#44
Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από Μπάμπης Στεργίου » Τρί Ιούλ 02, 2019 5:15 pm
Καλό μήνα !
Διάβασα με προσοχή όλα τα μηνύματα. Θα πω μια απλή γνώμη, τίποτα όμως το καινούριο , μια και το θέμα έχει εξαντληθεί πλήρως και φοβάμαι πως κακώς γράφω.
Σε κάθε εξέταση ή διαγωνισμό, αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι στα θέματα που επιλέγονται να υπάρχει μία τουλάχιστον λύση με τις θεωρητικές γνώσεις που εμπίπτουν στην ευρύτερη σχολική ύλη που έχει διδαχθεί στους διαγωνιζόμενους σε όλη την προηγούμενη μαθητικής τους διαδρομή.
Από εκεί και μετά κανένας άλλος περιορισμός δεν είναι αναγκαίος.
Συνήθως οι θεματοδότες αποφεύγουν να υπάρχουν λύσεις με ύλη από την ακριβώς αμέσως χρονιά και ειδικά αν αυτή η δεύτερη λύση είναι σημαντικά ευκολότερη από τις άλλες, αλλά μερικές φορές, οι ίδιοι μαθητές παρουσιάζουν τέτοιες λύσεις.
Στα προβλήματα τεσσάρων πράξεων υπάρχει για το λόγο αυτό το ''μειονέκτημα '' ότι πολλά από αυτά λύνονται και με εξισώσεις ή συστήματα. Όμως προβλήματα πρέπει να τίθενται σε κάθε εξέταση ή διαγωνισμό αυτών των τάξεων.Αν ο μαθητής για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να το λύσει και με άλλον τρόπο, αυτό σε τίποτα δεν μειώνει την ορθή επιλογή του προβλήματος.Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μία άσκηση γεωμετρίας : ενώ πχ οι βασικοί τύποι των εμβαδών αρκούν για τη λύση μιας άσκησης, ένας μαθητής εφαρμόζει όμοια τρίγωνα, που διδάσκονται σε μεγαλύτερη τάξη και βρίσκει την απάντηση πιο εύκολα και πιο γρήγορα.Πολλά προβλήματα , σχεδόν όλα, μπορεί να λυθούν με ύλη μεγαλύτερων τάξεων.
Αν θεωρούμε ότι αυτό είναι αρνητικό, τότε δεν πρέπει να γίνεται κανένας διαγωνισμός.
Ούτε μπορούμε να πούμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, που υπάρχουν δηλαδή και λύσεις με προχωρημένη ύλη, κάποιοι είναι ευνοημένοι. Είναι σαν να λέμε ότι ένας μαθητής μιας σχολικής αθλητικής ομάδας δεν πρέπει να πάρει μέρος στους αγώνες , επειδή έχει προπονηθεί σε κάποια ομάδα εκτός σχολείου ή μόνος του και δεν αρκέστηκε στις δύο ώρες γυμναστικής που κάνουν όλα τα άλλα παιδιά.
Ας έχουμε κατά νου και το εξής :
Μερικές φορές , στους διαγωνισμούς συμβαίνει και το αντίθετο : Ενώ η επιτροπή αναμένει λύσεις με κάποιο θεώρημα ή με την ύλη μιας τάξης , οι διαγωνιζόμενοι δίνουν λύσεις με τελείως πιο στοιχειώδεις τρόπους.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για αυτό τον λόγο και κανένας δεν το κάνει. Όλες οι λύσεις είναι ισοδύναμες, αν και μερικές αποκαλύπτουν το ταλέντο ενός μαθητή. Μέχρι εκεί όμως.
Κλείνω με τούτο :
Στις εξετάσεις εισαγωγής σε πρότυπα σχολεία πρέπει η κάθε επιτροπή να μελετά καλά τα θέματα και να αποφεύγει ερωτήματα που λύνονται πολύ πιο εύκολα με την ύλη της επόμενης ή επόμενων τάξεων. Αυτό μερικές φορές δεν είναι εφικτό, ούτε πρέπει από την άλλη να αποτελεί αφορμή για διαμαρτυρίες ή συζητήσεις.
Στο πρόβλημα που συζητήθηκε παραπάνω δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο θέμα εγκυρότητας ή μη. Αν υπήρξαν μαθητές που το έλυσαν με εξίσωση ή με σύστημα, αξίζουν τα ίδια συγχαρητήρια με τους άλλους που το έλυσαν με πιο απλούς συλλογισμούς.
Αυτό είναι κάτι που γίνονταν και θα γίνεται σε κάθε εξέταση, ειδικά αν έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα. Τα παιδιά έχουν τον τρόπο να μας εκπλήττουν με τις λύσεις, τις γνώσεις και τις πρωτότυπες ιδέες τους, ξεπερνώντας τη δική μας ευθυγραμμισμένη και μονοδιάστατη μέθοδο σκέψης.
Καλά αποτελέσματα στα παιδιά και καλή πρόοδο !
Καλό καλοκαίρι σε όλους !