}\,:\left( 3 \right)

\bullet Τέλος από το πλήρες τετράπλευρο EDTCLN τα O,M είναι τα μέσα των διαγωνίων του NL,DC αντίστοιχα και επομένως η OM\equiv KM είναι η ευθεία Gauss – Newton του πλήρους αυτού τετραπλεύρου και συνεπώς διέρχεται από το μέσο και της τρίτης διαγωνίου του ET\Rightarrow ET\cap KM\equiv H μέσο της ET .

Στο τρίγωνο \vartriangle ETS το H είναι το μέσο της TE και HMK\parallel ES οπότε η HMK θα διέρχεται και από το μέσο R της TS και το ζητούμενο έχει αποδειχτεί.

Επομένως :

Στο σχήμα λοιπόν της λύσης μου το τετράπλευρο ETXS είναι τραπέζιο (αφού H,F τα μέσα των TE,XS και HF\parallel ES , άρα TX\parallel HFO\parallel ES και με HO την μεσοπαράλληλη των TX,ES αν Y\equiv TX\cap SO τότε το Y θα είναι το συμμετρικό του S ως προς το O , δηλαδή το O είναι συγχρόνως το μέσο των PQ,SY και συνεπώς το τετράπλευρο SPYQ είναι παραλληλόγραμμο και το ζητούμενο έχει αποδειχθεί.

Με όλο μου το σεβασμό, την αγάπη μου και την εκτίμηση

Υ.Σ. 1. Στον Τάκη (Χρονόπουλο) που μου έστειλε το σύνδεσμο να δω τα προβλήματα αυτά πρόσφατα είπα ότι μόνο ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ θα μπορέσει να "ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ" σε αυτά τα "μονοπάτια του μυαλού" του θέματος όπως το έθεσα εδώ και φυσικά δεν διαψεύστηκα όπως βλέπεις

Υ.Σ. 2 Η λύση σου βέβαια που έχεις δώσει στο πρόβλημα που τέθηκε εδώ είναι για :clap2: και είμαι βέβαιος ότι τα ΕΡΩΤΙΚΑ ΧΑΔΙΑ της ΚΥΡΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ τα πήρες και με το παραπάνω !!! :D


Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Επίπεδο Αρχιμήδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης