Προέκυψε, δύο ευθείες να τέμνονται κάθετα

Συντονιστές: AΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΕΡΑΚΗΣ, silouan, george visvikis

orestisgotsis
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 25, 2012 10:19 pm

Προέκυψε, δύο ευθείες να τέμνονται κάθετα

#1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από orestisgotsis » Τετ Σεπ 20, 2023 10:20 pm

Κάθετες ευθείες .png
Κάθετες ευθείες .png (32.58 KiB) Προβλήθηκε 341 φορές
Έστω WY και XZ δύο τεμνόμενες στο O ευθείες. Τα σημεία {{G}_{1}},\,\,{{G}_{2}} είναι τα

κέντρα βάρους των τριγώνων WXO,\,\,YZO αντίστοιχα, ενώ τα σημεία {{H}_{1}},\,\,{{H}_{2}} είναι

τα ορθόκεντρα των τριγώνων XYO,\,\,ZWO αντίστοιχα. Δείξτε ότι {{G}_{1}}{{G}_{2}}\bot {{H}_{1}}{{H}_{2}}.



Λέξεις Κλειδιά:
Άβαταρ μέλους
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Επιμελητής
Δημοσιεύσεις: 4649
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 9:11 pm
Τοποθεσία: Βρυξέλλες

Re: Προέκυψε, δύο ευθείες να τέμνονται κάθετα

#2

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ » Παρ Σεπ 22, 2023 12:22 am

orestisgotsis έγραψε:
Τετ Σεπ 20, 2023 10:20 pm
Κάθετες ευθείες .png
Έστω WY και XZ δύο τεμνόμενες στο O ευθείες. Τα σημεία {{G}_{1}},\,\,{{G}_{2}} είναι τα κέντρα βάρους των τριγώνων WXO,\,\,YZO αντίστοιχα, ενώ τα σημεία {{H}_{1}},\,\,{{H}_{2}} είναι τα ορθόκεντρα των τριγώνων XYO,\,\,ZWO αντίστοιχα. Δείξτε ότι {{G}_{1}}{{G}_{2}}\bot {{H}_{1}}{{H}_{2}}.
\bullet Ας είναι M,S,N,P τα μέσα των YZ,ZW,WX,XY αντίστοιχα και X{X}',Y{Y}' και Z{Z}',W{W}' τα ζεύγη των υψών των τριγώνων \vartriangle OXY,\vartriangle OZW αντίστοιχα , και R\equiv Y{Y}'\cap Z{Z}',S\equiv X{X}'\cap W{W}' προφανώς τα ορθόκεντρα των τριγώνων \vartriangle OYZ,\vartriangle OXW αντίστοιχα (από κατασκευής).

Είναι προφανές ότι {{H}_{1}}R\parallel T{{H}_{2}} (κάθετες στην OX ) και ομοίως {{H}_{1}}T\parallel {{H}_{2}}R (κάθετες στην OW και συνεπώς το τετράπλευρο R{{H}_{1}}T{{H}_{2}} είναι παραλληλόγραμμο , όπως βέβαια (βασική πρόταση σχολική) και το MSNP είναι παραλληλόγραμμο (με κορυφές τα μέσα των διαγωνίων και δύο απέναντι πλευρών του τετραπλεύρου XZYW )
Προέκυψε, δύο ευθείες να τέμνονται κάθετα.png
Προέκυψε, δύο ευθείες να τέμνονται κάθετα.png (43.25 KiB) Προβλήθηκε 228 φορές
\bullet Από το τρίγωνο \vartriangle ZYW\overset{M,S\,\,\mu \varepsilon \sigma \alpha \,\,\tau \omega \nu \,\,\delta \upsilon o\,\,\pi \lambda \varepsilon \upsilon \rho \omega \nu \,\,\tau o\upsilon }{\mathop{\Rightarrow }}\,MS=\parallel \dfrac{YW}{2}:\left( 1 \right) , άρα MS\bot {{H}_{2}}R:\left( 2 \right) και ομοίως SN=\parallel \dfrac{XZ}{2}:\left( 3 \right) , άρα SN\bot R{{H}_{1}}:\left( 4 \right)

Από \left( 2 \right),\left( 4 \right)\Rightarrow \angle MSN=\angle {{H}_{2}}R{{H}_{1}} (κάθετες πλευρές του ίδιου προσανατολισμού ) και συνεπώς τα δύο ως άνω παραλληλόγραμμα έχουν τις γωνίες τους ίσες.

Από \vartriangle {Z}'W{{H}_{2}}\overset{YR\parallel W{{H}_{2}}}{\mathop{\Rightarrow }}\,\dfrac{R{{H}_{2}}}{YW}=\dfrac{{Z}'R}{{Z}'Y}:\left( 5 \right) και από \vartriangle {Y}'{{H}_{1}}X\overset{ZR\parallel X{{H}_{1}}}{\mathop{\Rightarrow }}\,\dfrac{R{{H}_{1}}}{ZX}=\dfrac{R{Y}'}{RZ}:\left( 6 \right)

Όμως προφανώς τα ορθογώνια τρίγωνα \vartriangle {Z}'RY,\vartriangle {Y}'RZ είναι όμοια και συνεπώς \dfrac{{Z}'R}{{Z}'Y}=\dfrac{R{Y}'}{RZ}\overset{\left( 5 \right),\left( 6 \right)}{\mathop{\Rightarrow }}\,\dfrac{R{{H}_{2}}}{YW}=\dfrac{R{{H}_{1}}}{ZX}\overset{\left( 1 \right),\left( 3 \right)}{\mathop{\Rightarrow }}\,\dfrac{R{{H}_{2}}}{2MS}=\dfrac{R{{H}_{1}}}{2XZ}\Rightarrow \dfrac{R{{H}_{2}}}{MS}=\dfrac{R{{H}_{1}}}{XZ}:\left( 7 \right)

\bullet Από την \left( 7 \right) και με δεδομένο ότι τα παραλληλόγραμμα R{{H}_{1}}T{{H}_{2}} , MSNP έχουν τις γωνίες τους ίσες προκύπτει ότι είναι όμοια (ίσες γωνίες και τις ομόλογες πλευρές τους ανάλογες) και συνεπώς και τα ομόλογα τρίγωνά του \vartriangle R{{H}_{1}}{{H}_{2}},\vartriangle SNM θα είναι όμοια και επειδή έχουν τις δύο πλευρές τους κάθετες μια προς μία θα είναι κάθετες και οι τρίτες , δηλαδή θα είναι και MN\bot {{H}_{1}}{{H}_{2}}:\left( 8 \right)

Για τα βαρύκεντρα {{G}_{1}},{{G}_{2}} επί των διαμέσων ON,OM των τριγώνων \vartriangle OYZ,\vartriangle OXW αντίστοιχα θα είναι \dfrac{O{{G}_{1}}}{O{{G}_{2}}}=\dfrac{\dfrac{2}{3}ON}{\dfrac{2}{3}OM}=\dfrac{ON}{OM}\overset{\alpha \nu \tau \iota \sigma \tau \rho o\varphi o\,\,\Theta \alpha \lambda \eta }{\mathop{\Rightarrow }}\,{{G}_{1}}{{G}_{2}}\parallel MN\overset{\left( 8 \right)}{\mathop{\Rightarrow }}\,{{G}_{1}}{{G}_{2}}\bot {{H}_{1}}{{H}_{2}} και το ζητούμενο έχει αποδειχθεί .


Τι περιμένετε λοιπόν ναρθεί , ποιόν καρτεράτε να σας σώσει.
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας , με το μυαλό σας με την πράξη αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας ποτέ της δεν θα αλλάξει
orestisgotsis
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 25, 2012 10:19 pm

Re: Προέκυψε, δύο ευθείες να τέμνονται κάθετα

#3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από orestisgotsis » Παρ Σεπ 22, 2023 2:58 pm

Κύριε Στάθη σας ευχαριστώ πολύ.


Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία - Επίπεδο Θαλή/Ευκλείδη (Seniors)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες